6 Temmuz 2011 Çarşamba

Çilek Çeşitleri (varieties strawberry)














ALİSO


TİOGA



•POCAHONTAS




Erken - orta mevsim çileği ,derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta ,meyvenin saptan kopması.

kolay ,meyve eti sert ,sarılığa dayanıklı ,meyve çürüklüğüne duyarlıdır.Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.

•YALOVA-9


 

Aliso ve Arnavutköy melezidir. Erkenci ve seraya uygun bir çeşit olup ,Akdeniz bölgesi için önerilir.Meyve eti sert ,verimli ,koku ve tadı iyi ,meyvenin saptan kopması güç,bitkisi kuvvetli olup sarılığa dayanıklıdır.

YALOVA -15


YALOVA -104


•BALCALI-1

Uzun konik koyu kırmızı renklidir. Meyve eti serttir,meyvenin saptan kopması zordur,sarılığa duyarlı ,meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur. Verimli bir çeşittir.

BALCALI-2


•BALCALI-3

Uzun konik ,parlak koyu kırmızı, meyve eti sert ,meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne orta derecede dayanıklıdır. Çok erkenci ve örtü altı sebzeciliği için uygundur.

DOUGLAS


DANA

Uzun konik ,parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte ,saptan kopma kolaylığı orta,,sarılığa dayanıklılığı orta ,aroması orta ,meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir . yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygun iri meyveli çeşittir.

BRİO

Konik kırmızı ,meyve eti sert, iyi aromalı ,meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygundur.

•216

Yuvarlak konik ,kırmızı meyve eti sert, saptan kopması orta derecede aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı ,meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Çok erkenci, çok iri meyveli ,yüksek verimli, yaprak leke hastalığına duyarlıdır.

•PAJARO

Konik ,koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor , aroması çok iyi ,sofralık bir çeşittir. Sarılığa orta derecede duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Orta mevsimde hasat edilen ,çok verimli, orta-iri meyveli bir çeşittir.

CHANDLER

Konik ,kırmızı,meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı ,meyve çürüklüğüne dayanıklı ,aroması iyi sofralık bir çeşittir. Orta erkenci ,yüksek verimli, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesine uygundur.

•SELVA

Konik ,kırmızı ,meyve eti sert ,saptan kopma derecesi ortadır. Sarılığa duyarlılığı orta ,meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması orta sofralık ,yüksek verimli, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerine uygun bir çeşittir.

RED CHİEF

Uzun konik ,koyu kırmızı, meyve eti sert ,saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı ,derin dondurma ve sanayiye uygun ,iyi aromalı bir çeşittir.

•HONEOYE

Konik koyu kırmızı, meyve eti sert ,saptan kopması zordur.Aroması iyi ,sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Derin dondurma ve sanayiye uygundur. Soğuk bölgelere uygun bir çeşittir.

LESTER

Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert ,saptan kopması zor ,sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması iyi derin dondurma ve sanayiye uygundur.

RUBYGEM

Bu kısa gün çeşidi, erkenciliği ve çok beğenilen tadı ile tanınmaktadır. Parlak, iri, tatlı ve kırmızı renkte meyvelere sahiptir. Külleme hastalığına hassas, Fusarium solgunluğuna dirençlidir. Festival’den daha erkencidir. Tat özelliği açısından kendi sınıfındaki diğer çeşitlere nazaran yola daha dayanıklıdır. İç piyasa ve ihracat için tercih edilen bir çeşittir.




FORTUNA


Fortuna kısa gün çeşitleri arasından, kış-ilkbahar dönemlerinde üretim yapılan bölgelerde erkencilik özelliğine sahip olduğu için seçilmiştir. Erken sezonda verdiği, yüksek oranda büyük, çekici ve tekdüze şekilli pazarlanabilir meyveleri ile diğer çeşitlerden ayrılır. Meyve büyüklüğünü ve şeklini bütün sezon boyunca korur. İhracat için uygun bir çeşittir. Fortuna açık bitki özelliğine sahiptir ve meyvelerini uzun saplarda vererek, hem döllenmeyi hem de meyve hasatını kolaylaştırır.




SWEET ANN - Nötr gün çeşitleri arasında yer alan yeni bir çeşittir. Yayla ve geçit bölgelerinde yaz boyunca meyve verir. Yuvarlak konik şekilli, iri, sert ve parlak kırmızı meyvelere sahiptir.




SABRİNA - Kısa gün çeşidi olan Sabrina yeni bir çeşittir. Düzgün, konik, sert ve büyük meyvelere sahip bu çeşit yola dayanıklıdır.  Aroması yüksek ve sıkı yüzeylidir. Erken olgunlaşır ve düşük sıcaklıklara rağmen hızlı renklenme gösterir. Kaliks yanıklığına töleranslıdır.




CEYHUN - Meyveleri orta irilikte, konik şekilli, parlak ve yeknesaktır. Yüksek aromalı ve orta sertlikte meyvelere sahiptir. Kırmızı örümcek, Külleme ve Botrytis'e dayanıklıdır.




SEYHUN - Meyveleri iri, düzgün ve yeknesaktır. Sert meyvelere sahiptir. Kırmızı örümcek, Külleme ve Botrytis'e dayanıklıdır.




KABARLA - İri, sert, tatlı ve parlak kırmızı meyveler veren nötr gün bir çilek çeşitidir. Diğer nötr gün çeşitlerinden çok az bir gecikme ile meyve vermeye başlar ve uzun süre devam eder. Yayla bölgelerde yaz boyunca meyve verir.



Albion çileği

T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından Sertifikalandırılmış Çilek Fidesi Çeşididir.

Albion Nötr Gün Çilek Fidesi Çeşididir.




Yediveren Çilek Fidesi Çeşididir.

Çilek Fidesi Sertifikalı Olduğundan Dolayı Devletten Yetiştiricilik Desteği Alınabilmektedir.



Sertifikalı Albion Çilek Fidesi Özellikleri

Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas’ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir.


Yıl boyu çilek veren bir çeşittir.


Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda oluşudur.

Albion’un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.

Albion’un diğer bir özelliği de meyve büyüklüğünün bütün sezon aynı olmasıdır.

Bu çeşidin meyve toplamaya da çok elverişli bir yapısı vardır.

Yetiştiriciliğinde fazla azotlu gübreleme yapılmamalıdır.


Nakliyeye dayanıklı olup çabuk erimez, çabuk bozulmaz.


Hastalıklara dayanıklılığı üst düzeydedir.


Sertifikalı Albion Çilek Fidesi Tarla Hazırlığı ve Dikimi

Toprak Hazırlığı : Çilek yetiştiriciliğinde en ideal toprak; pH 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik yapılacak toprak hastalıklar ve nematod yönünden temiz kök yapısına sahip olmalıdır. Dekara 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verildikten sonra toprak fumige yada solarize edilmelidir. Toprak fumigasyonundan sonra dekara 50 kg 15:15:15 veya 50 kg potasyum sülfat, 10-15 kg hesabıyla saf azot ve triple süper fosfat ilave edilerek toprağa iyice karıştırılmalıdır. Masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmalı ve büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise elle yapılmalıdır.

Dikimi : 1000 m2 alana 6000 Albion çilek fidesi dikimi yapılır. Bitkilerin köklerini nemli tutmalı, fakat asla ıslak bir ortamda bırakmamalıdır.Yapraklar su içinde tutulmamalı, bitkiler araziye ıslak çuvallarla kaplanmış sepetlerle götürülmelidir. Fideler dikilirken kök boğazı kısmı (taç gövdesinin orta noktası) toprak yüzeyi ile aynı seviyede olmalıdır. Fidelerin çok derin veya kökleri açıkta kalacak şekilde yüzlek dikilmeleri zararlıdır.Dikim için sökülen fidelerin uzun kökleri varsa dikimden önce 8–10 cm’den kesilmelidir.Fidelerde fazla yaprak varsa bitki üzerinde genç olanlarında 2–3 âdeti bırakılarak diğerlerini yaprak saplarından uzaklaştırmak tutum oranını artırmaktadır. Küçük alanlarda yapılan dikimlerde sadece iki kişi bir bel yardımı ile dikimi rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunların birisi bel ile çukur açar, diğeri fideyi çukura yerleştirir. Bel kullanan kişi, çukurun hemen yanında beli tekrar köklerin üzerine doğru bastırır ve kök bölgesini toprak ile iyice sıkıştırır. Burada dikkat edilecek husus kök bölgesinde bir hava boşluğunun kalmasıdır. Bu nedenle fide diken kişi, elleriyle veya ayağı ile fidenin etrafındaki toprağı bastırarak sıkıştırması gerekmektedir.




Sertifikalı Albion Çilek Fidesi Sulama ve Bakımı

Sulama : Çilek aşırı suya karşı hassas bir bitkidir. Bu nedenle dengeli bir sulama yapılması gerekmektedir. Aşırı sulama sonucu mantarsal hastalıklar ve kloroz ortaya çıkar. Sulama yöntemleri; karık, yağmurlama ve damla sulamadır. Çilek meyve oluşumunda olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır. Sulama, meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün ortalamasına etki eder.Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağmur yağması arzu edilmez, yağış hem tozlanmayı engeller hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır. Yağmurlama sulama ve yağış ile toprağın sıçrayarak meyvelere zarar vermemesi için sıralar arasına ve bitkilerin altına değişik malç malzemesi serilebilir.Sulama dikim sistemlerine göre değişik metodlarla yapılabilir. Bunlar karık, yağmurlama ve damla sulama yöntemleridir. Karık sulamada, karıklara verilerek su taşarak sedde üzerindeki bitkilerle temas etmemelidir. Plastik örtülerle kaplanmış çileklerle karık sulama başarı ile uygulanabilir. Düz arazilerde ve ocakvari dikilmiş çileklerde ise damla sulama daha uygundur. Ayrıca çiçeklenme zamanı dikkatli olunarak yağmurlama sulama metodu da uygulanabilir. Bölgemizin sıcak, kurak ve nisbi nemin düşük olduğu göz önüne alınırsa çilek özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka sulanmalıdır. Dikimi tamamlanan çileklere can suyu verilerek köklenmeleri sağlanır ve metodu seçildikten sonra gerektiğinde sulama yapılır. Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3–4 günde bir de sulama yapılır. Hasat bittikten sonra belirtilen sulama aralığı genişletilmelidir.

Bakımı : Dikimden sonra ilk bir ay bitkideki çiçek ve kollar kesilir daha sonraki zamanlarda ise sadece kol temizliği yapılır. Yaz dikiminde sulama, gübreleme, kol temizliği, hastalık ve zararlılar ile mücadele yapılır. Kış dikiminde de gerekli bakım işlemleri yapılmalıdır aksi taktirde verimde düşüş görülebilmektedir. Yabancı ot savaşında bitkilere zarar vermeyen ilaçlar seçilmelidir. Yetiştiricilik yapılan alandaki toprak 2 – 3 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir.



Sertifikalı Albion Çilek Fidesi Gübrelemesi

Dekara 3 – 4 ton iyi yanmış çiftlik (hayvan) gübresi ile taban gübresi toprak ile karıştırılarak verilir. Gübreleme (damlama gübreleme) suya bağımlı olarak yapılmalıdır. ‘’Az su az gübre, çok su çok gübre’’ şeklinde gerçekleştirilmelidir. Gerektiğinde yapraktan uygulanılan gübreler kullanılabilir. Gübreleme yapılmadan önce araziden alınan toprak örnekleri ile toprak analizi yaptırılıp ona göre gübreleme yapılmalıdır.
Sertifikalı Albion Çilek Fidesi Hasadı

Çilekler en uygun olum zamanında toplanmalıdır. Tamamen kırmızı renk alan çilek olgunlaşmış demektir. Çilek fazla olgunlaştığı taktirde pazar değeri fazla olmamakta ve nakliyatı da zor olmaktadır. Genellikle çilekler sofralık olarak kullanılacak ise her iki günde bir toplanması gerekir. En uygun toplama zamanı sabahın erken saatleridir.Toplanan çilekler taze kalması için hemen gölge bir yere taşınmalıdır.Taze olarak tüketilecek çilekler sap ve çanak yaprakları ile birlikte koparılmalıdır. Koparırken baş parmak ve işaret parmağı ile meyve sapı tutulur ve meyve çanak yapraklarının 1 cm kadar üstünden koparılır. Çilekler +2 ve +5 0 C’de 2–4 gün , 0 0 C’de 8 gün muhafaza edilebilir. Taze tüketim için ticari anlamda saklanacak olursa ideal sıcaklık +0,6 ile +1,1 oC arasında olmalıdır. Maksimum sürede muhafaza edebilmek için sıcaklık mutlak suretle +4oC nin altında tutulmalıdır. Ambalajında, taşıma süresince meyveleri iyi bir halde koruyacak nitelikte yapılmış kutu veya sepetler şeklinde olmalı ve en çok net 500 gram meyve alacak büyüklükte olmalıdır. Ambalaj malzemesi olarak da plastik, mukavva ve odun yontuğu olabilir. Toplanan ve paketleme yerlerine gelen çilekler ambalaj kaplarına boylarına göre tasnif yapılarak istif edilir.


Sertifikalı Albion Çilek Fidesi Verimi

Albion çilek fidesi bahçesinden :

1. Yıl : 4 ton çilek

2. Yıl : 5 ton çilek

3. Yıl : 4 ton çilek verimi alınır.

Sıra üzeri ekim mesafesi25 Cm
Sıra arası ekim mesafesi30 Cm
Set genişliği   60 - 70 Cm   
Setler arası30 - 40 Cm
Set yüksekliği15 - 20 Cm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.