Howard ceviz hakkında her şeyin bir arada sunulduğu ve Howard ceviz çeşidi ile ilgili derinlemesine ele alınmış bir araştırma yazısına ihtiyacım var diyorsanız şunu baştan söylemeliyim ki kesinlikle doğru adrestesiniz.
Amerika orjinli bir bitki olan Howard (Havırt) ceviz çeşidini tüm yönleriyle anlattığım sıra dışı yazımı okuyarak bu anlamda en iyi başlangıcı yapmış olacaksınız. Bu yazımla sizlere şunları garanti ediyorum:
- Howard cevizi hakkında genel bilgi sahibi olacaksınız.
- Howard ceviz fidanının özellikleri hakkında detaylara ulaşacaksınız.
- Güncel ve anlık Howard ceviz fidanı fiyatlarından hemen haberdar olabileceksiniz.
- Howard ceviz kaç rakımda yetişir? Rakımla birlikte asıl dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Howard cevizlerde uyanma zamanı hangi dönemlerde gerçekleşir?
- Howard ceviz bahçelerinde yapılacaklar ve Howard ceviz verimine kadar her şeyi öğreneceksiniz.
Howard ceviz, meyve yeşil kabuk rengi dikkat çekici güzellikte olan bir çeşittir. Howard ceviz harika meyve iç kalitesine sahiptir.
Howard cevizin meyve iç randıman oranı %49’dur. Howard ceviz kabuksuz meyve ağırlığı 6,5-7 gram iken, kuru kabuklu ortalama ağırlığı ise 13 gramdır.
Howard ceviz meyve boyutu büyük bir çeşittir. Howard ceviz meyveleri fındık şeklinde geniş ve yuvarlaktır. Howard ceviz meyveleri ağır olmayan bir çekirdeğe sahiptir.
Chandler cevize rakip gösterilen Howard cevizi, Pedro ceviz melezidir. Chandler cevizin kardeşi olarak bilinen Howard ceviz ağaçları küçük-orta irilikte gelişir.
Howard ceviz sık çit ve duvar şekli dikime çok uygun olan çeşitlerden biridir. Bununla birlikte, Howard meyveleri Chandler ceviz meyvelerinden daha küçüktür.
Howard ceviz özellikleri ile merak uyandıran çeşitlerden biridir. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan Howard cevizinin özelliklerini sizler için aşağıdaki gibi listeledim:
- Howard ceviz fidanı kendi kendini tozlama konusunda diğer ceviz çeşitlerine göre daha başarılı bir çeşittir.
- Howard tozlayıcıları olarak Cisco, Franquette ceviz, Fernor ve Fernette ceviz çeşitleri tavsiye edilir.
- Yan dal verimliliği oldukça iyi olan Howard ceviz fidanı, %80-90 oranında meyveye yatar.
- Howard ceviz soğuklama ihtiyacı ise 700-1000 saat arasında değişmektedir.
- Kabuk yapışması iyi olan Howard cevizin meyveleri açık renkli, yuvarlak ve dört köşelidir.
- Küçük yapıya sahip olması verim açısından dezavantaj olsa da, bahçe kurulumu açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.
- Küçük taç yapısı (3-5 m) nedeniyle iyi bir budama planlamasıyla küçük alanlara maksimum sayıda Howard cevizi dikilebilir.
- Howard ceviz fidanı özellikleri arasında dikkat çeken bir diğer önemli özellikse, Chandler cevize göre daha fazla aromaya sahip olmasıdır.
- Meyve kabuğu Chandler’e göre daha kalın olan Howard cevizinin iç ceviz verimi yüksektir. Ancak daha kalın kabuğundan dolayı Chandler kadar yüksek iç ceviz verimine sahip değildir.
Howard Ceviz Fidanı Fiyatları
Güncel Howard ceviz fidanı fiyatları için HepsiBurada gibi online alışveriş sitelerine bakabilirsiniz.
Howard Ceviz Kaç Rakımda Yetişir?
Howard ceviz rakımı için üst sınır 1400 metredir. Fakat ceviz yetiştiriciliğinde sadece yükseltiyi dikkate almak doğru olmaz. Don çukuru gibi birçok çevresel etkeni de hesaba katmanız gerekir.
Howard cevizin karasal, vejetasyon süresi kısa olan iklimlerde yani yüksek rakımlı soğuk bölgelerde adaptasyonu daha iyidir. Bu yönüyle de Fernor ceviz ile benzerlik gösterdiğini söylemek mümkün.
Örnek olması açısından birkaç yıl önce, Niğde Ulukışla ilçesinde 1350 metre rakımlı bir alanda Howard kapama bahçesi kurulduğunu ve tozlayıcı olarak da Fernor ceviz fidanının tercih edildiğini söyleyebilirim.
Tozlayıcı amacıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro ceviz, Fernette ceviz, Ronde ceviz ve Franquette cevizi gibi çeşitler olabileceğini de buraya not düşmek istiyorum.
Howard Ceviz Uyanma Zamanı
Yaptığım kaynak taramalarında, Howard ceviz ile Chandler ceviz uyanma zamanının aynı olduğuna, Howard cevizin yerli ceviz çeşitlerine göre 10-15 gün daha geç uyanmaya başladığına yönelik açıklamalar gördüm.
Howard ceviz fidanı bu özelliği sayesinde ilkbahar geç donlarından etkilenmemek adına, yetiştiricilikte tercih edilebilecek çeşitlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Howard Ceviz Bahçeleri İçin Önemli Detaylar
Howard ceviz bahçesi kurarken bilmeniz gereken belki de en önemli detay Howard’ın yarı dik gelişen bir ceviz çeşidi olduğudur. Yani demem o ki, Howard ceviz piyasada genellikle bodur ceviz çeşidi olarak bilinir.
Bunu neden söyledim peki?
Yeni tesis edilecek Howard ceviz bahçeleri için planlama yaparken dikim mesafeleri iyi ayarlanmalı.
Dikim aralığı sıra arası ve sıra üzeri olacak şekilde 7,5mx3,5m ya da 7mx5m ya da 6mx4,5m ya da 6mx4m ya da 8mx4m olarak kapama bahçe kurulabilir. Bu oranlar Howard ceviz bahçeleri için belirlenen en ideal dikim aralıklarıdır diyebilirim.
Açık köklü Howard fidanların bahçeye dikimi kışın dinlenme evresi olan kasım-nisan ayları arasında yapılabilir. En ideali ise dinlenme evresinin başında araziye dikimin gerçekleştirilmesi olacaktır. Tüplü köklü Howard fidanların dikimi ise yılın on iki ayı yapılabilir.
Howard Ceviz Verim Örnekleri
Howard ceviz veriminin ilk yıllarda çok iyi olduğunu söylemek mümkün. Ancak, sonraki yıllarda büyük taç yapılı çeşitlerle kıyaslanınca Howard ceviz veriminin düşük olarak değerlendirildiğini görüyoruz.
Howard cevizlerde hasat zamanı Chandler ceviz çeşidine göre, 15 güne kadar daha erken gelmektedir. Bu sürede, İç Anadolu gibi sonbahar erken donlarının daha erken tarihlerde geldiği bölgelerde büyük avantaj sağlayacaktır.
Yani, daha erken tarihte satışa çıkartacağınız Howard cevizler, size ekstra ekonomik kazanç olarak dönecektir.
Ceviz ağaçlarının verimi gübreleme, sulama, toprak işleme, çeşit özelliği, dikim aralığı, ağaç yaşı ve budama şekli gibi pek çok değişkene bağlı olarak değişir.
İlerleyen yıllarda Howard ceviz fidanlarında verim düşüşleri yaşanması gayet normal bir durumdur. Çünkü toprakta bulunan bitki besin elementleri zamanla azalacaktır. Bu nedenle her yıl yaprak ve toprak analizi yaptırarak eksik olan besin elementlerini araziye uygulamak gerekir. İyi bir verim için iyi bir gübreleme şart.
Buradaki amaç, ağacın taç kısmını açarak güneş ışınlarından, rüzgardan ve ilaçlama gibi kültürel işlemlerden maksimum oranda yararlanmasını sağlayarak Howard ceviz verimini artırmak.
İyi bir budamanın sadece Howard ceviz ağacında değil, diğer tüm ceviz çeşitlerinde de verime katkısı küçümsenemeyecek kadar çoktur.
Şimdi burayı DİKKATLİ okumanızı istiyorum!
Howard ceviz bahçesinde ağaç üzerindeki meyvelerin %60-70’lik kısmı çatladığında hasada başlayabilirsiniz. Yalnız bu durumun istisnası var!
Serin, nemli ve sahil memleketlerinde yeşil etli kabuk (kal) çatlaması ile ceviz içinin olgunlaşması aynı döneme denk gelir.
Eğer Howard ceviz bahçeniz bahsettiğim yerlerde ise sorun yok ve Howard cevizi için hasat zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
Bu çatlama oranları neden önemli? Ağaç üzerinde yeşil kabuklu meyvelerin çatlama yüzdeleri olması gerekenden daha düşükse yapılacak ceviz silkme sonrası, ağaç üzerinde kalan meyve adeti fazla olacağı için, ikinci bir hasat işleminin yapılmasını zorunlu kılacaktır. Bu da zaman kaybı ve işçilik maliyetlerinin artması anlamına gelir.
Verime geçmiş Howard cevizi, ağaç başına ortalama 20-50 kg arasında meyve verebilir. Son olarak, Türkiye’de 7mx4m çit şeklinde dikilmiş ticari bahçelerde, yedi yaşındaki Howard ceviz ağaçlarıyla, ortalama 20 kg verime ulaşıldığını söyleyerek yazımı noktalıyorum.
Kaynaklar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.