14 Eylül 2022 Çarşamba

Biberde N-P-K'nin fonksiyonları

 



Azot (N) biber bitkisinin vejetatif büyümesine katkıda bulunur. Bitkinin çiçeklenme aşamasına geldiğinde vejetatif olarak iyi gelişmesi önemlidir; veya düşük verim potansiyeline sahip olacaktır. Biber bitkilerinin, diğer bitkilir için olağan normlardan daha yüksek azot konsantrasyonlarına (çiçek ve meyve sayısını artırarak) olumlu yanıt verdiği bulunmuştur.

Fosfor (P) köklerin ve jeneratif organlarının (çiçekler, meyveler, tohumlar) normal gelişimi için gereklidir. Şaşırtma yapılması için yüksek miktarda fosfor gereklidir. Topraktaki fosfor noksanlığı, çok küçük ve kısa dalların gelişmesine, çok sayıda gelişmemiş tomurcukların ve genel olarak daha az meyvenin gelişmesine neden olacaktır. Yeterli fosfor, erken meyve olgunlaşmasını artırır.
 
Potasyum (K) - yeterli seviyeler, karbonhidrat birikimini ve düşük sıcaklıklara ve hastalıklara karşı direnci artırır. Şekil 2'ye bakınız.
Potasyum eksikliği, biber bitkilerinin büyüme hızını yavaşlatır. Potasyum noksanlığının belirtileri: yaprakların ve meyvelerin kenarlarında kahverengi lekeler ve bazen yaprakların kıvrılması ve kurumasıdır. Şiddetli potasyum noksanlığı şekerin bitki içinde taşınmasını geciktirerek alt yapraklarda nişasta birikmesine neden olur.


Kaynak:
https://www.haifa-group.com/tr/articles/bitki-rehberi-biber-i%C3%A7in-bitki-besin-maddeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.