Porsuk (Taxus), porsukgiller (Taxaceae) familyasından Taxus
cinsinden ibreli ağaç türlerlerine verilen ad.
Türkiye'de Porsuk ağacının nesli tehlikede olup, tohumdan
porsuk ağacı yetiştirme oldukça zordur. %20 başarı sağlayanlar bunu bilimsel
makale olarak yayınlayabilmektedir, ancak çoğaltılması için henüz ideal bir
yöntem bulunabilmiş değil. Porsuğun turuncu-kırmızı-yeşil renkli özgün meyvesi
az etli olması ve ticari değer taşımamasına karşın oldukça tatlı olup,meyve
içindeki çekirdeğinin çıkarılması şartıyla yenilebilmektedir. Bitkinin bütün
diğer kısımları zehirlidir, hele, hele meyve çekirdeği (tohumu) aşırı derecede
zehirlidir,zira kuşların aksine insan midesi meyve çekirdeğini parçalayabilme
yeteneğine haiz olmakla çekirdeğin yenmesi halinde mide asidiyle birlikte
parçalanan zehirli alkoloidler ölüme kadar varan zehirlenmelere neden
olmaktadır. Çimlenme engeli, kuşların zehirsiz olan meyveyi yiyip,insanlar için
zehirli olan tohumunu (meyve çekirdeğini) dışkılamasıyla ortadan kalkmaktadır.
Porsuk ağacı çiçekli bir bitkidir ve iki evciklidir.Yani
erkek ve dişi organ farklı ağaçlarda bulunur. Porsuk ağacı savaşların
kazanılmasına vesile olmuştur.
Porsuktan elde edilen ahşap oldukça esnek bir o kadar
dayanıklıdır. Bu nedenle geleneksel yayların yapımında kullanılmıştır. Porsuk
ağacı bitkisinden elde edilen taksol antikanserojen etkiye sahip bir maddedir
ve günümzde etkili olarak kanser tedavilerinde kullanılmaktadır. Eylül-Ekim den
Aralık-Ocak aylarına kadar meyveleri, sanki ağaçta yeni yılı karşılar gibi çok
güzel görüntü oluştururlar.
Türkiye'de bulunan en yaşlı porsuk ağaçları Zonguldak ilinde
Gümeli beldesinde, Türkiye'nin 105.ci tabiat anıtı olan Bölüklü Ormanlarında
yer alan biri 1600 diğeri 1000 yaşındaki porsuk ağaçlarıdır.