Ejder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli fakat bugün ticari olarak Malezya, Vietnam, İsrail ve nihayet Türkiye’de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi denize sıfır Akdeniz İkliminin hakim olduğu yüksekliği maksimum 200 rakım olan yerlerde üretilmektedir.
Uzun kaktüs benzeri ağaçlara sahip olan meyvenin çok büyük, beyaz, kokulu ve sadece gece açan hatta bir dönem Meryem Uzerli’nin dahi oynadığı diziye isim olmuş, Gecenin Kraliçesi adında çiçeğe sahiptir. Ejder Meyvesi, diğer deyişle Pitaya, tatlı , kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir. Tanesi 1 kg kadar olabilen Ejder meyvesinin en güzel tüketim şekli soğuk olaraktır.
Ejder Meyvesi (Pitaya)‘nin iç kısmı kırmızı meyve olan türü beyaz etli olan türe göre çok daha lezzetli ve daha tatlı bir aromaya sahiptir. Ayrıca Kırmızı ejder meyvesi çok daha faydalı ve verimlidir. Susama benzer çekirdekleriyle kivi izlenimini verir. Taze meyve olarak yenilir, kozmetikte ve ilaç sanayinde kullanılır, hatta çiçekleri de ayrıca yenilebilir ve çay olarak içilebilir.
Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir
Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir üretiminin genel olarak kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kumlu milli organik madde bakımından zengin bir toprağa dikilen çekirdekler yeterli nem ve su ile desteklenerek birkaç hafta gibi bir sürede köklen dirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey tohum almak etkili bir yöntem değildir. Piyasada satılan kısır tohum sayısı çok yüksektir ve meyve vermeden sadece çiçeklenen türe dönüşür. Tohumlar çok ucuz göründüğünden daha ekonomik görünebilir, ancak çürüyerek, tutmaması çok büyük olasılıktır. Ejder Meyvesi (Pitaya) dikimi yapmak istiyorsanız bizim önerimiz kesinlikle, fidan olarak veya çelik dediğimiz meyve dalı almanız.
Pitaya kendi başına ayakta duramayacağından dolayı asma gibi destek isterler. Desteklemek için genellikle beton veya demir gibi sağlam direkler tercih edebilirsiniz. Ejder Meyvesi (Pitaya) kuru tropikal , yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir. Bunun için kış şartlarında seranızı ısıtmanız veya yeraltı suyu ile ısıyı üst seviyelerde tutmanın ve yaz döneminde de üzerine örteceğiniz gölge tülü ile aşırı sıcaktan korumanız gerekmektedir.
Ejder Meyvesi (Pitaya) ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra meyvesi olgunlaşarak hasat edilir. Dikilen fidanın çeşdine göre yılda 3-5 kez ürün almak mümkündür. Bitki hastalıklarına karşı dirençli bir ağaç olan Ejder Meyvesi (Pitaya) nasıl yetiştirilir sorusunun cevaplarından birisi de organik bitki besinleridir. Bitki organik ek besin kaynakları ve gübrelerle desteklenirse, nehir ve ırmak yataklarında alivyon içerikli toprakla büyükbaş hayvan gübresinin karışımı organik madde bakımından çok zengin olacaktır.
İlk bahar döneminde şubat- mart-nisan aylarında dikimi yapılan ejder meyvesinin fidanlarından her biri yaz dönemine kadar, neredeyse 3-5 yavru fidan verecektir. Bu durum stratejik olarak karar verilmesi gereken bir olaydır. Bitki fidan üretimi için beklenir filizleri budamadan büyütmeye çalışılır ise daha geç meyve verecek ana gövdenin gelişimi gecikecektir. Ya da bu çıkan filizler büyütülmede henüz başlangıç aşamasında kesilerek bitkinin gelişmesi sağlanarak doğal bir süreçte meyve vermesi için sürekli budama yöntemiyle meyve dallarının olgunlaşarak meyve vermesi beklenecektir. Bu tamamen yetiştiricinin vermes gereken bir karardır.
Pitaya pH 5,5 ile 6,2 arasında olduğu zaman daha iyi verim vermektedir. Yani Pitaya hafifçe asitli ortamları severler, birçok mineral madde bu ortamlarda daha iyi iyon alış verişi yapabilmektedir.
Pitaya Hylocereus ailesinden bir kaktüs türüdür. Tırmanıcı özelliği vardır. İnanılmaz güzellikte çiçekler açması bir yana bir de devasa meyve verir. Meyveler dış kısmı kırmızı iç kısmı beyaz ve suludur. Meyvenin kabuunda diken olmadığından rahatlıkla toplanır ve rahatlıkla soyularak tüketilir. Çekirdekleri çok küçük incir çekirdeği gibidir. Yemesi keyifli ve lezzetlidir. Fidan dikimden 2-3 yıl içinde meyve vermeye başlar. Yerini beğendiğinde oldukça hızlı büyür. Gelecek fidanlar yılda 60 cm boy verebilir. Meyveler iri bir insan yumruğu kadardır.
Dikim Yeri: Saksıda ve don görmeyen bahçede yetişebilir. Kısa süreli donlara dayanıklıdır.
Önerilen: Meyve ve süs bitkisi
Toprak: Kaktüs ve sukulent yetiştirmeye uygun geçirgenliği yüksek, ponzalı toprak karışımı
Büyüme Hızı: Hızlı
Çiçeklenme Dönemi: Yaz ayları
Bitkinin Maks. Eni: 2 m
Bitkinin Maks. Boyu: 3 m
Dona Dayanıklılık: Donlara karşı hassastır. Kışın sulama durdurulmalıdır.
İklim Kuşağı: 9-11
Ömrü: Çok yıllık
Dikim: Kullanacağınız toprak kireçli olmasın. Kumlu ve geçirgenliği yüksek olsun. Sukulent saksılarına su verildiğinde su hiç göllenme yapmadan, tüm saksı toprağına yayılıp, hızla saksının tahliye deliklerinden tahliye olmalıdır. Bunu sağlamak için dikim toprağına; cüruf, küçük çakıl, ponza ve benzeri geçirgenliği artırıcı malzemelerden karıştırmanız akıllıca olacaktır. Satışımızda olan ve kendi fidanlığımızda üretim için kullandığımız kaktüs toprağımızı, rahatlıkla sukulent ve kaktüslerinizde kullanabilirsiniz.
Bakım: Bitki en güzel saksıda yetiştirilir. Gübreleme satışlarımızda olan Akıllı osmocote gübrelerle yapılırsa yıl boyu bitki tüm ihtiyacını karşılayabilir. Bunun haricinde sıvı dengeli gübrelerle bahar boyunca gübreleme yapmak doğrudur.
Sulama saksı altından yapılmalı, bitkiye olabildiğince az su değdirilmeye çalışılmalıdır. Bahar sonu ve sonbahar başındaki yağmurlu günlerde ( yani hava sıcak ve yağmurluyken ) bitki yağmur alabileceği bir yere koyulmaktan ve yağmur almaktan hoşlanır. Kış aylarında sulama azaltılmalı, asla soğuk dönemde toprağı ıslak şekilde dona maruz kalmamalıdır. Bunun için kış aylarında yağmur almayan, soğuk rüzgarlardan korunaklı kuytu köşeler tercih edilmelidir.
Tüm sukulent bitkilerde geçerli sulama tekniği: Sulama yapıldığında bol ve derinlemesine, saksının içini dolduran tüm toprağın suya doyduğundan emin olunacak kadar bol yapılmalıdır. Eğer alt toprak kuru kalmış olabileceği düşünülür ise ilk sulamadan 15 dakika sonra yeniden ve bol temiz su ile bitki sulanmalıdır.
Bu şekilde sulama yapıldıktan sonra bitkinin yeniden sulanması için dikim toprağının tamamen kuruması beklenmelidir. Toprak kuruduğunda ya da kurumaya yakın olduğunda sulama yeniden ve tıpkı tarif edildiği gibi bolca yapılmalıdır. Bu sulama tekniği en ideal ve doğru teknik olup, 2-3 günde bir düzenli sulama ya da azar azar ama sık sulama sukulent bitkilerin zayıflamasına ya da hastalık kapmasına yol açar. Genel inanış kaktüs ve sukulentlerin az su sevdikleri, sulandıklarında da az miktar sulanmaları gerektiği yönünde olsa da bu tamamen hatalı bir uygulamadır. Sulama bu bitkilerde daima bol ancak saksı toprağı her kuruduğunda yapılmalıdır.
Diğer:
Toprak karışımı tavsiyeleri:
Sukulent ve kaktüslerde toprak olabildiğince geçirgen ve süzek olmalıdır. Eğer hazır toprak karışımlarından almak istemez ve kendi karışımınızı kendiniz yapmak isterseniz kullanabileceğiniz malzeme ve oranları ile ilgili tavsiye niteliğinde bilgilendirmedir. Toprak karışımları her yetiştiricide farklı sonuçlar verebilir. Bitki sağlığı sadece toprak karışımı ile değil, ortam, besleme, sulama ve ışık faktörlerine doğrudan bağlıdır.
Kendi karışımınızı hazırlarken mutlaka geçirgenlik ön planda olmalıdır. Toprak karışımınızı bu bitkilere uygun geçirgenlikte hazırlamak için kullandığınız malzemenin en az yüzde 50 si ponza, dalaman çakılı, lav taşı, perlit gibi geçirgenliği artıran malzemelerden oluşmalıdır. Örneğin lithops gibi bitkileri sadece elenmiş ponzada yetiştirmeniz mümkündür. Ancak böyle bir seçimde sulama çok iyi takip edilmeli bitki susuz bırakılmamalıdır.
Genel karışım oranları: % 40 torf + % 40 elenmiş ponza + %10 hindistan cevizi torfu + %10 perlit
Ejder Meyvesi Dikim yöntemi
Ejder Meyvesi Dikim yöntemi ne kurulum öncesinde yatırım yapılacak arazinin durumuna göre karar vermek gerekir. Yatırım yapılacak arazi biraz basık, çukurda bir lokasyonda ise yada etrafı başka seralar bahçeler gibi hava sirkulasyonu zor olan veya kısmen yetersiz gelebilecek lokasyonda ise beton yada ağaç larla şemsiye şeklinde bir taşıma sistemi tercih edilmelidir. Arazinin genel durumu hafif eğimli, veya bir yamaçta ise yada düz arazide ama hava sirkulasyonu açısından sorun olmayan etrafı boş olan bir lokasyonda ise demir taşıma sistemi ile sıralı dikim yöntemi uygulanabilir. Sıralı dikim ve şemsiye yötemi ile dikim sistemleri arasında ki temel iki farklılık hava sirkulasyonuna uygunluk ve dikim yapılacak fidan adetidir.
Şemsiye Dikim Yöntemi
Ağaçların ilerleyen yıllarda oluşturduğu şekil den dolayı şemsiye şeklini almaktadır bunun için Şemsi Dikim Yöntemi denilmektedir. Uzak Doğu ve Tropika İklim kuşaklarında açık tarlalar da yetiştirildiği için Ejder Meyvesi genelde şemsiye Şemsiye Dikim Yöntemi ile dikilmektedir. Dikim aralığı hava sirkulasyonu bakımından sorun da olmadığı için sık ve fazla adetlerde dikim yapılabilmektedir açık tarlalarda. Fakat ülkemizde örtü altı yetiştiriciliği yaparak seraların içinde yetiştirme uyum sağladıkları için özelliklede hava sirkulasyonu açısından sorun olan çukur arazilerde ve etrafı çok boş olmayıp bahçe ve diğer seraların bulundu lokasyonlarda dikim yapılacaksa bu yöntem ideal dikim yöntemi olacaktır. Beton direkler ağaç direklere göre çok daha dayanıklı olacağı için beton direkler tercih edilmelidir. Betonun boyu 2 metre dir bunun 50 cm lik bölümü toprak altında olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Sıralı Dikim Yöntemi
Domates teki gibi belirli aralıklarla damalama borularının düzenine göre uzunlamasına yapılan dikim yöntemidir. Bu dikimde taşıma sistemi katır denilen demirden de yapılabilir beton direkler uzunlamasına birbirine bağlantı atılarak ta yapılabilir. Beton yada demir taşıma nın boyu 2 metredir ve 50 cm lik bölümü toprak altında kalcak şekilde ayarlanmalıdır. Pitaya fidanı dikim yapıldıktan sonra tahta, kargı, kamış gibi bir kazıkla 150 cm yukarıya tırmanabileceği bir araca ihtiyaç duyacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu her iki buçuk metrede bir yeni ayak koymak gerekir çünkü 3 – 4 yıl içerisinde ağaç büyüyüp geliştiğinde her iki buçuk metre alana 600 – 800 kg gibi bir baskı uygulayacak bu ağırlığı taşıması gerekecektir.
Sıralı dikim yönteminde metre kareye daha fazla fidan ve ağaç dikimi gerçekleştirilecektir. Bunun için dikim yapılan arazi eğimli, yamaç veya düz olsa bile yuksek hava sirkulasyonu olan bir lokasyon olmalıdır. Bu yöntemde daha fazla dikim yapılacağı için daha fazla verim alınacak ve dönüm başı verim beklentisi daha yüksek olacaktır.
Dikim Mesafesi
Ejder meyvesi kendini yukarı doğru büyütüp uzatırken gövdesindeki saçaklarla direklere sarılıp kendini sağlamlaştırmak ister hangi direk ile olursa olsun yinede kumaş ve yumuşak bir iple bitkiye yardımcı olmak uzadıkça bağlayarak onu desteklemek gerekir.
Ejder Meyvesi Dikim yöntemi ne karar verdikten sonra direk 50 cm kadar derinliğe dikilir tercihe bağlı olarak beton direğin toprakta kalan bölümüne beton dökülebilir. Eğer şemsiye yöntemi belirlenirse aynı sıradaki iki direk arası 2 metre iki farklı sıranın arası da 3 metre uzunlukta olması en ideal şeklidir. Sıralı dikim yönteminde iki taşıma sisteminin birbirinden uzaklığı 3 metre ve fidanlar tercihe göre 40 – 60 cm uzaklıkta iki sıra halinde olmalıdır. Pitaya nın dalları özellikle ikinci yılından sonra 1 metre kadar uzamakta ve iki sıra arasında da hareket alanı olarak ancak 1 metrelik bir yol kalacaktır.
Bitki analiz Raporu
Ejder Meyvesi İçin Bahar Hazırlıkları
Bitkilerin büyüyüp gelişebilmeleri için bu besin maddelerine yüksek miktarlarda ihtiyaç duyarken bu maddeleri en çok yaz dönemindeki meyve zamanında kullanmaktadır. Meyvenin oluşumundaki her bir evrede farklı besin maddelerini kullanmaya ihtiyaç duyar. Örneğin tomurcuklanma öncesin fosfor ihtiyacı daha yüksek iken meyvenin gelişme döneminde potasyum ihtiyacı daha yüksektir. 5-6 aya yakın gerçekleşen bu hasat dönemi sonrası bitki artık yorgun düşer ve hemen arkasından gelen sonbahar döneminde yeni filizlenmeler başlayarak bir sonraki meyve sezonu için meyve dalları oluşturmaya başlar. Son bahar döneminde de yine çok çalışan bitki ağır kış şartlarına geçiş yaparken bir miktar dinlenmeye vakit bulur.
Kış Dönemi
Ejder Meyvesi İçin Bahar Hazırlıkları kış dönemin de başlamaktadır. Öncelikle kış döneminde mecbur kalınmadıkça budama yapılmamalı ve bitkiye fiziki bir müdahale de bulunulmamalıdır. Kış dönemi hava nın durumuna göre sert geçerse zaten bitki çok yavaş hareket edecek ve sert geçen dönem sürecinde uykuda kalacaktır. Fakat son dönemlerde küresel iklim değişikliklerinin de etkisiyle mevsimlerde değişiklikler ve aşırılıklar gözlenmektedir. Kış dönemi kısmen yumuşak geçerse bu bitkiyi olumlu etkilemektedir. Bitki uykuya geçmeyip zayıfta olsa hareketliliğini devam ettirmektedir.
Kış dönemindeki dinlenme süreci iyi değerlendirilmelidir. Ejder Meyvesi İçin Bahar Hazırlıkları cemrelerin düşmesinden önce tamamlanmış olması gerekmektedir. Cemre düşmesi baharın habercisi olduğundan uyanış başlayacak filizlenmeler, gövde de kalınlaşmalar, meyve dallarında uzamalar ve genişlemeler gözlemlenecektir. Bu aşama dan önce yapılacak uygulamaların başında çiftlik gübresi olacaktır.
Çiftlik Gübresi
Hasat zamanı sonunda toprakta tükenmeye yüz tutmuş besin maddeleri yeniden yerine koymak gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak bir toprak analizi topraktaki besin maddelerinin oranlarını ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Bitkinin yaprak iz düşümünden alınan örneklerle yapılacak olan toprak analizi sonucu tüm detaylara hakim olunacağı için iyi bir yol haritası çıkacak ve eksikliklere göre yapılacak uygulamalar belirlenecektir. Uygulamaların en doğal yolu çiftlik gübresinin kullanımı ile başlar. İyi dinlenmiş hayvan gübresi, bazı bitkilerin posalarından oluşmuş doğal gübreler ve organik gübreler tercih edilerek eksilen besin maddeleri bitkiye; sulama ile birlikte, fiziki olarak bitki köklerine yakın bölümlerine dağıtılarak besinlere bitkinin ulaşması sağlanmalıdır.
Üretimi
Meyve etinden ayrılan tohumlar kurutulup depolanır,ideal olan kusuru olmayan ve olgunlaşmış meyvelerdir.Tohumlar kompost ya da karışım toprakta eğer salon bitkisi olarak yetiştirilecekse iyi büyütülürler - sık ekimden genelde yaklaşık 11 ile 14 gün aradı bir sürede bitkiler çimlenir.Kaktüs oldukları zaman boyunca aşırı sulamadan kaçınılması gerekir.Gelişimleri devam ettikçe bu tırmanıcı bitki tırmanacak bir yerler aramakta bazal kökleri yanında yan yardımcı kökler oluşturmaktadır.Bitki 4,5 kilogram gibi bir ağırlığa ulaştığında çiçeklerini görmeye başlayabilirsiniz.
Pitaya kaktüsleri geceleri çiçek açıp,çiekleri sabahleyin solar. Yarasa veya güve gibi yaratıkları bitki diğer bir pittaya ile tozlaşma için kullanmaktadır. Kendi kendine tozlaşma, meyve üretimine neden olmaz bu durum evde bu kaktüsleri yetiştirenleri zorlamaktadır. Zira meyve için bir değil 2 tane bitkiye gereksinim vardır. Bununla birlikte bitki gerekli büyüme ortamında 3 ila 6 kez çiçek açabilir.En önemlisi diğer kaktüsler gibi eğer sağlıklı bir gövde,sap kısmı bitkiden kopup toprağa gömülürse bu durumda bu gövde köklenip ayrı bir bitki oluşturabilir.Bu da üreme ve meyve için kestirme bir yoldur. Bitki 40 dereceye kadar sıcakları ve çok kısa süreli soğukları kaldırabilir.Ancak uzun süreli dondurucu soğukları kaldıramaz.USDA cinsinden soğuğa dayanıklılık haritasında 10-11. bölgelerde yaşayabilir bununla birlikte 9a ve 9b bölgelerinde dışarıda bitkinin yaşayabilmesi ihtimali vardır.
Hylocereus ortalama yağış alan kuru tropikal iklimlerde yaşamaya adapte olmuştur. Ejder meyveleri çiçeklenmeden 30 ila 50 gün sonra kaktüs gibi ağaçlarda oluşur. Yılda 5-6 ürün bu bitkiden alınabilir.Vietnam'da her yıl hektar başına 30 ton ürün alan çiftlikler bulunmaktadır.
Çeşitler
Ejder Meyvesi Pitaya Vietnam Red
Ejder Meyvesi Pitaya Vietnam Red
Lezzet…………………………………………… (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………………(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………………(&) (&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Vietnam Red
VIETNAMESE RED Ejder Meyvesi Pitaya, olgunlaştığında ortalama büyüklükte meyvelerden biridir. Meyve genelde 300 – 600 gram ağırlığındadır. Meyve yemek için çok lezzetlidir. Meyve suyu ve smoothie için çok güzel bir cinstir. Kırmızı likopen bakımından zengin olduğu için meyve bir çok sayıda tatlıyı veya mutfak ürünlerinin tamamlayıcısıdır. Çoğu kırmızı Ejder Meyvesi Pitaya gibi, Vietnamese Red de antioksidan bakımından çok zengindir. Gövdeleri ve meyve dalları üç yanaklı ve dikenleri orta büyüklüktedir. Gövde kısmı, koyu renklere ve zeytin yeşiline benzemektedir. Yeni filiz verme bakımından oldukça iyidir ve aynı zamanda meyve döneminde de verimi yüksektir.
Ejder Meyvesi Pitaya Egypt White
Lezzet……………………………………….. (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi……………………..(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi……………………..(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Egypt White
Ejder Meyvesi Pitaya Egypt White , Hylocereus cinsinden melez çeşittir. Meyve, 450 – 750 gram ağırlığında, büyük ebatlı beyaz iç etli büyük solungaçlı, kendiliğinden tozlaşan bir türdür. Çoğu Hylocereus cinsin de olduğu gibi üç açılı dikenleri vardır dikenlerinin arasındaki dalga boyu amerikan cinslerinde olduğu gibi dışa dönük kavisli bir görünümü vardır.
Çok hızlı büyürler ve büyük miktarda meyve üretirler. Bu bitkiler üç ile altı kez çiçek açarlar, bitki çok miktarda filiz ve tomurcuk üretir. yetişme koşullarına bağlı olarak ilk yılında meyve verir. Diğer çeşitlerdeki gibi, eğer dalın sağlıklı bir parçası kesilse, toprakta kök alabilir ve ayrı bir bitkisi olabilir. 40 ° C’ye kadar sıcaklıkları kaldırabilirler. Bu türün meyvelerinin lezzeti diğer beyazlardan daha aromalı ve lezzetlidir. Kendi kendine tozlanabilir manuel olarak elle tozlanmaya ihtiyacı yoktur. Kökeni İsrail olarak tahmin edilmektedir.
Bu tür Akdeniz İklim şartlarına ve topraklarına uyum sağlamış durumdadır. Mersin ve Antalya seralarımızdaki favori çeşitlerimizden birisidir.
Ejder Meyvesi Pitaya Colombia Yellow
Lezzet…………(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi… (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&)
Meyve Üretimi… (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Colombia Yellow Çeşit
Sarı dış kabuklu, Selenicereus cinsinden bilinen bir Ejder Meyvesi veya Pitaya çeşididir. Hylocereus’tan renkli olarak, hasat zamanından farklıdır ve bu meyve meyvenin kendisinde oluşan dikenlere sahiptir. Meyve genellikle 300 ila 400 gram arasında değişen ortalama bir meyvedir. Bitki, gövdesi boyunca orta büyüklükte dikenler bulunan yeşil üç taraflı bir büyümeye sahiptir. Meyve sonbahar döneminde olgunlaşır ve lezzetlidir. Bu tür kendi kendine tozlanır ve manuel olarak elle tozlamaya ihtiyaç duymaz. Son yapılan DNA araştırmaları, Yellow Dragon – Selenicereus megalanthus ile aynı olduğunu göstermektedir. Colombia Yellow çeşidi, Akdeniz İklim şartlarına ve topraklarına uyum sağlamıştır.
Ejder Meyvesi Pitaya P01 White
Lezzet……………………………. (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………(&) (&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya P01 White Çeşidi;
Vietnam’dan gelen bir çeşit ile melezleme yöntemiyle elde edilmiş bir Ejder Meyvesi Pitaya çeşididir. Mayıs ayı sonlarında erken dönemde ortaya çıkan büyük ve kokulu çiçekleri vardır. Kendi kendine tozlaşan bu cins tozlaşmadan sonra yumurta şeklinde pembe renkli, yeşil yüzgeçli bir meyve olarak olgunlaşmaya başlar. Bu çeşitliliğin çok hafif pembemsi bir iç dokusu ve beyaz bir eti vardır. Aslında, iç ve dış arasındaki çarpıcı renk farklılığı ve muhteşem pembe kabuk rengi bu çeşidi öne çıkarmaktadır. Gövde ve meyve dallarında üç yanaklı ve küçük dikenlidir. İlk kez Ejder Meyvesi Pitaya yetiştirici siyseniz, bu güzel bir seçimdir. Bu türün temel özelliği, kendi kendine tozlamasıdır; yani elle tozlama olmadan meyve vermektedir bu özellikle büyük üretim tesisleri için güzel bir tercih olacaktır.
Ejder Meyvesi Pitaya Ruby Red
Lezzet………….……………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………..……….(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………..……….(&) (&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ruby Red
Ruby Red Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus cinsinden melez çeşittir. Meyve, 400 – 800 gram ağırlığında, büyük ebatlı mor etli meyvelerden oluşan, kendiliğinden tozlaşan bir türdür. Çoğu Hylocereus guatemalensis cinsinde olduğu gibi üç açılı dikenleri vardır.
Çok hızlı büyürler ve büyük miktarda meyve üretirler. Bu bitkiler üç ile altı kez çiçek açarlar, bitki çok miktarda filiz ve tomurcuk üretir. yetişme koşullarına bağlı olarak birinci yılında meyve verir. Diğer çeşitlerdeki gibi, eğer dalın sağlıklı bir parçası kesilse, toprakta kök alabilir ve ayrı bir bitkisi olabilir. 40 ° C’ye kadar sıcaklıkları kaldırabilirler. Bu türün meyvelerinin lezzeti mükemmel ve mor etlidir. Kendi kendine tozlanabilir manuel olarak elle tozlanmaya ihtiyacı yoktur.
Ruby Red Ejder Meyvesi Pitaya türü Akdeniz İklim şartlarına ve topraklarına uyum sağlamış durumdadır.
Royal Red Ejder Meyvesi Pitaya
Lezzet…………………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……..……..(&) (&) (&) (&)(&)
Meyve Üretimi………………(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……..……..(&) (&) (&) (&)(&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Royal Red
Royal Red Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus cinsinden melez çeşittir. Meyve, 400 – 800 gram ağırlığında, orta ve üstü iç et kısmı mor meyvelerden oluşan, kendi kendine tozlanabilen bir çeşittir. Hylocereus guatemalensis cinslerin de olduğu gibi üç açılı ve belirgin batan dikenleri vardır.
Hızlı gelişir ve meyve üretimi çok yüksektir. Bu cins üç ile altı aralığın da çiçek açar, ve bu bitki çok miktarda filiz ve tomurcuk üretir. Toprak, hava, bakım koşullarına bağlı olarak birinci yılında meyveye döner. Diğer Ejder meyvesi Pitaya türlerindeki gibi, eğer dalın sağlıklı bir parçası kesilse, toprakta köklenerek yeni ayrı bir bitkisi olabilir. Bu türün meyvelerinin lezzeti mükemmel ve mor etlidir. Kendi kendine tozlaşır elle tozlanmaya ihtiyacı yoktur. Dalında olgunlaştıktan sonra uzun süre meyve deforme olmadan ve hasat edilmeden bekleyebilir ve raf ömrü uzundur
Royal Red Ejder Meyvesi Pitaya türü Akdeniz İklim şartlarına ve topraklarına uyum sağlamış ve favori çeşitlerimizdendir.
Ejder Meyvesi Pitaya Pepino Dulce
Lezzet…………………………………..(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………………… (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………………… (&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Pepino Dulce White Çeşidi;
Hylocereus Undatus cinsinden bir çeşittir. İlkbaharın sonlarında erken dönemde ortaya çıkan büyük ve kokulu çiçekleri vardır. Kendi kendine tozlaşan bu çeşit orta ve büyük ölçekli meyve üretir. İri meyvelerinin yanı sıra diğer beyaz çeşitlere göre daha lezzetli ve daha yüksek aromaya sahiptir. Bu çeşitliliğin kiviye benzeyen bir iç dokusu ve beyaz bir eti vardır. İç ve dış arasındaki çarpıcı renk farklılığı ve muhteşem pembe kabuk rengi bulunmaktadır. Gövde ve meyve dallarında üç yanaklı ve küçük dikenlidir. Pepino Dulce White Ejder Meyvesi Pitaya Akdeniz İklim şartlarına uyum sağlamış yetiştirilebilecek bir cinstir. İriliği ve verimi açısından Mersin ve Antalya da seralarımızda yetiştirdiğimiz beyaz çeşitlerin içerisinde favori olarak gösterebileceğimiz bir çeşittir.
Ejder Meyvesi Pitaya Bruni
Lezzet…………………………………(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………. (&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………………… (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………. (&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………………… (&) (&) (&)
Derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Bruni Çeşitleri
Bruni Dragon Fruit, Hylocereus stenopterus ve Hylocereus undatus’tan gelen melez bir çeşittir. Alman hibritleyici Eckhard Meier tarafından türetilen üç hibrit klondan biridir. Diğer iki tip Connie Mayer ve Kathie Van Arum’dur .
Bruni çiçeği, iç yaprakları açık pembe kenarlarda ve beyaz uçlarda mor gölgelendirme ile orta büyüklükte bir çiçek. Çiçekleri muhteşem güzelliktedir. Mersin de, diğer türlerin çiçekleri gibi Bruni nin çiçeği de gece karanlığında açılır ve güneş doğarken kapanır. Diğer çeşitlerin çiçeklerinden daha erken kapanır. Büyüme dönemi çok hassas ve dalların yanakları üç taraflıdır, bu da Hylocereus’a özgüdür. Ana bitkisi Hylocereus stenopterus’tan gelir. Dikenler genellikle kız kardeşi olan Connie Mayer’e benzeyen minik ve tek dikenlerdir. Meyveler küçük ve bol, genellikle 300 ila 400 gram ağırlığındadır. Yeşil derisi, olgunlaştığında limon sarısı – limon yeşili ne döner ve iç kısmı beyaz etlidir. Meyve dalında ne kadar uzun kalırsa lezzeti okadar artar. Yapılan test sonuçlarına göre, 21.3’e kadar yüksek bir Brix derecesine sahiptir. Bruni elle tozlamaya ihtiyacı vardır ve kendi poleni ile değil çapraz tozlamaya ihtiyaç duyar. Vietnam White, Vietnam Jaina gibi cinslerin polenleri ile tozlanabilir.
Bu Ejder Meyvesi Pitaya çeşidi, Akdeniz iklim şartlarına ve topraklarına uyum sağlamıştır.
GOLDEN YELLOW ”GOLDEN DRAGON”
Lezzet……………………………………………… (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………………….. (&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……….……………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………………….. (&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……….……………….(&) (&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Golden Yellow ‘‘Golden Dragon’’derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Golden Yellow ‘‘Golden Dragon’’ Ejder Meyvesi Pitaya Çeşitleri
Sarı dış kabuklu, Hylocereus cinsinden bilinen bir Ejder Meyvesi veya Pitaya çeşididir. Hylocereus Undatus’a benzer dış kabuk kısmı pembe değil tam olarak sarıdır. Hasat zamanı da diğer çeşitlerle benzerlik gösterir. Nisan – Mayıs ayların da çiçeklenme ler başlar Temmuz ayında hasat dönemi başlar ve Aralık ayına kadar devam eder. Meyve genellikle 450 ila 900 gram arasında değişen ortalama bir ağırlığa sahiptir. Bitki, gövdesi boyunca orta büyüklükte dikenler bulunan yeşil üç taraflı bir büyümeye sahiptir. Bu tür kendi kendine tozlanır ve manuel olarak elle tozlamaya ihtiyaç duymaz. Çok popüler bir çeşit ve lezzetinden dolayı hızlı tüketilmektedir. Bu cins Tayland Tarım Bakanlığınca hazırlanmış sertifikalarıyla birlikte Tayland dan getirtilmiştir. Golden Yellow ‘‘Golden Dragon’’ Ejder Meyvesi Pitaya çeşidi, Akdeniz İklim şartlarına ve topraklarına uyum sağlamıştır.
Ejder Meyvesi Pitaya Macenta
Lezzet……………………………………………………………..(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………………………………….. (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………………………………..…..…(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………………………………….. (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………………………………..…..…(&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Macenta derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Macenta Çeşidi;
Ejder Meyvesi Pitaya Macenta, Hylocereus costaricensis ten gelen bir türdür. Eflatun renkli iç et kısmı Magenta ya özel bir renktir. Gövde ve meyve dalları üç yanaklı ve küçük dikenleri mevcuttur. Dikim den hızlıca adapte olmakta özellikle dikim için şubat sonu mart ayı başları planlanırsa hızla adaptasyon sürecini geçerek agresif bir şekilde gelişim gösterecektir. Yaşını doldurduktan sonraki mayıs sonu haziran başlarında çiçeklen meler başlar ve kasım ayına kadar çiçeklen meler devam eder. Ekim ve kasım aylarında gece sıcaklığı 15 derecenin altına düştükten sonra çiçeklenme sona erer ve mevcuttaki meyvelerini büyüterek sezonu kapatır. Ejder Meyvesi Pitaya Macenta rengiyle göz alıcı çeşitler dendir. Yaz dönemi boyunca genç dönem de 3 periyot gelişmiş dönem de 4 farklı periyot ta meyve vermekte bakımları iyi olursa.
Ejder Meyvesi Pitaya Edgar
Lezzet……………………………………(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………… (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …..……..……..…(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………… (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …..……..……..…(&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Edgar derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Edgar Çeşidi;
Ejder Meyvesi Pitaya Edgar, Hylocereus türüdür. Uzun yıllar süren bitki ıslahının ve dikkatli seçimin sonucu olan Edgar, minik yenilebilir siyah tohumlarla birlikte tatlı ve keskin, kırmızımsı – mor arası bir iç ete sahiptir. Yuvarlak kırmızı meyvenin dış kabuğu üzerinde belirgin ölçek ve yüzgeçleri vardır. Kırmızı ve mor etli türden olan Edgar sağlığınız için uygun olan doğal bir antioksidan yönünden zengin likopen içerir. Meyve dalları Orkide Kaktüsü’ne benzer ve destek için bir kafes gerekir. 1,5 – 2 metre boyunda olgunlaştığında, çiçeklenme başlar ve meyve verir. Meyve çiçek açtıktan dört ila beş hafta sonra olgunlaşır. Ejder Meyvesi Pitaya Edgar yaz ve sonbahar mevsimi boyunca ardışık hasat döneminde meyve verir. Muhteşem bir görünüme sahiptir listemizde üst sıralarda yer almaktadır.
Güneşli bir yer tercih eder. Büyümesi kolay ve agresiftir. Hylocereus melezi olan Edgar uzun yıllar uğraşılar sonrasında türetilmiştir.
Ejder Meyvesi Pitaya Thai Red
Lezzet…………………………………..(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………………….. (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …………..…..…(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………………….. (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …………..…..…(&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Thai Red derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Thai Red Çeşidi;
Ejder Meyvesi Pitaya Thai Red, Tayland kırmızısı olarakta bilinir. Meyve “Yakut Kırmızısı” Kırmızı / Mor arasında bir renge sahiptir.
Bu çeşit, İhracat için çok uygun ve tüm dünyada en iyi bilinen türlerden biridir.
Meyve, Yakut Kırmızısı / kırmızı rengi ve mor renginden dolayı gıdaların birçoğunda renklendirici ve yardımcı malzeme olarak kullanılır, kiviye benzeyen ve egzotik yapısı ile dikkat çeker. Tıpta kullanıldığı da bilinir, meyvenin lezzeti Vietnamese White dan daha lezzetlidir ve küçük ve orta büyüklükte bir boyutu vardır.
Thai Red büyürken agresif bir yapısı olup hızla gelişme gösterir. Aynı zamanda çiçek ve meyve dolu birçok dal üreten sağlam bir bitkidir.
Ejder Meyvesi Pitaya Red Jaina
Lezzet……………………………………………… (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …………….…………(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …………….…………(&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Red Jaina derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Red Jaina
Red Jiana Ejder Meyvesi Pitaya, olgunlaştığında en büyük meyvelerden biridir. Meyve genelde bir kiloluk ağırlığındadır. Kendi kendini tozlayabilmektedir. Meyve yemek için oldukça lezzetlidir. Meyve suyu ve smoothie için çok güzel bir türdür. Kırmızı likopen bakımından zengin olduğu için meyve bir çok sayıda tatlıyı veya mutfak ürünlerinin tamamlayıcısıdır. Çoğu kırmızı pitaya gibi, Red Jaina da antioksidan bakımından çok zengindir. Gövdeleri ve meyve dalları üç yanaklı ve dikenleri orta büyüklüktedir. Gövde kısmı, mor renklere ve zeytin yeşiline benzemektedir. Ejder Meyvesi Pitaya Red Jaina yeni filiz verme bakımından oldukça cömerttir ve aynı cömertliği meyve döneminde de sergiler.
Ejder Meyvesi Pitaya Condor
Lezzet……………………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………………(&) (&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Condor derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Condor Çeşidi;
Condor Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus cinsinden ve guatemalensis türünden gelir. Bu çeşitlilik elle tozlamaya ihtiyaç duymadan kendiliğinden tozlaşan bir çeşittir. Meyve süper parlak mor eti ile çok büyük boyutludur. Dıştaki kabuk kısmı açık yeşil ve pembe tondadır; parlak mor eti olgunlaştıkça pembemsi kırmızıya döner. Bu melez cins meyve büyüklüğü ortalama 450 – 750 gram arasında ve çok hoş bir dış görünüme sahiptir. Meyvenin tatlılığı ortalama 19 brix değeri ile istisnai bir tadı vardır. Bu türün meyvesinin Güney Kaliforniya’da düzenlenen Pitaya Festivali’nde en lezzetli olan çeşitlerden biri olduğu ilan edilmiştir. Condor bir Nikaragua ve Guatemala Pitaya türleri arasında geçiş yapmış en lezzetli meyvedir. Fidanlar, ideal koşullar altında hızla adapte olur ve çok hızlı büyür. Hylocereus guatemalensis cinsinlerindeki gibi üç yanaklı görünümü vardır ve dikenleri küçüktür.
Ejder Meyvesi Pitaya Haşere
Ejder Meyvesi Pitaya Haşere ler ile ilgili yaşanılan sorunlar hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle gelenksel tarım ile ilgilenilirken uzun yıllardan bu yana belirli bazı yetiştirilen ürünlere karşı belirli bazı haşere gurupları zarar vererek ve ya bazı hastalıklar kronikleşerek meyve, sebze ve tahıl üertimlerinde verim düşüklüğü hatta bazı dönemlerde tamamen mahsüllerin yok olmasına kadar giden süreçler yaşanmaktadır. Domates ve salatalık yetiştiriciliğin de ‘’ Tuta ’’ ‘’ Nematod ‘’ Narenciye yetiştiriciliğinde ‘’ Kırmızı Örümcek ‘’ ve mantar hastalığı yada ” Triceps ” Tahıl ailesinde ‘’Buğday, Arpa, Çavdar, Trikale, Mısır, Darı’’ gibi her cinste ayrı ayrı haşere ve hastalıklar görülmekte ve bu hastalıklar verimi büyük ölçüde etkilemektedir.
Tropikal iklim şartlarında yetiştirilen ve ülkemizde de Akdeniz İklim şartlarına ayak uydurmuş olan Ejder Meyvesi Pitaya Haşere ler den bir kısmı ile başı yavaş yavaş dertlenmeye başlamıştır.Henüz çok yeni olan bu bitkiye özel hastalık ve zararlılar net bir şekilde olmasa da bazı zarallıların zarar vererek verimi etkileyebileceği artık gözlemlenmeye başlanmıştır. Bu zararlılar ‘’ yeşil kurt ’’, ‘’ Şirin ‘’,‘’ Salyangoz ‘’,‘’ Kırmızı Örümcek ‘’ ve ‘’ Çekirge ‘’ olarak sıralanabilir. Ejder Meyvesi Pitaya Haşereler den herbirine ayrı ayrı tepki vermemekle birlikte bu haşerelerin genelde verdiği zararlar yeni çıkan sürgünleri lokal olarak yemek süretiyle büyümeyi ve gelişmeyi son derece yüsek oranda etkileyebilmektedirler.
Ejder Meyvesi Pitaya Haşere lere karşı mücadele yöntemleri; kükürt serpmek, yağlı ilaçlar kullanmak, sarımsak özlü organik bir siprey kullanmak ( detayları için kontağa geçebilir siniz ), sirkeli su kullanmak gibi yöntemler kullanılabilirken bu sene ye özel birçok farklı meyve guruplarının ağaçlarına da oldukça zarar veren ve Ejder Meyvesi Pitaya içinde oldukça zararlı sonuçlar veren ‘’ Çekirge ‘’ için etkili bir ‘’ insektisit ‘’ verilmelidir. ‘’ Cyloroprifos Methly ‘’ etkili maddeli insektisit uygulanarak çekirge sorunu aşılabilir. Zirai bayi ile ve Ziraat mühendisine de danışarak ilerlenmeli ve zararlılar kesin gözlemlenip sonrasında önlem almak etkili bir sonuca götürecektir.
Ülkemizde çok yeni olan Ejder Meyvesi Pitaya için zararlılar ve hastalıklar da yeni olduğu için dönem dönem yeni çıkan bu bilgiler yine web sitasi aracılığı ile paylaşılacaktır.
Ejder Meyvesi Pitaya Delight
Lezzet………………………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………..……….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………..……….(&) (&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Delight derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Delight Çeşidi;
Delight Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus undatus ve Hylocereus guatemalensis’ ten gelen melez bir çeşittir. Elle tozlamaya ihtiyaç duymadan meyve veren kendi kendine tozlaşan ve çok verimli bir çeşittir. Meyve, tipik olarak 450 – 500 gram ağırlığında, orta büyüklükte bir meyvedir. İç et kısmının eşsiz lezzetli bir tadı vardır ve ismini de bu lezzetten dolayı lokum (Delight) olarak almıştır. Yaz boyunca açan 35 cm üzerinde büyük bir çiçeğe sahiptir. Gövde yeşildir ve üç yanaklı ve küçük dikenlidir. Yapılan araştırmalar sonucu, Paul Thomson tarafından oluşturulan 3S ile Delight aynıdır. Bu tür Niezel ve Rixford tozlaşmasından türetilerek ortaya çıkmıştır. Bu çeşit akdeniz iklimine uyum sağlamış Mersin ve Antalya da seralarımızda yetiştirilmektedir.
Ejder Meyvesi Pitaya Rixford
Lezzet…………………………..(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………………… (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi………………………… (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Rixford derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Rixford Ejder Meyvesi Pitaya Çeşidi;
Rixford Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus guatemalensis cinsinden melez çeşittir. Meyve, 300 – 750 gram ağırlığında, büyük ebatlı pembe-mor etli meyvelerden oluşan bir türdür. Kendiliğinden tozlayamaz ve çapraz tozlanmaya ihtiyaç duyar. Vietnam White, Philippines Purple, Colombia Red, Edgar, Royal Red gibi genel tozlayıcıların polenleri ile tozlama gerçekleştirilebilir manuel olarak yapılabileceği gibi arı yardımı ile de tozlaşma gerçekleştirilebilir. Çoğu Hylocereus guatemalensis cinsinde olduğu gibi küçük üç açılı dikenleri vardır. Bitki başlangıçta yavaş büyüyor ve çiçek açması için daha olgun olması gerekiyor. Olgunlaşıp büyüme gerçekleştikten sonra agresif hale gelir ve yüksek verimli bir hale gelir. Meyvesi çok lezzetlidir ve brix değeri 18’dir. Yapılan araştırmalar, Niezel ile çaprazlanan bu türün Cosmic Charlie (2-S), Dark Star (9- ), (S),Physical Graffiti (1-S), Purple Haze (5-S) ve Delight (3-S) gibi çeşitlerin türetilmesinde rol oynadığı bulundu. Ayrıca araştırmalara göre Rixford ile Houghton türlerinin tozlaşması ile Voodoo Child (8-S) türü elde edilmiştir .
Ejder Meyvesi Pitaya Halleys Comet
Lezzet………………………………(&) (&) (&)
Meyve Üretimi……..(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&)
Meyve Üretimi……..(&) (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya Halleys Commet
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın derecelendirme tablosu:
tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Ejder Meyvesi Pitaya Halleys Comet
Halleys Comet Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus undatus ve Hylocereus guatemalensis’ten gelen hibrit bir çeşittir. Meyvenin dış kabuk kısmında yeşil kısaltılmış yüzgeçleri bulunur ve pembe renklidir. 450 – 900 gram arasında büyümektedir. İç kısmı pembe – mor etli dir. Meyve ortalama 16’lık bir brix ile oldukça lezzetlidir. Bütün yaz boyunca çiçek açar ve çiçekler 30 cm den büyük olmaktadır. Bu türün güçlü bir yapısı vardır ancak büyürken filiz verirken daha az agresiftir. Güneş yanığı ve güneş ışığına karşı yüksek toleransı vardır. Yapılan tüm gözlemlemelere göre Halleys Comet’in meyve için kendi kendini tozlayabilmektedir. Fakat mükemmel bir sonuç almak istenirse herhangi bir Hylocereus polyrhizus’tan alınan polen ile tozlamak gerekir.
Ejder Meyvesi Pitaya Dark Star
Lezzet……………………………………(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………… (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………….……….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………… (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ………….……….(&) (&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Dark Star Ejder Meyvesi Pitaya Çeşidi;
Dark Star Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus guatemalensis ve Hylocereus undatus’ tan gelen melez bir çeşittir. Bu çeşidin, tipik olarak 350 – 700 gram ağırlığında ve mor etli meyvesi vardır. Meyvenin ortalama brix derecesi 19 dur ve hafif bir üzüm benzeri tadı vardır. Meyvenin dış kabuk kısmı, isminden de anlaşılacağı üzere koyu pembe renktedir. Bu tür kendi kendini tozlayarak verimli bir şekilde büyüyebilmektedir. Yapılan araştırmalar, 9S ve Dark Star’ın aynı olduğunu ortaya çıkarmıştır. 9S, Paul Thomson tarafından türetilen ve Pitahaya adlı kitabında belirtilen pitaya çeşididir. 9S, mor etli bir çeşit olan Rixford ve Niezel arasında tozlaşmayla elde edilmiştir. Dark Star seralarımızdaki favori çeşitlerimizden birisidir
Ejder Meyvesi Pitaya Purple Haze
Lezzet……………………………………(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………… (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …………….…….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi…………………………… (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim …………….…….(&) (&) (&) (&) (&)
Purple Haze Ejder Meyvesi Pitaya derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Purple Haze Ejder Meyvesi Pitaya Çeşitleri;
Purple Haze Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus guatemalensis ve Hylocereus undatus’tan gelen melez bir türdür. Yeşil yüzgeçleri olan mor eti ve parlak pembe dış kabuğu ile göz alıcıdır. Meyvenin, iç kısmındaki yenilebilir tohumla birlikte ferah lezzetli tatlı bir üzüm tadı vardır. Meyveler büyüktür ve 450 – 900 gram arasında değişebilir. Bu tür tipik olarak meyve sezonu boyunca üç meyve verme döngüsüne sahiptir. Aynı zamanda çok yüksek verimli bir türdür. Purple Haze kendi kendini tozlamaktadır fakat bazı dönemlerinde tozlayamadığıda görülmüştür. 2015’ten buyana yapılan çalımalarda 19’luk bir brix puanı almıştır. Bu bitki çok agresif ve hızlı bir şekilde büyür ve Hylocereus undatus cinslerindeki gibi üç yanaklı büyüme gösterir. Bazı araştırmalarda, 5S ve Purple Haze’nin aynı olduğu belirtilmektedir. 5S, Paul Thomson tarafından geliştirilmiş ve Pitahaya adlı kitabında bu türden bahsetmiştir.
Ejder Meyvesi Pitaya Physical Graffiti
Lezzet……………………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi……………………….. (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi……………………….. (&) (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&) (&) (&)
Ejder Meyvesi Pitaya derecelendirme tablosu:
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
Physical Graffiti Ejder Meyvesi Pitaya Çeşitleri
Physical Graffiti Ejder Meyvesi Pitaya, Hylocereus guatemalensis ve Hylocereus undatus’tan gelen melez bir çeşittir. Tüm dünyada ki ejder meyveleri çeşitlerinin içinde ilk 5 te olan çeşitten birisidir. Bu tür açık mor tatlı etli pembemsi kırmızı tenli bir meyve verir. Bu meyveler orta ve büyük boyutlardadır, ortalama 350 – 700 gram arasındadır. Bu tür, tüketiciler tarafından olağanüstü tadı için kesinlikle dikkat çekmektedir. Mükemmel lezzetli meyve arıyorsanız, bu türü muhakkak seranız da bulundurmalısınız.
Physical Graffiti nin olumsuz tek bir tarafı var bu çeşit çapraz polene ihtiyaç duyar kendi poleni kısır olduğu için döllenmede yetersizdir. Tüm gece boyunca açan 35 cm den büyük devasa boyutlarda çiçeklere sahiptir. Çiçek üretimi ve meyve üretimi söz konusu olduğunda listenin başında gelir. Hylocereus undatus türünden olan bu cins üç yanaklı ve agresif büyümeye sahiptir. Yapılan bazı araştırmalara göre 1S ve Physical Graffiti’nin aynı olduğu yöndedir. 1S, Paul Thomson tarafından türetilen ve Pitahaya adlı kitabında belirtilen cinstir.
Physical Graffiti nin olumsuz tek bir tarafı var bu çeşit çapraz polene ihtiyaç duyar kendi poleni kısır olduğu için döllenmede yetersizdir. Tüm gece boyunca açan 35 cm den büyük devasa boyutlarda çiçeklere sahiptir. Çiçek üretimi ve meyve üretimi söz konusu olduğunda listenin başında gelir. Hylocereus undatus türünden olan bu cins üç yanaklı ve agresif büyümeye sahiptir. Yapılan bazı araştırmalara göre 1S ve Physical Graffiti’nin aynı olduğu yöndedir. 1S, Paul Thomson tarafından türetilen ve Pitahaya adlı kitabında belirtilen cinstir.
EJDER MEYVESİ PİTAYA AMERICAN BEAUTY
Ejder Meyvesi Pitaya American Beauty derecelendirme tablosu:
Lezzet………………………….(&) (&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi……………………….. (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&) (&)
Meyve Üretimi……………………….. (&) (&) (&)
Yetişme – Verim ……………….(&) (&) (&) (&)
Lezzet : Ejder Meyvesi Pitayanın tatlılığını test ederken refraktometre denilen bir cihaz kullanılır. Brix tatlılık ölçeği demektir nişastanın şekere dönme aşamasının başlangıcıdır. Bu ölçek 0 – 32 arasındadır. Sayı ne kadar yüksekse meyve o kadar tatlı ve lezzetlidir. Tatlılığa ek olarak, bu derecelendirme verilirken, boyut ve lezzet gibi benzersiz özellikler de dikkate alınır.
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Meyve Üretimi : Derecelendirme için, tek bir bitkiden kaç tane meyvenin üretildiğine bakılır. Ayrıca, büyümesinin ne kadar kolay ya da zor olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kendi kendine yeten çeşitlilik yani kendi kendini tozlayabilen, kendi kendine tozlayamayan çeşitlilikten daha yüksek bir puan alır.
Yetişme – Verim : Bu bitkinin genel sertliğinin ve veriminin bir değerlendirmesidir. Buna ek olarak, bitkinin dikimden sonra ne kadar hızlı adapte olduğunu ve ilk meyveyi vermesinin ne kadar süreceğini de incelenmektedir.
(&) = Zayıf
(&) (&) = Ortalamanın altında
(&) (&) (&) = Ortalama
(&) (&) (&) (&) = Ortalamanın üstünde
(&) (&) (&) (&) (&) = Mükemmel
Ürün Açıklaması
American Beauty Ejder Meyvesi Pitaya Çeşitleri
American Beauty Ejder Meyvesi Pitaya çeşidi, Hylocereus cinsinden ve guatemalensis türünden gelir. Bu çeşitin hem içteki et kısmı hem dıştaki kabuk kısmı etkileyici bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda bu güzel görünümünü destekleyecek bir lezzete sahiptir. Meyvenin büyüklüğü 300 – 450 gram arasında değişmektedir ve çapraz yada elle tozlamaya ihtiyaç duymamaktadır fakat manuel olarak eller döllenmeye yardım edilirse meyve kalitesi yüksek olur. Meyve olgunlaştığında yuvarlaktır ve koyu yeşil yüzgeçler pembe kabuğa karışarak meyveye farklı bir renk verir. Bitkinin sapları küçüktür ve dikenleri üç taraflıdır. Guatemala türlerinin çok tipik ve kalp şeklinde bir dış dalgalı yapıları vardır. Bu tür Ejder Meyvesi nin en gözde çeşit lerinden biridir. Diğerleri ise Dark Star, Physical Graffiti, Red Giant ve Vietnamese White dır. Yapılan DNA testleri American Beauty ve Bien Hoa Kırmızısının aynı olduğunu göstermektedir. Bien Hoa Red biraz daha büyük meyveler verir. Bu Ejder Meyvesi Pitaya çeşidi, Mersin Erdemli ve Antalya Kepez topraklarına uyum sağlamıştır. Biraz geç büyüme göstermektedir meyve verimi ikinci seneye sarkabilir. Fakat muhteşem bir aromaya sahiptir.
Ejder Meyvesi Pitaya Cemre
CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?
Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”‘nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Cemre kelimesi halk arasında sıcaklığın artması anlamına gelir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.
CEMRE HAKKINDA
Anadolu’da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, ”kasım günleri” ve ”Hızır günleri” olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.
İLK CEMRE NE ZAMAN VE NEREYE DÜŞER?
İlk cemre 19-20 Şubat tarihinde havaya, ikinci cemre 26-27 Şubat tarihinde suya ve üçüncü cemre 5-6 Mart tarihinde toprağa düşer… Bu tarihlerde cemrelerin tamamlanmasıyla beraber ilk baharın geldiği anlaşılır. Pitaya cemre dönemi..
PİTAYA CEMRE
Ejder Meyvesi Pitaya cemrenin anlamı deyim yerindeyse coşku diyebiliriz. Kış aylarına nazaran baharın habercisi olan cemre güneşli günler anlamına gelir ve güneş demek enerji demek fotosentez demek sağlık demek coşku demek. Pitaya cemre döneminde meyve dalları ve ağaç genç bir ağaç ise gövdesinde hemen hemen her dikenin altından filiz çıkartarak hepsini büyütmeye çalışır. Bu stratejik bir durumla sizi karşı karşıya bırakacaktır. Gövdeden gelecek olan yeni filizler ve meyve dallarından gelecek olan yeni filizleri ayrı ayrı değerlendirmek gerekecektir. Meyve dallarından gelen tüm filizler ağacın yaşına ve genel sağlık durumuna göre inceleyerek ya meyve dalı olarak büyütülmeli ya fidan yapıp çoğaltmak için belirli süre bekletmeli yada bitkiye fazla enerji kaybettirmemek adına hemen budamalı. Bu karar gövdelerden gelecek olan yeni filizler için de aynı şekilde strateji belirlenerek verilmesi gereklidir. Belirlenen strateji ağacın meyve dönemindeki performansını çok yakından ilgilendirdiği için çok önem arz etmektedir. Bu karar sonrası meyve sezonunda verimli bir dönem geçirilebilinir.
Üçüncü cemre nin düşmesinden sonra mart ayının ikinci ve üçüncü haftalarını kapsayan eskilerin deyimiyle ‘Koca Karı ‘ soğukları dediğimiz ilk bahar donlarının olma tehlikesi vardır buna dikkat edilmelidir.
Kaynaklar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.