2 Temmuz 2013 Salı

GUZMANİA ÇİÇEĞİ

Adı: Guzmania Lingulata
Familyası: Bromeliaceae
Vatanı: Batı Hindistan, Bolivya, Brezilya, Ekvador
Tanımı: Yaprakları koyu yeşil, boyuna kırmızı çizgili, alt yüzü kırmızı-mor; brakteleri kırmızı, çiçekleri beyaz bitkilerdir.
Yetişme İstekleri: Sıcaklık: Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 derece kışın 15 derece sıcaklığa gereksinim gösterir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75- 80) ister.
Işık: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda osmunda lifi, yaprak çürüntüsü ve kaba kumun karışımıyla elde edilir.
Guzmania bitkisi, alternatif ışık kaynaklarından da beslenebilir, bu nedenle direkt olarak güneş ışığı istemez. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk hava, guzmania bitkisinin yaprak ve köklerine zarar verebilir. Bulunduğu ortamda hava akımı olmamasına dikkat etmek gereklidir. Yılda bir defa yapılacak vitamin ve mineral desteği, bitkinizin uzun ömürlü olmasına olanak sağlayacaktır. Her 2 ya da 3 yılda bir, toprağın ısındığı Nisan ayında saksı değişimi yapılması gerekir. Guzmania bitkisinin başka cisimlerle temasa geçmesini engellemelidir.
Üretim Tekniği: Üretimi ayırma veya tohum ile yapılır. Ayırma ile üretimde, birçok yapraklar oluşturarak ana bitkinin formunu almış köklü yan sürgünler, Nisan ayında keskin bir bıçakla ana bitkiden ayrılırlar. Yavru bitkilerin yara yerlerine herhangi bir çürümeyi önlemek için odun kömürü tozu serpilir. Ayırma yöntemiyle çoğaltma fazla miktarda üretime olanak vermediğinden, çok miktarda bitki istenildiğinde tohum ile üretim zorunludur.

Bakım Önlemleri
Saksı Değiştirme: Her 2-3 yılda bir Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Nisan - Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Mart'tan Ağustos'a kadar olan büyüme döneminde oda sıcaklığındaki kireçsiz su ile bolca sulanmalı, toprak nemli tutulmalı ve yaprak hunisindesu bulundurulmalıdır. Kışın Ekim'den Şubat'a değin olan dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı ve yaprak hunisinde su bulundurulmalıdır.
Hastalık ve Zararlılar: Önemli zararlıları sümüklü böcekler ve kabuklu bitler'dir.

Guzmania Bitkisi Nasıl Sulanmalıdır?

Kış döneminde guzmania bitkisini aşırı soğuklardan koruyarak, sulama işlemini en aza indirgemelidir. Yaz döneminde ise bitki suya daha fazla ihtiyaç duyacağı için sulama işlemi arttırılmalıdır. Sulama işlemi sırasında toprağın her bölgesinin suyu almasını sağlamak gerekir. Her sulama sırasında aynı sulama kabı kullanılmalı, kullanılan miktar ve dönem sabitlenmelidir, ayrıca verilen suyun sıcaklığı da çok yüksek veya çok düşük olmamalıdır. Guzmania bitkisi için en ideal oda sıcaklığı, 15 °C dir, özellikle kış aylarında oda sıcaklığının bu derecenin altına inmemesine dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında açtığı çiçeklerle ilgilenilmediği takdirde çiçeklerin çürüme ihtimali yüksek olur.

   Ananas ailesindendir.İç ortamlarda sıklıkla sigara dumanında bulunan formaldehit ve benzen gibi hava kirleticilerden temizleyen bir çok yeşillik ve çiçekli bitki türlerinden biridir.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.