3 Aralık 2022 Cumartesi

Ronde de Montignac Ceviz (Ronde de Montignac Walnut)

 

Ronde ceviz son yıllarda önemi daha da artan, tozlayıcı olarak değerlendirilen bir çeşittir. Bir yerlerde Fernor ceviz fidanından bahsediliyorsa muhtemeldir ki, Ronde ceviz çeşidine de değiniliyordur.

 Neden mi?  Bu sorunun cevabı, alt satırlarda sizleri bekliyor olacak!

 Hadi o zaman  Ronde cevizi her yönüyle irdelemeye başlayalım!

Ronde ceviz konusuyla ilgili ana başlıklar aşağıdaki gibi olup, detaylara satır aralarından ulaşabilirsiniz!

  1. Ronde Ceviz Fidanı Özellikleri
  2. Ronde Ceviz Fidanı Fiyatı
  3. Ronde Ceviz Aşı Kalemi
  4. Ronde Ceviz Tozlayıcısı
  5. Ronde Ceviz Verimi

Ronde ceviz, 1800’lü yılların ortalarında geliştirilen Fransa orjinli bir çeşittir. Ronde ceviz fidanı gelişimi oldukça hızlıdır.

Ronde cevizin taç yapısı yarı dik ve büyümesi yatay yönlüdür. Ronde ceviz ağacının yan dal verimliliği ise %70-80‘dir.

Ronde ceviz genel olarak ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından etkilenmez. Bu nedenle, Ronde ceviz ile yapılan yetiştiriciliklerde  iklim kaynaklı  sorunların yaşanması pek mümkün değildir.

Ronde Ceviz Fidanı Özellikleri

Türkiye’de Ronde diye bahsettiğimiz  Ronde ceviz fidanının  asıl adı Ronde de Montignac’tır. Ronde de Montignac ceviz fidanı özelliklerini sizler için araştırıp listelemeye çalıştım. En önemli Ronde ceviz fidanı özellikleri:

  1. Ronde ceviz fidanı geç çiçeklenir, hasada erken gelir. Ronde cevizin vejetasyon süresi kısa olduğu için meyve tutumu hızlı gelişir.
  2. Ronde ceviz güçlü bir ağaç yapısına sahip olması nedeniyle dayanıklı olduğu söylenebilir.
  3. Ronde ceviz özellikleri arasında küçük ya da orta büyüklükte (28-32 mm) diyebileceğimiz meyvelerde gösterilebilir.
  4. Meyve kabukları ince olan Ronde cevizin meyveleri kabuktan kolay ayrılır.
  5. Ronde cevizler kaliteli  (yağlı ve lezzetli)  meyvelere sahiptir.
  6. Ronde cevizin meyve şekli yuvarlak olup meyve iç rengi sarıdır.
  7. Ronde cevizin özelliklerinden bir diğeri ise  meyveye erken yatan  bir çeşit olmasıdır.
  8. Ronde ceviz fidanı 1200 metre rakıma kadar dikilebilir.
  9. Ronde ceviz meyvelerinin iç randıman oranı yaklaşık %50’dir.
  10. Ronde ceviz fidanlarının Türkiye koşullarında kapama bahçelerde ana çeşit olarak kullanıldığını söylemek biraz güç. Ancak Ronde ceviz, bazı ceviz çeşitleri için iyi bir tozlayıcı göreviyle değerlendirilmektedir.
  11. Ronde ceviz ağacının erkek çiçekleri yani püskülleri 15-20 gün süreyle toz dağıttığı için tozlayıcı amacıyla kullanılmasını sağlamıştır. Örneğin, Fernor ceviz tozlayıcısı olarak Ronde ceviz dikilmesi tavsiye edilir.
  12. Ronde ceviz fidanları  yedi yaşında  polen üretmeye başlar ve on yaşında maksimum polen dökme seviyesine ulaşır.
  13. Ronde ceviz kuru kabuklu meyve ağırlığı 11-12 gr olup, kuru iç ağırlığı ise 7 gr civarındadır.
  14. Ronde cevizin çiçekleri protogeni özellik gösterir. Yani dişi çiçek erkek çiçekten önce açar.
  15. Ronde ceviz hastalıklara çok duyarlı değildir.

Ronde Ceviz Tozlayıcısı

Ronde ceviz tozlayıcısı olarak Fernor ceviz çeşidi önerilmektedir.  Peki neden?  Çünkü Fernor’un doğada en geç uyanan ceviz çeşitlerinden biri olması tozlayıcı olarak seçilmesini sağlamıştır. Malum Ronde ceviz fidanı da geç çiçek açan bir çeşittir.

Buraya  tekrar not düşmek  istiyorum! Ronde ceviz Türkiye’de kapama bahçe kurarken tercih edilen ana çeşitlerden (Howard ceviz fidanıFernorChandler ceviz fidanı vs.) biri değildir.

Yani demem o ki, Ronde ceviz çeşidi ile kapama bahçe kurulmayacaksa Ronde ceviz tozlayıcısına da gerek yok demektir. Ama yerli ve yabancı kaynak taramasında karşıma çıktığı için Ronde ceviz tozlayıcısı hakkında bilgi vermeden geçmek istemedim.

Ronde Ceviz Verimi

Ronde ceviz kendine verimlidir ve verimi yüksek olan bir çeşittir. Ronde ceviz verimi üzerine rakamsal bir değer vermem çok mümkün değil.

 Niye mi?  Çünkü ülkemizde Ronde ceviz yetiştiriciliği yapılmamasından ve Ronde ceviz ağaçlarının sadece tozlayıcı amacıyla kullanılmasından dolayı elimde somut bir veri yok.

Şayet, okurlarım arasında Ronde ceviz verimi hakkında bilgisi ya da tecrübesi olanlar varsa aşağıda yorum kısmına yazarak bizlerle paylaşabilir.

Son olarak, tozlayıcı vasfıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro cevizFernette ceviz ve Franquette ceviz gibi çeşitler olabileceğini hatırlatarak yazımı bitiriyorum

ceviz fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanması şeklindedir. Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermeli, verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı (Xanthomonas juglandis) gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.

Tohum - Anaç Seçimi Ceviz fidanı üretimi için kullanılacak tohumlar, ceviz ağaçlarından toplanmaktadır.
Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
· Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,
· Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,
· Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır. Cevizler hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir.
Tohumluk cevizlerin istenilen sürgün vermesi için tohumlar, 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır. Ceviz Tohumlarının ekimi ceviz fidanı tohumların dikiminde iki noktaya dikkat etmek gerekmektedir:

a. Tohum dikilecek derinlik
b. Tohum dikim şekli. En ideal dikim derinliği 5-10 cm. arasında, en ideal dikim şekli ise , yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilmesidir. Kumlu topraklarda derin, killi ve ağır topraklarda yüzeysel dikim uygulanır.

Cevizlerde Uygulanan Aşı Metotları
Meyve ağaçlarının çoğaltılması ve geliştirilmesi için kullanılan metotlardan biri de aşıdır. Gerek çöğürün ve gerek aşı kaleminin kabuk kalınlığının aynı olması, yani aynı yılın sürgünü olması, aşı tutma oranını artırır ve aynı yılda aşı yapılabilir.

Kullanılan aşı yöntemleri ise;
1. Yama Göz Aşısı,
2. Omega Aşısı,
3. Dilcikli Aşı,
4. Yarma Kalem Aşısı,

1. Yama Göz Aşısı :Bu aşıda aşıya başlama zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü ile anlaşılır. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılmalıdır. Aşıda en önemli husus; aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olur. Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır. Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.

2. Omega Aşısı : Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması ve sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edilmesidir.

3. Dilcikli Aşı : Bu aşı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulanır. Özellikle yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulanabilir. Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması gerekir.

4.Yarma Kalem Aşısı : Yaz döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. Çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. En önemli konu, ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30 cm. yukarıdan kesilmesidir. Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için 7-10 gün beklenmeli ve sonra aşı yapılmalıdır.



Kaynaklar:

https://tarimmemleketi.com/ronde-ceviz

https://www.fidanistanbul.com/ceviz-fidani-ronde-montignac-3-yas-saksida-5450-p



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.