Biber yetiştirmek oldukça keyiflidir. Özellikle ilk kez tohumdan birşeyler yetiştirmek isteyenler için , ekim yapanı ödüllendiren bir bitkidir. Pek çok türü, pek çok renklerde biberler veren çeşitleri vardır.
Çoğu çok yıllık olan biber ailesinin bu minyatür meyveler veren türü, sıkça Bonsai uygulamalarıda yapılarak, saksıda minyatür ağaç formuna dahi sokulabilirler. Her geçen yıl budamalar ve şekillendirmelerle ,saksıda fazlaca bakımda istemeden gelişirler.
Süs biberleri renkli ve alaca yapraklı varyeteleri ile çok da güzel peyzaj bitkileridir aynı zamanda. Neredeyse her türlü toprakta yetişen bitki, verimli geçirgen toprakta çoşar. Biraz güneş hemen çiçeklenmesine parlak renkli meyvelerini vermesine bahane olur. Her bitkide olduğu gibi taze ve fotoğraftaki biberi yetiştirmenize olanak tanıyacak " Adına Doğru " tohumu ektiğinizde en başarılı sonuçları kısa sürede alırsınız.
Kaliteli , steril, nemli çimlendirme torfu yüzeyine tohumları ekip, üzerlerine 3-5 mm kalınlığında elenmiş torf serin. Çimlenme gerçekleşene dek toprağın nemli kalmasına özen gösterin.
Filizler elle alınabilir boya geldiklerinde , dikkatlice topraktan alarak şaşırtma işlemini gerçekleştirin. Filizi tutarken gövdeden değil ancak yapraklarından kuvvet alarak tutarsanız, gövdeyi incitmezsiniz.
Şaşırtma işlemi denen bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesi için gereklidir. Tarla ya da doğrudan toprağa bahçe ekimlerinde zayıf filizler seyreltilerek yapılan bu işlem; yukarıdaki gibi üretim saksılarında filizlendirilen tohumlarda, daha geniş 7-8 cm çaplı saksılara filiz alınarak yapılır. Birden; daha geniş bir ortam ve taze toprak bulan filiz , fide olmak için hazırdır. Şaşırtma daha geniş saksılara yapılmamalıdır. Bu bitkinin sadece kök gelişimine yönlenmesine sebep olacak, üst gövdenin gelişimi yavaşlayacaktır. Her bitki farklı boyda saksıda şaşırtılır, Zengarden tohumları size kaç cm saksıya şaşırtma yapacağınızın bilgisi ile gelir.
Bu şekilde fidelenmeye bırakılan bitki, aydınlık ancak öğle güneşini doğrudan görmeyen bir yerde, toprağının üstü açık kahverengine dönmeye yakın olduğunda sulama yapılarak gelişmesine izin verilir. Asla aşırı sulama yapılmaz. Çimlenme ısısından daha serin bir ortamda fidelemek, meyve kalitesini artıracak, çiçeklenmeyi teşvik edecektir.
Fidelenen biber kalıcı yerine son don tehlikesi geçtikten ve toprak ısınmaya başladıktan 10 gün sonra alıştıra alıştıra alınır. Gündüzleri dış mekanda saksısı ile tuttuğunuz bitkiyi geceleri yine korumalı bir yere alarak, bitkiyi yavaş yavaş dış ortam ısı ve hava şartlarına alıştırırsınız. Bu onun şok yaşamasını engeller. Artık çiçeklerin polenlenip meyveye dönme vakti yakındır. Çok sıcak yaz günlerinde susuz bırakmayıp, sularsanız, arada bir organik gübre takviyeside yaparsanız, bereketli bir hasat sağlıklı bir biberiniz olacaktır.
Diğer sebzeler gibi, biberide bahçe toprağında yetiştirmek en verimli sonuçları almanızı sağlar. Tek başına torfta yetiştiricilik için düzenli sıvı gübre ile beslemeniz gerekir bitkiyi. Oysa toprakta yetişen , güneş altında kızarıp olgunlaşan biberin tadını, kokusunu hiçbir şey dolduramaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.