3 Aralık 2022 Cumartesi

Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz? (Why Not Sit Under the Walnut Tree?)

 



Ceviz ağacının altında neden oturulmaz? konusu sadece cevizle ilgilenenlerin değil genel kültür açısından da tüm insanlığın zaman zaman meraklanıp ceviz ağacının altında oturulur mu? Ceviz ağacının altında oturmak sakıncalı mı? Ceviz ağacı gölgesi zararlı mı? Ceviz ağacının dibinde neden oturulmaz? Ceviz ağacının altında neden yatılmaz? gibi pek çok soruya cevap aradığı  çok özel  bir başlıktır.

Daha önce ceviz ağacı gölgesi hakkında kaleme alınan yazılar hep birbirinin paraleli niteliğinde olup ceviz gölgesinde neden oturulmaz? konusuyla ilgili yapılan tüm yorumlarda da bir kafa karışıklığının yaşandığını fark ettim.

İşte bu nedenle ceviz ağacının altında uyumak insana zarar verir mi? Ceviz gölgesinde neden oturulmaz? detaylıca açıklayıp, ceviz ağacı altında olup bitenleri sizler için hazırlamaya çalıştım.

 Hadi o zaman  ceviz ağacının altında neden oturulmaz? birlikte inceleyelim.

Ceviz Ağacının Altında Oturmak

Ceviz ağacının altında oturmak insanlar için diğer pek çok ağaç türünde de olduğu gibi hep devam edegelen bir eylem olmuştur.

Ceviz ağacının altında oturmak mutluluk vermekle birlikte sahip olduğu diğer özelliklerle de ceviz ağaçları hayatımızı kolaylaştırmak için fazlasıyla yeterli olmuştur.

Ceviz ağacı yeryüzünde gerek meyvesini tüketerek, gerek mobilya sektöründe kullanılmak üzere kerestesini işleyerek, gerek yaprakların salgıladığı  zehirli  buhardan juglon (jugione) yararlanarak sinekleri uzaklaştırmak amacıyla, gerekse gölgesinden faydalanmak için ceviz ağacı altında oturmak suretiyle pek çok hayati gerekçeyle dikilmiştir.

Bu vesileyle, son yıllarda ceviz bahçesi kurarken ana çeşit olarak dikmek için tercih edilebilecek Howard cevizFernor ceviz ve Chandler ceviz gibi fidanlar hakkında her şeye değindiğim yazılarımı da okumanızı  kesinlikle  tavsiye ederim.

Tozlayıcı amacıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin ise, seçilecek ana çeşide göre Fernette cevizRonde ceviz ve Franquette ceviz gibi çeşitler olabileceğinin de bilinmesinde yarar var.

Ceviz Ağacı Ne Salgılar?

Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar.

Ceviz Ağacı Sülfür İlişkisi

Sülfür Gazı Nedir? Juglon ceviz ağacının köklerinde oluşup, ksilem/odun borusu (su ve çözeltileri köklerden yapraklara taşıyan sistem) ile yapraklara taşınır. Ceviz yapraklarından doğaya bırakılan bu kimyasala  sülfür gazı  denir. Ceviz ağacı sülfür bağlantısını en kısa haliyle bu şekilde özetleyebilirim.

Juglon hakkında farklı açıklamalar için ekşi sözlük sitesine de bakabilirsiniz.

Sülfür Gazının İnsana Zararları Olabilir Mi?

Sülfür gazının insana zararları daha doğrusu olumsuz etkileri var elbette. Ancak ceviz ağacınızın dikili olduğu yerde hava sirkülasyonu iyiyse, yani esinti varsa sülfür gazının insana zararından bahsetmek pek de mümkün değil.

 Neden mi?  Çünkü, yapraktan salınan sülfür gazı rüzgar ile birlikte ağaçtan uzak bir alana belli oranda taşınacaktır. Buda sülfür gazının insana verdiği zararları en aza indirecektir.

Ceviz Ağacının Altında Neden Uyunmaz?

Ceviz ağacının altında neden uyunmaz? Ceviz ağacı altında uyumak sorun teşkil eder mi? Ceviz altında neden oturulmaz? Bazı bitkiler juglon olarak bilinen doğal bir herbisiti salgılayarak doğaya bırakır. Ceviz ağacı da bu türlerden biridir. Juglon adlı kimyasalı  en çok  salgılayan ceviz çeşidi ise Kara ceviz’dir.

Bildiğiniz cevizleri unutun! Çok farklı meyveleri olan Kara ceviz gerçekten görülmeye değer!
https://tarimmemleketi.com/kara-ceviz

Sülfür gazı havadan daha ağır olduğu için yapraklardan toprak üst katmanına doğru çöker. Juglon olarak adlandırılan bu maddenin, insanlarda bulunan  safra salgısını  arttırmak gibi bir özelliği de var.

Yeterli miktarda hava akımının bulunmadığı alanlarda, ceviz ağaçlarının altında uyumak sakıncalıdır. Ceviz ağacı baş ağrısı yapar mı? Ceviz ağacının altında uyuyanlarda baş ağrısı, kusma, devam eden uykulu ruh hali ve daha ileri durumlarda zehirlenmeler gibi  olumsuz vakalara  rastlanabilir.

Sülfür Gazı Ozon Tabakası İçin Yararlı Mı?

Sülfür gazının ozon tabakası için ayrı bir önem arz ettiği ortaya çıkan yeni gelişmelerden. Dünya genelinde tamamlanan akademik çalışmalar sonucu sülfür gazının atmosferde bulunan ozon tabakasının onarılmasında önemli bir rol üstlendiği tespit edilmiş durumda.

Bu yönüyle de cevizin her açıdan gezegenimiz için  büyük bir kazanım  olduğunu söyleyebiliriz.

Ceviz Ağacı Evin Temeline Zarar Verir Mi?

Ceviz ağacı eve zarar verir mi? diye soranlar olduğu için bu konuya da değinmek istiyorum. Ceviz ağacı yapısı gereği kuvvetli gelişen bir kazık kök oluşturur. Toprakla bağlantısı güçlü olan kazık kök yapısı toprak içinde genişçe bir alanda gelişim gösterir.

Uygun toprak özelliklerine sahip arazilerde ceviz kökleri yüzeyden 3 metre ve daha fazla derinlere inerek kök salmaya devam eder. Yani ceviz ağacı evin temeline zarar verir mi? diye düşünenler için cevabımız:  kesinlikle  zarar vermez. Çünkü genel olarak kökler çok derinlerde faaliyetlerine devam eder.

Ceviz Ağacı Eve Yakın Dikilir Mi?

Ceviz ağacının geniş taç yapılı ve oldukça yüksek boylara ulaşabilen bir tür olduğunu bilmenizde yarar var. Hem evinizin manzarasını kapatma ihtimali hem de evinize gelen güneş ışınlarını engelleme ihtimali olduğu için evinize yakın bir alana ceviz ağacı dikmek isteyeceğinizi  zannetmiyorum. 

Ayrıca ceviz ağaçlarının oluşturduğu neminde (rutubet), ev için zararlı olabileceğini göz ardı etmemelisiniz.

Diğer bir üzerinde durmamız gereken husussa yukarıda da değindiğim gibi hava dolaşımının olup olmadığıdır. Evinizin olduğu yerde esinti yoksa (kuytu bir alansa) evinize yakın bir yere ceviz ağacı dikmekten  kaçının  derim.

Ceviz Ağacı Radyasyon Yayar Mı?

Ceviz ağacı radyasyon yaymaz. Salgıladığı sülfür gazı nedeniyle insanlarda kafa karışıklığına neden olduğunu düşünüyorum.

Ceviz Ağacının Altında Neden Bitki Yetişmez?

Ceviz ağacının altında neden ot bitmez? Pek bitki yetişmez? Çünkü ceviz ağacının köklerinde, gövdesinde, dallarında ve yapraklarında oluşan “Juglon” denilen madde suda yaşayan canlı türlerinde ve diğer pek çok bitki türünde de  toksik etkiye  neden olur. Bu kimyasal toprağa karışarak (sülfür gazı olarak) etraftaki bitkileri  genellikle  etkileyerek sararmalarına, boyunlarını bükmelerine ve sonuç olarak ölmelerine neden olur.

Narin yapılı bitkilerde hasarın oluşması için en ufak miktarda juglon seviyesi dahi yeterli olacaktır. Tüm bu gelişmelerden dolayı juglon, doğal bir böcek ilacı olarak da işlev görmektedir.

Ceviz Ağacı Altında Bitki Yetişir Mi?

Ceviz ağacının altında sebze yetişir mi? Ceviz ağacının altında çim yetişir mi? diye merak edenler oluyor haliyle. Şöyle söyleyeyim; eğer ceviz fidanlarını yeni diktiyseniz daha doğrusu ceviz ağacınızın taç yapısı büyüyüp etrafı kaplayacak kadar gelişmediyse  bazı türleri  yetiştirmeniz mümkün.

Ama verime yatmış taç yapısı gelişmiş bir ceviz ağacınız varsa ya da kapama bahçeye sahipseniz, ceviz ağacı altında yetiştirebileceğiniz bitki çeşitliliği sınırlanmış olacak.  Neden mi?  Güneşten yararlanabileceğiniz alan azalacak ve cevizden salgılanan juglon miktarı artacak. Bu nedenledir ki diğer bitki türlerinin yetişebileceği yaşam alanları ya tamamıyla yok olacak ya da sınırlandırılmış olacak.

Şunu özellikle söylemeliyim ki, güneşi çok seven bir bitkiyi (uzun gün bitkisini) ceviz ağacının altında veya sıra üzerlerinde ceviz dikili olan kapama bahçelerin sıra aralarında yetiştirme düşünceniz varsa  tamamıyla yanlış  bir karar olur.

Taç yapısı büyük olan Fernor cevizPedro ceviz gibi ceviz ağaçları büyük gölgeli alanlar oluşturacağı için buralarda güneşe ihtiyacı fazla olan bitkilerle üretime başlama kararından uzak durmanız gerekir.

Ceviz ağaçları salgıladığı juglon dediğimiz kimyasal nedeniyle bazı bitkilerin kendi (ceviz) taç yapısının altında ve etrafında büyümesine engel olur. Zira kimi bitkilerle rekabete girmeyi sevmeyen ceviz ağaçları, kendisine  daha çok  besin elementi ve su bırakma eğilimindedir.

Kısa bir dipnot düşmek istiyorum; ceviz ağacı kesilse ya da herhangi bir nedenle ömrü son bulsa bile toprak altında bulunan kökler nedeniyle arazide juglon varlığını uzun yıllar devam ettirir.

Ceviz Ağacı Altında Ne Yetiştirebilirim?

Ceviz ağacının köklerinden yapraklara doğru taşınan juglon kimyasalından (yapraklardan salgılanan sülfür gazı nedeniyle) bazı bitkiler zarar görürken, bazı bitkilerde kendisine yarar sağlayabiliyor.

Ceviz ağacının salgıladığı sülfür gazından  zarar gören  bazı bitki türlerine örnek vermek gerekirse: domates, hıyar, patates, elma, üzüm (kültür çeşitleri), tere, kekik, ormangülü, yonca

Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.