Gübreleme Meyve yetiştiriciliğinde hastalıkla ve zararlılarla mücadele kadar önemlidir.Kayısı yetiştiriciliğinde ise gübreleme programı yapmadan Önce güvenilir bir laboratuvarda toprak analizi yaptırmak gerekir.Daha sonra Analiz sonuçlarına göre gübreleme programı yapmalıyız. Bahçe kurarken de mutlaka dekara 4-5 ton iyi yanmış (fermente edilmiş)ahır gübresi vermeliyiz. Gübreleme programı yaparken dikkat edilmesi gereken durumlar:
1-Ağacımızn yaşı
2-Bulunduğumuz mevsim
3-Bahçemizin Sulama koşulları(damla sulama veya vahşi sulama)
Pratik olarak sıvı gübre verirken yarı bodur ya da bodur Meyve bahçelerinde ağaç yoğunluğuna göre ve yaşına göre dönüme 1,5 lt ve 2 lt arasında verilmeli. Granül gübre vereceksek şayet bu kez de ağacın yaşı ile 80-100(ağacımızın büyüklüğüne göre) aralık seçerek çarpacaz
Ör: ağacımız 10 yaşında olsun bakımlı habitusu geniş olsun
10 yaş *100 gr = 1000 gr Ağaç başı 1 kğ gübre demek
Biz bu gübreyi tek sefer de mi vereceğiz?
Hayır!
İster sıvı gübre olsun;ister granül gübre olsun,3 seferde vermeliyiz.
Gübreli su vereceğimiz zaman ise:
Diyelim ki bahçeyi 3 saat suluyoruz. 1 saat boş su,1 saat gübreli su, 1 saat boş su şeklinde su vermeli.
Gübre vermeyeceğimiz zaman suyu 3 saat şeklinde sulamalıyız.
SULAMA ŞEKLİ 1 SAAT 1 SAAT 1 SAAT
GÜBRE VERİRKEN BOŞ SU GÜBRELİ SU BOŞ SU
GÜBRELEM YOK SADECE 3 SAAT SU
Bulunduğumuz Mevsimin önemine gelince;
S(Kükürt) 25 C‘nin üzerine çıktığında toprakta iyi çalışmaz. O yüzden havalar serinlediğinde Eylül ayında başlanıp Nisan ayına kadar kullanılabilir.
Yine Taban gübreleri diye tabir edilen18-46-0,20-20-20, 15-15-15-15 gibi gübreler en iyi bitki tarafından alınmaya başladığı dönem meyve ağaçlarında Ağustos-Eylül aylarıdır. Ağaçlarımızda Fe(Demir) Noksanlığı oluşmaması için düzenli olarak Bahçemiz yapraklanmaya başladığında ve sonbaharda olmak üzere iki kez Şelatlı demir(karaboya diye tabir edilen) vermeliyiz.
KAYISIDA GÜBRELEME ZAMANLARI
N(Azot) gübrelemesi: N(Azot) tüm bitkilerde olduğu gibi kaysıda da her döneminde gerekli olan bir besin maddesi. Azot’un gerek kendi hareketli yapısından olsun(topraktaki en hareketli makro element) gerek kayısının meyve bağlama ve çağla dönemindeki yoğun ihtiyacından olsun, Azot gübrelemesi Her gübrelemede mutlaka olmalı.
P(Fosfor) gübrelemesi: Bitkiler kök gelişimi (saçak kök oluşumu)’ne etki ettiği için ve neslinin devamı olan çiçek açma ve çiçeğin meyve sapına bağlanmasına meyve oluşumunda N(Azot) ve magnezyuma katkı sağladığı için fosfor elementine ihtiyaç vardır. Bu elementin hareketi toprakta kısıtlı olduğundan Taban gübresi olarak verilmeli ve ağacımızın çiçek yoğunluğuna göre çiçeklenme döneminde takviye yapabiliriz.
K(Potasyum) gübrelemesi:K(Potasyum) hücre duvarına ve bitkide kambiyum dokusuna etki ettiği için kayısımızın hastalanması ile meyve kalitesine direk etkisi vardır.K(Potasyum) elementi P(Fosfor)
gibi toprakta yavaş hareketinden dolayı P(fosfor)’la birlikte tabandan verilmelidir. Kayısıda renk ve aromasının artmasını istiyorsak çağlanın iç çekirdek iskeleti oluştuğunda hafif bir esnek yapı olduğu dönemde yapraktan alınabilir formda olan bir K(potasyum) gübresi ile uygulama yapmamız yeterli olacaktır.
Ca(Kalsiyum) gübrelemesi:Ca(kalsiyum)Elementi Noksanlığında meyve uçlarında zayıflıktan dolayı hafif çürüme ve meyve ucunda kuruma gibi sorunlar görülür.Ayrıca hastalık zayıf noktadan girdiği için meyve monilyası ve diğer bakteriyel hastalıklara da kolay yakalanır. Bu yüzden KalsiyumAmonyumnNitrat %26’lık gübresi şubat ayı gibi toprağa hafif karıştırılarak verilirse hem N(Azot) ihtiyacı karşılanır hem de kalsiyum eksikliği giderilir. Kayısıda meyvede 2. Çil hastalığı mücadelesi yapıldıktan 3-5 gün sonra tek başına yapraktan yani üsten uygulanan kalsiyum gübresi mükemmel sonuçlar verecektir.
Kaynaklar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.