5 Ocak 2016 Salı

Blossom - End Rot Kalsiyum Noksanlığı


Nedeni: Asıl olarak kasiyum noksanlığının neden olduğu hastalık, siyah çürüklük, yanıklık ve kuru çürüklük olarak da adlandırılmaktadır. Eksiklikten kaynaklanan zarar direkt olarak meyvede olmaktadır. Benzer çürüklük biber bitkilerinde de ortaya çıkmakta, fakat genel olarak çok yaygın değildir.
Belirtileri: Hastalık ismi ile ifade edildiği gibi meyvenin çiçek ucunun bulunduğu kısımlarda ortaya çıkmakta ve yeşil meyvelerin ezilmesine benzeyen küçük suda ıslanmış gibi lekelerin görünümü ilk belirgin belirtiler olarak karşımıza çıkar. Meyveler olgunlaşırken lekeler koyu bir renk alır ve simtomun görüldüğü zamana bağlı olarak meyvenin yarısını bu şekilde bir leke kaplanabilir. Meyve maksimum büyüklüğe ulaştığında, bu lekeli bölgeler sert, derimsi ve renk açık sarıdan yeşil-siyaha kadar değişmektedir. Etkilenmiş meyveler sağlıklı bitkilere oranla daha erken olgunlaşırlar. 
 

Mücadelesi:
  Kültürel Mücadele:
Kalsiyum noksanlığı direkt olarak topraktaki su ile ilgilidir, bu nedenden dolayı sulama suyunun iyi ve kontrollü bir şekilde bitkilere verilmelidir. Toprak iyi olarak drene edilmeli, iyi havalandırımalı, ve kuru geçen sezonlarda toprakta suyu yeterince tutabilmesi için humusca zengin olmasına dikkat edilmelidir. Toprak pH' sı 5.5 ' in üzerinde terçihen 6.5 olmasına özen gösterilmelidir.
  Kimyasal Mücadele:Eksiklik durumlarında Kalsiyumca (kalsiyum nitrat, kasiyum klorid gibi) zengin gübrelemeye özen göstermelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.