Kuşburnu, çok eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini destekler; özellikle kışın soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle çayı ile popüler hale gelen kuşburnu, tarih boyunca aktarların şifa amacıyla yaygın kullandıkları bir bitkidir. Günümüzde halen C vitamini eksikliğinden kaynaklı hastalıklar başta olmak üzere, mide spazmları, mide asidi eksikliği, mide tahrişi, ülserlerin önlenmesi, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu çayı, ishal, kabızlık, safra taşları, safra kesesi rahatsızlıkları, alt üriner sistem ve böbrek rahatsızlıkları, gut, kilo verme, göğüs hastalıkları ve idrar akışını arttırmak için kullanılmaktadır.Kanser ve kronik hastalıkların önlenmesini sağşar.
İspanyada yapılan bir araştırmaya göre kuşburnu çayı bağırsak kanserinin önlenmesi için yapılan diyetlerde aktif tamamlayıcı olrak kullanılabilir.
Kuşburnu içeriğindeki fenol, C vitamini, beta keroten, tannin ve pektin gibi biyoaktif bileşener sayeside oksidatif stresi azaltır ve kanseri önler.
Kuşburnu bitkisinin kolestrolü azalttığı araştırmalarca kanıtlanmıştır.
C vitamin bakımından oldukça zengin olan kuşburnu çayı bağışıklığı güçlendirir, iltihapı hastalıkları tedavi eder. Kas zayıflığı, eklem ağrısı gibi şikayetleri hafifletir.
Kuşburnundaki C vitamini demirin emilimini hızlandırır. Demir de kan sağığı için önemli olup anemiyi önler.
Kuşburnu içeriğindeki C vitamini sayesinde soğukalgınlığı ve nezleyi önler ve tedavi eder.
Romatizma rahatsızlıklarında kuşburnu çayının tedavi edici etkisi yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Kuşburnu içeriğindeki fenol, C vitamini, beta keroten, tannin ve pektin gibi biyoaktif bileşener sayeside oksidatif stresi azaltır ve kanseri önler.
Kuşburnu bitkisinin kolestrolü azalttığı araştırmalarca kanıtlanmıştır.
C vitamin bakımından oldukça zengin olan kuşburnu çayı bağışıklığı güçlendirir, iltihapı hastalıkları tedavi eder. Kas zayıflığı, eklem ağrısı gibi şikayetleri hafifletir.
Kuşburnundaki C vitamini demirin emilimini hızlandırır. Demir de kan sağığı için önemli olup anemiyi önler.
Kuşburnu içeriğindeki C vitamini sayesinde soğukalgınlığı ve nezleyi önler ve tedavi eder.
Romatizma rahatsızlıklarında kuşburnu çayının tedavi edici etkisi yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Doğal antibiotiktir.
Yaralar 2 günde iyileşir.
Cildi güzelleştirici etkisi vardır.
Diyabet hastalığının tedavisinde yardımcı etkisi vardır.
Kan dolaşımını güçlendirir.
Böbrek sağığına iyi gelir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Marketlerde poşet çay olarak satın alabileceğiniz gibi kuşburnu çayını evde de demlemeniz oldukça kolaydır.
Tarif
Malzemeler
4 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu (ezilmiş veya kesilmiş olmalıdır)
4 fincan su
4-5 yaprak nane ( tatlandırmak için, istenirse)
Kuşburnunu paslanmaz çelik bir demliğe su ile beraber ekleyin. Alüminyum kaplar C vitaminini öldüreceğinden tercih edilmemelidir.
Kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin ve ardından altını kısın.
5 dakika kadar demini almasını bekleyin.
Ateşten aldıktan sonra arzu ederseniz nane veya başka bir tatlandırıcı/aroma katıcı bitki veya bal ekleyebilirsiniz.
Kuşburnu Çayının Olası Yan Etkileri
Kuşburnu çayının pek çok yan etkisi fazla C vitamini tüketiminden kaynaklanacaktır ki bu da ancak günde 100 gram gibi mümkün olmayan miktarda bir meyve tüketiminizle olabilir.
Fazla C vitamini tüketiminin sonucunda oluşabilecek yan etkiler; baş ağrısı, baş dönmesi, mide krampları, mide ekşimesi, bulantı.
Yine de hamile veya bebek emziriyorsanız herhangi bir çalışma ile etkileri kanıtlanmadığından kuşburnu çayı tüketiminizi sınırlandırınız.
Yüksek miktarda C vitamini tüketimi böbrek taşına sebep olabilir. Böbrek taşı hastalığı bulunan kişiler C vitamini içeriği bakımından zengin bu meyveyi tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdırlar.
İçerdiği C vitamini nedeniyle kuşburnu çayı nedeniyle östrojenle etkileşime girebilir
Cildi güzelleştirici etkisi vardır.
Diyabet hastalığının tedavisinde yardımcı etkisi vardır.
Kan dolaşımını güçlendirir.
Böbrek sağığına iyi gelir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Marketlerde poşet çay olarak satın alabileceğiniz gibi kuşburnu çayını evde de demlemeniz oldukça kolaydır.
Tarif
Malzemeler
4 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu (ezilmiş veya kesilmiş olmalıdır)
4 fincan su
4-5 yaprak nane ( tatlandırmak için, istenirse)
Kuşburnunu paslanmaz çelik bir demliğe su ile beraber ekleyin. Alüminyum kaplar C vitaminini öldüreceğinden tercih edilmemelidir.
Kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin ve ardından altını kısın.
5 dakika kadar demini almasını bekleyin.
Ateşten aldıktan sonra arzu ederseniz nane veya başka bir tatlandırıcı/aroma katıcı bitki veya bal ekleyebilirsiniz.
Kuşburnu Çayının Olası Yan Etkileri
Kuşburnu çayının pek çok yan etkisi fazla C vitamini tüketiminden kaynaklanacaktır ki bu da ancak günde 100 gram gibi mümkün olmayan miktarda bir meyve tüketiminizle olabilir.
Fazla C vitamini tüketiminin sonucunda oluşabilecek yan etkiler; baş ağrısı, baş dönmesi, mide krampları, mide ekşimesi, bulantı.
Yine de hamile veya bebek emziriyorsanız herhangi bir çalışma ile etkileri kanıtlanmadığından kuşburnu çayı tüketiminizi sınırlandırınız.
Yüksek miktarda C vitamini tüketimi böbrek taşına sebep olabilir. Böbrek taşı hastalığı bulunan kişiler C vitamini içeriği bakımından zengin bu meyveyi tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdırlar.
İçerdiği C vitamini nedeniyle kuşburnu çayı nedeniyle östrojenle etkileşime girebilir
Not:1 kaç gün kaynatılan kuşburnu çayı giderek kırmızılaşır kendini bırakır bir kaç gün içebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.