Çiçekleri sarı ve sarı- kahverengi gözlü olabilir. Ortalama 60 -70 cm yükselen bitki, dışı dantel benzeri bir zarf içinde altın renkli yenilebilir meyveler verir.
Daha çok meyvesi için yetiştirilen bitkinin meyvesi, c vitamini açısından zengin, iyi bir A vitamini kaynağıdır. 100 gr. 72 kalori olan meyvenin afrodizyak etkisi olduğu olduğu düşünülse de, içerdiği polyphnol ve carotenler nedeni ile antioksidan ve ağrı dindirici özellikleri ispatlanmıştır. Yerel olarak geleneksel alternatif tıpta kanserden romatizmaya pek çok hastalıkta tedavi destekleyici olarak önerilmektedir.
Domates, patlıcan ve patates bitkileri ile bağı bulunan Physalis Solanaceae ailesindendir. Yetiştirilmesi bakımı ve gübrelenmesi domates yetiştiriciliğinde kullanılan teknik ve uygulamalar ile aynıdır.
Ekşimtrak meyveler olgunluk dönemlerinde tatlı bir hal alırlar ve meyve salatalarında ,tatlılarda da kullanılırlar. Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir.
İklim: Anavatanı güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir. Kış döneminin uzun ve soğuk olduğu bölgelerde 1000 metre üzeri rakımda yetişmez. Oysa ılıman Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde 200-1800 metre arası rakımlarda gelişim gösterebilir. Kısa süreli +3 derecede donlara dayanabilen bitki, bu derecenin altında ölür. Kışın sera ortamından fayda sağlanır. Her yıl köklerinden sürer.
Daldan çelikleme ile üretimde başarı oranı yüzde 40-60 arası değişebilir. En yaygın üretim türü tohumdur.
Bakım : Kolay. Gelişim döneminde düzenli sulama isteyen bitki, ilk filizlendiği dönemde çok su istemez. Fidelenene dek sulamayı dikkatli yapınız.
Ekim : İç mekan çimlendirme için yıl boyu, dış mekan doğrudan ekim için bahar başından Yaz sonuna dek çimlendirilebilir. + 20 derece
İdeal : Saksı üreticiliği için geliştirilmiş özel varyete .Çiçek tarhları, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun. Arka plan , yumuşak odunumsu gövdeli çok yıllık bitki.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Her mevsim
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Şifalı, Erkenci, Saksı tipi, Geleneksel tohum, Minyatür
Türüne göre : Meyve
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat
Altın Çilek Tohumu Çimlendirme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.