Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Adıyaman Yöresel Yemekleri

0 yorum
Besni Tavası 


Besni ilçesinde yapılan bir çeşit tava türüdür. Yapımı oldukça basit ; tadı ise damağınızdan gitmeyecek kadar güzeldirYukarıda da belirtildiği gibi Besni Tavası için bir çok yerlerden gelen insan vardır. Büyük şehirlerde nadir olarak bulunan ; taş fırınlarda ; odun ateşinde pişirilir. Pişirilmesi ortalama 2 - 3 saat sürer. Burada dikkat edilmesi gereken , tavanın ateşin hemen yanında değil de uzak bir yerde , kendi haline , yavaş yavaş pişmesidir. Ateş yanında pişerse tava üzeri yanar ; iç tarafı pişmez. Bu nedenden dolayı pişirilmesi uzun sürer. Pişirme konusunda Besni'deki tüm fırıncılar bu işi ehli olduklarından sorun çıkmaz. Pişirme süresi ; sonuç için değecek türdendir. Beklenir , beklenir , beklenir
Son olarak da taş ocakta pişmiş tırnaklı ekmek alınır. Tava ile birlikte eve götürülüp ; çatal,kaşık,tabak  alet edevat kullanmadan ; sofra ortasına konan besni tavası , tırnaklı ekmek ile afiyetle yenir. * * *
basit alüminyum kaplarda icine et ve sezonluk sebzeler konularak firina verilir. iki saat kadar pisirilir. sonrada tadina doyum olmaz

BESNİ TAVASI NASIL YAPILIR
Malzeme
1 kg. kuzu kuşbaşı
1,5 kg. patlıcan
1 kg. domates
250 g. yeşilbiber
1 fincan zeytinyağı
5 diş sarımsak
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Öncelikle kuşbaşı et kavrulur. Sonra patlıcanlar zar şeklinde büyük bir tepsiye doğranır. Daha sonra biber doğranır. Domatesler ise kabukları soyularak doğranır. Tepsiye doğranan malzemelerin yarısı bir kaba alınır. Tepside kalan malzemelerin üstüne kavrulan kuşbaşı dökülür. Kuşbaşının üstüne de kaba ayrılan doğranmış malzeme eklenir. Son olarak yemeğin üstüne sarımsak rendelenir, baharat, yağ, tuz ve su koyulup fırına verilir. Lavaş ekmeği ile yemenizi öneririz.

Adıyaman Şillik tatlısı

Şillik tatlısı diğer adıyla kürt tatlısı her ne kadar Güneydoğu Anadolu bölgesindeki diğer illerde de yapılıyor olsa da Adıyaman has bir tatlıdır.

Hasat zamanında ekin biçmek için yardıma gelen komşulara ikram edilmek üzere yapılan ve Adıyaman halkı tarafından çok önem verilen bir tatlıdır.

Bu güzel tatlının, tadanın bir daha bu tadı unutamamasını, yapılışındaki incelikle anlatmak mümkün…

Gerekli malzemeler
Un
Pekmez
Tereyağı
Süt


Yapılışı

Pekmez, az bir tereyağı ile on dakika normal ateşte kaynatılır. Diğer taraftan un ve süt karıştırılarak krep hamuru kıvamına getirilip yağlı bir sac üzerinde ince bir yufka şeklinde pişirilir, yufka piştikten sonra soğumaya bırakılır. Sonra soğuyan yufkalar lokma şeklinde kesildikten sonra bir tepsi içine güzelce dizilir. Kaynamakta olan tereyağlı pekmez şerbet şeklinde dökülür. Soğumuş olan yufkalardan bir kaçı sağlam bırakılmalıdır ve kaynamış olan pekmez tepsiye ilave edildikten sonra üstüne de ayrılan bu tüm yufkalar serilir ve dinlemeye bırakılır. Lokma yufkalar pekmezi emdikten sonra servis edilmeye hazırdır.İsterseniz isteğe bağlı tepsiye kat dizilip aralara fıstık veya ceviz konabilir.Afiyet olsun

Adıyaman Panlıcanlı Köfte


Bugün sıra dışı bir yemek üzerinde çalışacağız. Adı “Adıyaman Köfte ”  . Biraz zahmetli olacak fakat yorulduğumuza değecek . Misafirlerinizin karşısına farklı bir sunum farklı bir görsellik ile çıkmak istiyorsanız  bu yemek tam size göre.
Yemeğimizin tarifini vermeden  öncemalzemelerimiz nelerdir ona bakalım ;
Yarım kilogram kıyma
6 adet patlıcan
1 adet soğan
5-6 tane maydanoz
Bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
ve tuz

Sosu için gereken malzemeler
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yemeğin yapılışı
* Patlıcanları közlemekle işe başlıyoruz.Bunun için  patlıcanların üzerinde birkaç yere bıçak atın.Böylelikle patlayıp etrafı kirletmesine engel olmuş oluruz. Ocağın üzerine çatalla tutarak bu işi yapabilirsiniz . Biz sadece biber ve patlıcan közlemek için özel yapılmış bir saç aldık . Bu sacın üzerine koyarak altı patlıcanı da aynı anda közledik.
Püf Noktası: Patlıcanlar közlendikten hemen sonra suya tutarsanız kabuğu daha rahat soyulur.
*Köfteyi Hazırlıyoruz: Rahatça yoğurma yapabileceğimiz bir kap içine kıymayı alıyoruz. Bir tane soğanı rendeleyerek ekliyoruz. Maydanozları ince ince kıyıp köfte kasesine ilave ediyoruz. Bayat ekmek içini , baharatları ve tuzu atıp az su ile yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurmamız gerekiyor . Aksi takdirde pişmeye başlayınca kıyma örgüsü parçalanıyor.
* Köfteyi yaptık ,patlıcanları közledik ve kabuklarını soyduktan ( patlıcan sapı kesilmeyecek ) sonra sıra geldi işin en zor yerine. Bir buzdolabı poşetini tezgaha seriyoruz. Altı patlıcandan yapacağımız için köfte harcını altı parçaya bölelim. Bir parçasını poşetin üzerine alıp elimizle hamur açar gibi , bastırarak inceltelim .
*Açtığımız kıymanın üzerine patlıcanı yerleştirerek poşeti rulo yapar gibi patlıcanın etrafına saralım . Uçlarını düzeltelim. Eksik kalan yerlerine yama yapalım . Kıyma örtüsü çok ince olmasın . Pişince yer yer açılma yapıyor.
*Cam tepsiye dizerek üzerine fırça ile zeytinyağı sürelim.
Sosun Hazırlanması
*Biberleri ince ince doğruyoruz , sarımsağı eziyoruz.Domatesleri rendeliyoruz ( Küçük küçük doğrasak da olur ) Tavaya sıvı  yağı dökerek ince doğradığımız biberleri atıp kavurmaya başlıyoruz.Ezilmiş sarımsak ve domates ezmesini ilave edip pişiriyoruz.

Pişirme  Yöntemi
*Közlenmiş patlıcana sardığımız köfteleri tepsiye dizip 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Aslında tavaya bir miktar yağ dökerek kızartabiliriz fakat köftenin kıvamını tutturamazsak çabucak dağılıyor. En iyisi biz iyice bu konuda uzman olana kadar fırında yapalım .Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim ; Bu yemeğin kızartılmış hali çok çok lezzetli oluyor.
Servis
Köfteyi tabağa yerleştirip üzerine sosu döküyoruz. Yanına patates kızartması ekleyip kombine ediyoruz.
Aşağıda bu yemeğin yapılışındaki tüm aşamalar resmedilmiştir.


Yarpuzlu Köfte

2 su bardağı ince bulgur
Yarım kg kıyma
1 tabak dolusu yarpuz
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber

Bulgurun üzerine 2 su bardağı kadar ılık su konur. 10 dakika sonra kıyma, tuz, pul biber ve karabiber eklenir, bütünleşene kadar eller ıslatılarak yoğrulur. Sonra misket gibi köfteler yapılır. İçinde un olan tepsiye konur. Diğer yanda ince kıyılmış soğanlar tereyağında pembeleştirilir. Üzerine salça ve 6 su bardağı kadar su konur. Su kaynayınca köfteler atılır. 10 dakika sonra kıyılmış yarbuz ve haşlanmış nohut eklenir. Birlikte 10 dakika kadar pişirilir. (Yarpuz bulunamazsa ıspanak da kullanılabilir.)

Dövmeç(Benim Favorim)


5 adet büyük boy Patlican
2 adet domates
5-6 adet etli dolmalik biber(kapya bibrde denir açısıda olsa daha iyi olur)
5 dis sarmisak
125 gr. margarin (tereyağı tercihen daha iyi)

Patlican, domates ve biberler firinlandiktan sonra kabuklari soyulur. El blendiri yardimiyla macun kivamina gelene dek ezilir (ben roboto verdiriyorum), yine sarmisaklarda ezilerek bu karisima ilave edilir, kafi miktarda tuz ilave edilerek hazirlanmis olan karisim cam bir firin kabina konulur ve üzeri bir kasik yardimiyla düzeltilirek üzerine kücük parcalar halinde margarin konur, orta dereceli isida üzeri kizarincaya dek firinlanir, servise hazirlanır.






Ebuzer giffari Kebabı


3 Adet Orta boy soğan
5 adet orta boy domates
750 gr yağlı kıyma
biraz köfte baharatı
1 adet orta boy alimünyum folyo tabak

soğanları 5 cm kalınlığında yuvarlar yuvarlak doğrayıp tepsinin ortasını kapatın üzene kıymamızı (köfte harcını kattıktan sonra)yuvarlak ve eştbir şekilde 6-7 cm kalınlığında serin üzerine yine yuvarlak dilimlediğimiz omatesleri boşluk kalmayacak şekilde kapatıp fırına verin eğer üzerini folyo ile kapattıysanız folyoyu çıkarığ domteslerin hafif yanmasını sağlayın.