2 Aralık 2019 Pazartesi

CROPAID NPA DOĞAL BİTKİ ANTİFRİZİ ADLI ÜRÜNÜN BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SOĞUK VE DON ETKİLERİNİ ÖNLEYİCİ OLARAK KULLANILABİLİRMİ (ARAŞTIRMA)


CROPAID NPA DOĞAL BİTKİ ANTİFRİZİ ADLI ÜRÜNÜN BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SOĞUK VE DON ETKİLERİNİ ÖNLEYİCİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİ ÜZERİNDE UYGULAMALAR VE SONUÇLARI
SONUÇ RAPORU


Hazırlayan: Prof. Dr. Fevzi Mustafa ECEVİT

29.09.2005

Cropaid NPA(Doğal Bitki Antifrizi®)


TANIMLAMASI

CROPAID NPA Doğal Bitki Antifrizi® doğada sık rastlanan bir bakteri grubunu oluşturan farklı Thiobacillus suşlarını (Özellikle T. thiooxident, T. thioparus ve T. ferroxident) ve mineral besin elementlerini içeren bir preparattır. Toplam mikroorganizma sayısı en az 107 pob/cm3 tür. Kış mevsiminde uygulandığında bitkileri düşük sıcaklık derecelerine karşı donma sıcaklığını düşürerek dışarıdan korur. Ayrıca sonbaharda yapılan uygulamalarda özellikle yaprağını döken meyve ağaçlarında bütün bir kış boyunca görülen sıcaklık artış ve düşüşlerinden gözleri korur. Vegetasyon döneminin başlangıcında gözlerin uyanma, çiçeklenme ve genç meyve dönemlerinde uygulandığında ilkbaharda geç don olaylarından ve soğuklardan; vegetasyon sonunda sonbaharda erken don ve soğuk olaylarından sebze ve meyveleri korur.

CROPAID NPA Doğal Bitki Antifrizi®nin soğuk ve dona karşı koruma etkisi iki şekilde görülür:

Preparatın bizzat kendisi donmaya karşı çok yüksek bir direnç gösterir ve donma sıcaklığını düşürür. Bu hem kışın, hem de vegetasyon döneminde görülen düşük sıcaklıklara karşı bütün bitkilerin korunmasında önemli derecede etkili olur.
Özellikle vegetasyon döneminde, zamanında ve uygun dozda kullanıldığında geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı bitkileri hem dışarıdan koruyarak ve hem de bitkilere antifriz proteinler (AP) ve antifriz amino asitler (AA) ürettirerek onlara dayanıklılık kazandırır. Bu özellik geçici olup, bitkilere 15-20 gün süre ile soğuklara ve dona karşı dayanıklı olma özelliği kazandırır. Ancak CROPAID NPA Doğal Bitki Antifrizi®nin bu özelliği bitkilere normal yetişme şartları dışında yetişme imkậnı vermez.
CROPAID NPA nin biyomineral bileşimi onun, bitkilerin gerek yaprakları ve gerekse kökleri tarafından kolayca absorbe edilmesini sağlar. Kısa sürede yoğun bir metabolik aktivite gösteren bitkilerin başta antifriz proteinler olmak üzere amino asitler, protein, şeker, yağ, vitamin ve mineral içeriği artmakta, daha iri, gösterişli ve kuru madde içeriği daha yüksek üstün kalitede meyveler; her türlü dış etkenlere karşı daha dayanıklı ve daha sağlıklı gelişme gösteren bitkiler ve ürünler elde edilmesine imkận verir.
CROPAID NPA Thiobacillus grubu bakteriler kullanılarak doğal koşullarda ve doğal yollarla elde edilen bir preparat ve biyolojik bir üründür. Bu açıdan organik tarımda kullanılabilme özelliği de taşımaktadır.


BİLEŞİMİ ve ETKİLİ MADDELERİ

CROPAID NPA Thiobacillus spp bakterileri ile bu bakterilerin doğal biyokimyasal etkileri sonucunda elde edilmiş olan bir preparattır. Biyolojik yapısı (Bakteri içeriği) ve mineral bileşimi aşağıdaki gibidir. Etkili maddeleri de içerdiği mikroorganizmalar ve mineral maddelerdir.

CROPAID NPA her cm3’ ünde yeterli miktarda canlı bakteri içermektedir. Bu bakteriler Thiobacillus thiooxident, T. Ferrooxident ve T. Thioparus’tan oluşmaktadır.

CROPAID NPA nin içeriği bitkileri, donma sıcaklığını düşürerek ve donmaya karşı direnci artırarak dışarıdan korumakta, diğer yandan da bitkilere antifriz proteinlerden ürettirerek geçici bir süre için (15-20 gün kadar) soğuk ve dona karşı dayanıklı olma özelliği kazandırmaktadır.


FAYDALARI

1. CROPAID NPA uygulandığı bitkileri soğuk ve dondan korur. Bu koruma bir yandan preparatın donma sıcaklığının çok düşük ve donma direncinin çok yüksek ve uzun süreli olması nedeni ile bitkinin dışarıdan korunması şeklinde olmakta; bir yandan da bitkilerin Antifriz Protein (AP) ve Antifriz amino asitler (AAA) üretmesini sağlayarak yada teşvik ederek onları soğuk ve dona karşı geçici bir süre dayanıklı hale getirmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu özellik bütün bitkilerde aynı derecede görülmemektedir. Bazı bitkiler kalıtsal özellikleri itibari ile antifriz proteinlerden (AP) bir kısmını veya tamamını üretirler. Bazıları ise ya çok yetersiz üretirler veya hiç üretmezler. Bitkilerin ürettiği antifriz protein ve amino asitlerden bazıları belirlenmiştir. Antifriz glukoproteinler (AGP), rusticyaninler antifriz amino asit olarak vasıflandırılan proteinlerdendir.

2. CROPAID NPA Thiobacillus grubu bakterilerle besin ortamında bulunan bazı minerallerden (72 adet) ve bu grup bakterileri canlı olarak içermektedir. Bu nedenle biyolojik ve doğal bir üründür.

3. CROPAID NPA uygulandığı bitkilere antifriz protein (AFP) ve antifriz aminoasitler (AAA) ürettirir veya bunların miktarını arttırır; bitkilerin soğuğa ve dona daha uzun bir süre ve daha dayanıklı olmalarını sağlar.

4. Zamanında uygulandığında İlkbahar geç donları ile Sonbahar erken donlarının bitkilere zarar vermesini ya tamamen önler veya en aza indirir.

5. Uygulandığı bitkilerin gelişme süresini uzatır, daha çok ve kaliteli ürün alınmasını sağlar.

6. Sera bitkilerini (Domates, biber, patlıcan, kesme çiçekler, çilek ve muz gibi) soğuklara ve dona karşı korur, önemli derecede enerji tasarrufu sağlar.

7. Akdeniz ve Ege Bölgelerindeki narenciye ağaçlarının kışın üşümesini ve donmasını engeller, yapraklar pörsümez, meyveler acılaşmaz..

8. Özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki bağlarda, çok sık görülen İlkbahar geç donlarının zararlarını, Marmara Bölgesinin zeytin alanlarında görülen kış donlarının zararlarını önler veya en aza indirir.

9. Akdeniz bölgesi, geçit bölgeleri ve iç ve doğu bölgelerimizde İlkbaharda erken çiçek açan şeftali, erik, kayısı, kiraz, elma gibi meyvelerin çiçeklerinin soğuktan ve dondan zarar görmesini engeller.

10. CROPAID NPA uygulaması ile mevsim uzadığından Sonbaharda erken don olaylarının etkisi en aza iner, uzun bir süre daha taze sebze (Domates, biber, patlıcan, taze fasulye ve diğerleri) üretmek mümkün olur.

11. Uygulandıktan kısa bir süre sonra bitkilerde etkileri görülmeye başlar.

12. İçerdiği bakterilerin ürettiği pirüvik asit ve Justicyanin gibi organik maddeler ve içerdiği mineral maddeler bitkiler tarafından hızlı ve çok kolay bir şekilde alındıklarından kısa zamanda etkili olmaya başlar. Aynı zamanda bitkiler için çok önemli bir mineral besin kaynağıdır.

13. CROPAID NPA uygulandığında bitkilerin fotosentez yeteneği artar. Yapraklar daha kalın kütikülalı, daha etli ve kalın olur. Bu özellikler ile bitkiler zararlı bazı dış etkenlere karşı dayanıklılık kazanır. Önemli derecede ilaç tasarrufu sağlar.

14. Bitkiler daha çok çiçek açar ve meyve verirler.

15. Meyve ve sebzelerin kalite özelliklerini iyileştirir. Meyveler daha dayanıklı, sert ve dolgun, renkleri parlak ve göz alıcı, daha lezzetli ve aromalı, daha iri ve ağır olur.

16. CROPAID NPA toprağa uygulandığında toprak pH’sını düşürür, toprak azot bakımından zenginleşmeye başlar. Çünkü thiobacillus grubu bakteriler toprağa havanın serbest azotunu da bağlarlar. Bağlanan azot miktarı dekara 6-8 kg saf azottur.

17. CROPAID NPA nin içerdiği Thiobacillus grubu bakteriler jüsticyanin sentez ederler. Bitkiler tarafından çok hızlı bir şekilde alınan justicyanin bitkilere antifriz protein sentezi yaptırır. Ayrıca mineral besin maddelerinin daha çok ve hızlı alınmasını teşvik eder.

18. Sera yetiştiriciliğinde kışın önemli miktarda enerji kullanılması gerekmektedir. Bimas Doğal Bitki Antifrizi kullanılan seralarda ya hiç ısıtma yapılmamakta veya çok az bir ısıtma ile yetinilmektedir. Türkiye sera alanları dikkate alındığında sağlanacak olan enerji tasarrufu 5 000 000 000 (beş milyar) YTL dolaylarındadır.

19. CROPAID NPA bazı toprak patojenlerinin gelişmesi üzerine olumsuz etkilerde bulunur. Fusarium bunlardandır. Bunlardan istifade ile sera topraklarının sanitasyonunda solarizasyonla birlikte uygulanmaktadır.

CROPAID NPA DOĞAL BİTKİ ANTİFRİZİ

LABORATUVAR VE TARLA DENEMELERİ SONUÇLARI

Bitkiler doğal özeliklerine bağlı olarak kendilerini soğuk ve don zararından koruyacak bazı antifriz maddeler üretmektedirler. Proteinlerden ve amino asitlerden oluşan bu antifriz maddeler her bitkinin kendi metabolik aktivitesine bağlı özellikler taşımakta ve çeşitlendirilmektedir. Bu nedenle bazı bitkiler soğuk ve don etkisine daha dayanıklı, bazıları da az dayanıklı veya dayanıksızdır. Bahçe bitkileri genellikle soğuklara ve dona dayanıksız bitkilerdir. İlkbaharda havaların ısınması ile birlikte uyanan gözlerden çıkan çiçekler ve genç sürgünler soğuk ve dona çok hassastırlar. Ancak bu dönemde birçok bölgelerimizde havaların ani olarak soğuması nedeni ile çiçekler ve genç sürgünler üşüyerek veya donarak zarar görürler. Böyle bir durum çiftçilerin ve ülkemizin zaman zaman büyük maddi kayıplara uğramasına neden olmaktadır. Hemen her yıl Ege Bölgesi bağlarında, Akdeniz Bölgesinin seralarında, açıkta narenciye bahçelerinde, Malatya’nın kaysı, Bursa’nın şeftali ve erik bahçelerinde; geçit bölgelerinin elma, şeftali ve kiraz bahçelerinde; Karadeniz’in fındık bahçelerinde telafisi mümkün olmayacak ölçüde soğuk ve don zararları görülmektedir. Kışı ılık geçen bölgelerimizde sebzeler ve bazı meyveler bu zararlardan etkilenmemek için sera içinde yetiştirilirler. Ancak yine de seraların ısıtılmasına gerek duyulmaktadır. Bir dekar sera alanının ısıtılması için ortalama 5000 YTL enerji masrafı olmaktadır. Ülkemiz şartlarında sadece seraların enerji masrafı hesaplandığında bunun 5.000.000.000 (Beş milyar YTL) YTL gibi çok büyük bir rakama eriştiği görülür. Bunun yarısının bile tasarruf edilmesi çok büyük yararlar sağlayacaktır.

CROPAID NPA kültür bitkilerinin dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmalarını sağlamaktadir. Buna bağlı olarak birçok girdilerin kullanılması azalmakta, daha sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edilerek hem üretici hem de tüketici kazançlı çıkmaktadır

İlkbahar geç donlarının etkili olduğu dönemlerde CROPAID NPA uygulanmış olan meyve ağaçlarında çiçekler don olayından etkilenmemektedir. Tozlanma ve döllenme sorunu olmayan ve kış mevsiminde zarar görmemiş kiraz, elma, erik, şeftali gibi meyve ağaçlarının çiçeklerinin büyük bir çoğunluğu meyve tutmakta, bu nedenle bir süre sonra meyve seyreltmesi yapılması bile gerekli olabilmektedir.

CROPAID NPA uygulaması normal pülverizatörlerle, mikronize olarak ve bitkinin her tarafı ıslanacak şekilde yapılmaktadır. Uygulamanın çiçeklerin üzerine yapılması olumsuz herhangi bir sonuca neden olmamaktadır.

CROPAID NPA uygulanmış olan meyve ağaçlarında yeterli sayıda meyve bırakıldığında meyveler daha iri, daha güzel ve gösterişli; dış etkenlere daha dayanıklı olmaktadır. Örneğin kiraz meyveleri 35-40 mm çapında, sert etli ve çok gösterişli olmaktadır. Bu gelişmeyi bütün meyveler ve sebzeler için genelleştirmek mümkündür.

Sonbaharda özellikle açıkta yetiştirilen sebzelerde sonbahar erken soğuk ve donları bütün sebzelerin bir günde üşüyerek veya donarak ölmelerine sebep olmaktadır. Ancak soğuk ve don olayının görülmesinden önce CROPAID NPA uygulaması bu olumsuz sonucu büyük oranda ortadan kaldırmakta, sonbaharda uzun bir süre daha taze sebze hasat etmek mümkün olmaktadır.

CROPAID NPA soğuktan koruma özelliği yanında sıcaktan koruma özelliğine de sahiptir. Bu nedenle Akdeniz Bölgesinde Temmuz ağustos aylarında çiçekleri kuruduğu için meyve oluşturamayan domatesler CROPAID NPA uygulandığında çiçekleri kurumamakta ve meyve oluşturabilmekte; metabolik olayların yoğunluğu ve sentez ürünlerindeki artışa bağlı olarak artan ozmotik basınç nedeni ile de kuraklığa daha dayanıklı olmaktadırlar.

CROPAID NPA Thiobacillus bakterilerini ve başta bazı makro ve mikro elementler olmak üzere 60’ın üzerinde elementi içermesi nedeni ile çok yüksek ve dengeli bir besleme özelliğine sahiptir. Bu elementlerin bulunuş şekil ve miktarları Thiobacillus spp. bakterilerinin de katılımı ile bitkiler tarafından çok çabuk ve yoğun bir şekilde alınmasını sağlamaktadır.

CROPAID NPA toprağa da uygulanır. Bu durumda Thiobacillus bakterileri toprağa havanın serbest azotunu bağlamakta ayrıca toprakta bulunan ve bitkiler tarafından alınması mümkün olmayan besin elementlerinin daha çok ve daha kolay alınabilir hale gelmesini sağlamaktadır.

Seralarda uygulanan CROPAID NPA dışarıdaki bitkilerle alınan sonuçlarda olduğu gibi, belli sınırlar çerçevesinde, ilave bir ısıtmaya gerek kalmaksızın, çok daha az gübre ve bitki koruma girdileri kullanarak daha kaliteli ve daha çok ürün veren bitkilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Yapılan uygulamalarda elde edilen kalite ve verim artışı bütün Türkiye için hesaplandığında biyolojik tarıma imkan veren CROPAID NPA kullanmakla elde edilen kaliteli ürün miktarı iki katına çıkabilmektedir.

DENEME VE UYGULAMA SONUÇLARI

CROPAID NPA ile yapılan bir laboratuar denemesinde -17o C de tutulan CROPAID NPA örneğinin sıcaklığı + 2,5oC’de 1 saat 30 dakika süre ile değişmeden kalmıştır. Bunun arkasından denemeye devam edilerek +1,5oC’ de de 1 saat 30 dakika kalarak sıcaklık düşüşüne karşı büyükbir direnç göstermiştir. Aynı denemeye paralel olarak saf su ve musluk suyu -17oC de tutulduklarında sıcaklıklarının çok kısa bir süre sonunda –0,5oC’nin altına, bundan bir süre sonra da daha düşük sıcaklık derecelerine inerek dondukları görülmüştür. Bu deneme CROPAID NPA nin donmaya karşı gösterdiği direncin ve antifriz etkisinin ne kadar yüksek olduğunu ifade etmektedir.





Laboratuvar şartlarında elde edilen bu sonuçların tarla denemelerindeki sonuçlarını görmek için çok sayıda bilimsel deneme ve uygulamalarla birlikte çiftçi şartlarında ve bütün Türkiye düzeyinde de yoğun deneme ve uygulamalar yapılmıştır.

1999 yılında başlatılan deneme ve uygulamalar seralarda ve açıkta yetiştirilen her türlü kültür bitkisini içerecek şekilde yapılmıştır. 1999 yılında Isparta’nın Senirkent ilçesi Büyükkabaca Kasabasındaki fasülye tarlalarında yapılan bir denemede sonbahar erken soğuklarından önce % 0,5 lik CROPAID NPA uygulanan parsellerin bitkilerinin soğuktan etkilenmediği ve yeniden çiçek açarak uzun bir süre daha meyve vermeye devam ettikleri tespit edilmiştir.

2000 yılı ilkbaharında konumu itibariyle soğuk ve don etkisi nedeni ile tesis edildiğinden beri hiç meyve tutmayan Isparta Atabey’deki bir elma bahçesine yapılan CROPAID NPA uygulaması sonucunda o yıl ağaçlar bol meyve oluşturmuştur. Oluşan meyveler daha sıkı etli, daha renkli ve daha dayanıklı olmuşlardır. Bu uygulamalar Isparta’nın Eğirdir, Gelendost ve Senirkent ilçelerindeki meyve bahçelerinde de yapılmış uygulanan ağaçlarda soğuk ve don zararı görülmemiştir.

2003 yılından beri Konya ili Beyşehir ilçesi Kurucuova Kasabasındaki Organik Tarım Çiftliğinde devamlı olarak CROPAID NPA kullanılmış ve halen de kullanılmaktadır. Bu çiftlikteki meyve ağaçlarında soğuk ve don zararı görülmediği gibi başka bir ilaç ta kullanılmamakta ve organik tarım yapılmaktadır.

2004 yılında Burdur Pancar Kooperatileri Birliği Bölge Müdürlüğü vasıtası ile çok geniş alanlarda ticari boyutta uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalarda birçok meyve (kiraz, kayısı, elma) ve sebzelerde CROPAID NPA kullanılmış, bitkiler ilkbahar ve sonbahar soğuklarından hiç etkilenmedikleri gibi 2005 yılı Sonbaharı için de kullanacakları CROPAID NPA ni daha önceden tedarik etmişlerdir.

CROPAID NPA uygulamalarından biri Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün Akşehir kiraz plantasyonlarında Organik Tarım denemelerinin yapıldığı bahçede 2004 yılında yapılmış ve -8oC’ye düşen hava sıcaklığına rağmen CROPAID NPA kiraz ağaçlarının çiçeklerinin dondan etkilenmediği ve hasat döneminde de bütün meyvelerin 35-40 mm çapında olduğu tespit edilmiştir.

2004 yılı yaz mevsiminde sıcaklardan korunmak için Antalya’da açıkta yetiştirilen domates bitkilerine yapılan uygulamalar sonunda üreticiler yazın da domates yetiştirebilmişlerdir.

Aynı yılın Sonbaharından itibaren Antalya, Alanya, Kumluca, Fethiye, Aydın, Nazilli, Adana, Mersin ve Erdemli’deki seralarda sebzelere, açıkta narenciye ağaçlarına yapılan CROPAID NPA uygulamaları çiftçiyi soğuk ve don etkisinden korumuş, ürün miktarı ve kalitesi artarak daha fazla gelir elde etmesini sağlamıştır.

2004-2005 yıllarında Manisa Sarıgöl’de çiftçiler açıkta yetiştirdikleri marullara CROPAID NPA uygulamışlar ve marulların donarak zarar görmesini engellemişlerdir. Bu çiftçilerden bir kısmı 21-25 Eylül 2005 tarihlerindeki İzmir Uluslar arası Tarım Fuarına gelerek müessesemize teşekkür etmişlerdir.

2004-2005 yıllarında Karadeniz bölgesinde fındık bahçelerinde, Orta ve Doğu Anadolu’nun kayısı, kiraz ve elma bahçelerinde yaygın bir şekilde kullanılan CROPAID NPA artık çiftçilerin güvenle kullanabilecekleri bir preparat olma özelliğini kazanmıştır.

2004-2005 kış döneminde Antalya, Muğla, Adana ve Mersin’de CROPAID NPA kullanılmış olan seralarda ya hiç ısıtma yapılmamış, yada çok az bir ısıtma ile kış mevsimi geçirilmiştir.

2005 yılı ilkbaharında Antalya Tarım İl Müdürlüğü bu yıla kadar hiç ürün alamadığı badem bahçelerinde yaptığı CROPAID NPA uygulamaları ile bahçenin tesisinden beri ilk defa meyve alabilmiştir.

CROPAID NPA yurt dışından da ilgi görmektedir. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri bu ilginin en çok gösterildiği ülkelerdir.

CROPAID NPAne 2004 yılında Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretim Genel Müdürlüğünce Üretim Lisansı verilmiş ve ülke çapında yaygın olarak kullanılması sağlanmıştır.

CROPAID NPA’ nin deneme ve uygulamalarında elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir:

CROPAID NPA uygulanan bütün kültür bitkileri, tür ve çeşide göre farklı olmakla birlikte, soğuk ve dona karşı belli bir süre (5-20 gün) dayanıklılık kazanmaktadır. Bu ise erken uyanan ve erken çiçek açan bitkilerin çiçek, yeşil sürgün ve genç meyvelerinin ilkbahar geç donlarından zarar görmesini engellemeye yetmektedir.
Seralarda CROPAID NPA uygulanmış olan bitkiler, sera içi sıcaklığı kısa süreli olarak 0oC’nin altına (-5o C)inse bile herhangi bir soğuk zararı belirtisi göstermemekte, verim iki katına kadar artmakta; renk, tat ve aroma bakımından çok üstün ürünler elde edilmektedir.
CROPAID NPA uygulanmış olan meyve ağaçlarında ve sebzelerde çiçek gözü oluşumu teşvik edilmekte, meyve ağaçları ve sebzeler daha çok çiçek açarak daha bol ürün vermektedir.
Sonbaharda geç don olayları nedeni ile üşüyerek kuruyan birçok sebze bu soğuk dalgasını herhangi bir zarar olmadan atlatmakta, uzunca bir süre daha sebze hasat etmek mümkün olmaktadır.
CROPAID NPA biyolojik bir üründür. Bu nedenle organik tarımda kullanılabilecek doğal bir girdidir.

AMBALAJI

CROPAID NPA kullanımda kolaylık sağlamak maksadı ile ışık geçirmeyen yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE)den üretilmiş 0,5-1 litrelik şişe ve 5 ile 20 litrelik bidonlarda takdim edilmiştir.

KULLANIM DOZU

1. Sera ve salon bitkilerini soğuk ve don etkisinden korumak için 100 litre suya 400-450 g CROPAID NPA karıştırılır ve bitkilerin her tarafı ıslanacak şekilde mikronize olarak püskürtülür. Gerektiğinde uygulama özellikle seralarda, 7-15 gün sonra tekrarlanır.

2. Soğuk ve dondan korumak için bir gün önce açıkta ve seradaki domates, biber ve patlıcanlar ile fasulye ve marula 100 litre suya 400-450 g CROPAID NPA karıştırılarak bitkilerin her tarafı ıslanacak şekilde mikronize olarak püskürtülür. Uygulama 7-10 gün sonra tekrarlanır.

3. Elma, kiraz, kaysı, şeftali ve eriklerde soğuk ve don zararını önlemek için tam çiçeklenme döneminden önce (Pembe tomurcuk dönemi ve öncesi) 100 litre suya 500-550 g CROPAID NPA karıştırılır ve ağaçların her tarafı ıslanacak şekilde mikronize olarak püskürtülür. Gerektiğinde uygulama 7-10 gün sonra tekrarlanır.

4. Yaprağını döken meyve ağaçlarında kışın hava sıcaklıklığının artıp eksilmesi ile oluşacak olan üşüme ve don riskinden korunmak için sonbaharda bir uygulama yapılmalıdır. Bunun için 100 litre suya 500-600 g CROPAID NPA karıştırılarak ağaçlara püskürtülmelidir

5. Narenciyede soğuk ve dondan korumak için 100 litre suya 500-550 g CROPAID NPA karıştırılır. Hasattan bir ay kadar önce bir defa, hasattan 4-5 gün önce bir defa olmak üzere ağaçların her tarafı ıslanacak şekilde mikronize olarak püskürtülür. Soğuk ve don riski devam ediyorsa uygulamaya 15 gün aralıklarla devam edilir.

6. Asmaların yeşil sürgünlerini ilkbaharda soğuktan ve dondan korumak için 500-600 g CROPAID NPA 100 litre suya karıştırılır ve 1-2 gün önce asmaların her tarafı ıslanacak şekilde mikronize olarak püskürtülür.

7. Kış soğuklarından gözlerin üşümesini ve kör göz oluşmasını engellemek için de sonbaharda 100 litre suya 500-600 g CROPAID NPA katılıp asmaların her tarafına püskürtülmelidir.

8. CROPAID NPA bitkileri yazın yüksek sıcaklıklardan ve aşırı kuraklıktan da korur. Bunun için özellikle sebzelerde 100 litre suya 450-500 g CROPAID NPA katılıp bitkiler üzerine püskürtülmelidir.

9. CROPAID NPA uygulamaları bitkilerde önemli derecede verim artışına ve kaliteli ürün alınmasına neden olur. Bunun için bütün bir gelişme süresi içinde 15-20 günde bir uygulanması yeterlidir.

KORUNMA TEDBİRLERİ



1. CROPAID NPA uygularken hava rüzgarsız ve sakin olmalıdır. Uygulama sabah saat 10 a kadar ve 16 dan sonra yapılmalıdır.

2. Uygulama sırasında gözlük ve eldiven takılmalı, uygulama sonunda duş alınmalıdır.

3. Ağıza kaçtığında ağız bol su ile çalkalanmalı, yutulduğunda ise derhal karbonat içirilerek hasta kusturulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. CROPAID NPA nin özel bir antidotu yoktur.

4. Göze kaçtığında göz bol su ile yıkanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

5. CROPAID NPA10 ile 30 santigrat dereceler arasında saklanmalıdır. 50 derecenin üzerinde bulundurulmamalı, asla 80 dereceyi geçmemeli, boş ambalajlar ateşe atılmamalıdır.

6. CROPAID NPA çocuklardan uzak tutulmalıdır.





KARIŞABİLİRLİĞİ



CROPAID NPA asit karakterli bir preparattır. Birçok tarım ilacı ve sıvı yaprak gübresi ile karıştırılabilir. Bazik özellikli ilaç ve gübrelerle karıştırılmaz. Kullanım sırasında herhangi bir yayıcı ve yapıştırıcı ile de karıştırılmamalıdır.





SONUÇ



1. CROPAID NPA ile ülke çapında yapılan deneme ve uygulamaların sonuçları bu preparatın normal yetişme ortamlarında ve şartlarında geçici olarak ortaya çıkan ve görülen soğuk ve don etkisinden bitkileri koruduğunu ortaya koymuştur.

2. CROPAID NPA geçit bölgelerimizle iç bölgelerde meyve ve sebzelerin çiçek, genç meyve, yaprak ve sürgünlerinin erken ve geç soğuk ve don olaylarından etkilenmesini ve zarar görmesini ya tamamen engellemekte veya en aza indirmektedir.

3. CROPAID NPA Akdeniz bölgesi ve diğer seracılık bölgelerinde büyük oranda ısıtma yapılmadan, yada çok az bir ısıtma ile bitki yetiştirilmesine imkan vererek büyük bir enerji tasarrufu sağlamaktadır.

4. CROPAID NPA kışın serada yetiştirilen marul gibi bazı bitkilerin sera dışında da yetiştirilmesine imkan vermektedir.

5. CROPAID NPA antifriz etkilerine ek olarak bitkilerin beslenmesini olumlu yönde ve yüksek oranda etkilemekte; bitkilerin verim, kalite ve dış etkenlere karşı dayanıklılıkları artmaktadır.

Prof. Dr. Fevzi Mustafa ECEVİT

CROPAID NPA topraktan uygulandığında içerdiği Thiobacillus grubu bakteriler havanın serbest azotunu fikse ederek toprağın azot bakımından zenginleşmesini sağlar. Yapılan araştırmalardan birinde bir yılda dekara 6-8 kg saf azot fikse edildiği tespit edilmiştir.
CROPAID NPA yine topraktan uygulandığında özellikle sebze fidelerinin birçok hastalık etmenlerine karşı daha dayanıklı olmalarını sağlamakta toprak patojenlerinin popülasyonlarında önemli azalmalar meydana gelmektedir. Bu konuda yapılan bir araştırmada tek uygulama ile toprakta fusarium miktarında %30 oranında bir azalma olduğu belirlenmiştir.
Yapraklara yapılan uygulamalarda elmalarda kara leke ve pas lekelerinde, monilyada azalmalar görülmektedir. Kırmızı örümcek, yaprak biti ve benzeri zararlılar büyük oranda yok olmakta, Kiraz sineği meyvelere yumurtasını bırakamamakta, Carpocapsa pomonella’nın yumurtlama döneminde uygulama yapıldığında kelebekler yumurtlayamadığından iç kurdu yoğunluğu düşmektedir.


KAYNAKLAR:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.