ANTEP FISTIĞI
AYVA
2014 yılı verilerine göre Türkiye’nin ayva üretimi 107.243 ton olup ağaç başına verim 35 kg’dır. Ayva üretiminin en fazla olduğu ilimiz Sakarya’dır. Sonrasında Bursa, Bilecik ve Denizli illeri gelmektedir. Türkiye ayva üretiminde Dünyada 1.sırada yer almaktadır.
ELMA
Ülkemizde üzümden sonra üretimi en fazla olan meyvedir.Soğuğa dayanıklı olması ve kireçli toprakları sevmesi nedeniyle iç bölgelerimizde tarımı yaygınlaşmıştır.
Yıllık üretimimiz 2014 yılında 2,5 milyon tondur.
Elma üretimimizin büyük bir bölümü İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nden karşılanır. Türkiye elma üretiminde Dünyada 3. sırada yer almaktadır.
FINDIK
GREYFURT
2014 yılı verilerine göre Türkiye’nin greyfurt (altıntop) üretimi 230.000 tondur. Özellikle sağlık açısından faydalı olan greyfurtun tüketimi uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Türkiye’de greyfurt üretiminin en fazla olduğu bölgemiz Akdeniz’dir. Özellikle Adana, Mersin, Hatay ve Antalya ilk sıralarda gelmektedir. Türkiye greyfurt üretiminde Dünyada 7. sırada yer almaktadır.
İNCİR
Kış sıcaklık ortalamasının 5 ⁰C’nin altına inmediği kıyı kesimlerde yetişen bir meyvedir. Tüm kıyı kesimlerde yetişir. Ancak ticari değeri olan kaliteli incirler Ege Bölgesi’nde Aydın ve İzmir’de yaygındır. Türkiye incir üretiminde Dünyada 1. sırada yer almaktadır.
2014 yılı incir üretimimiz 300.000 tondur.
Kurutulmuş incir üretiminde Dünya 1.siyiz.
KİWİ
Ilıman iklim koşullarına uyum sağlamış bir bitkidir. En çok üretildiği yerler Rize ve Yalova illeridir. 2014 yılında 32.000 tondur. Türkiye kivi üretiminde Dünyada 9. sırada yer almaktadır.
MUZ
Tropikal iklim bölgelerinin ürünü olan muz, ülkemizin en güneyinde Akdeniz Bölgesi’ndeki Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Erdemli kıyı şeridinde yetiştirilir.
Yıllık muz üretimimiz 2014 verilerine göre 252.000 tondur. Türkiye muz üretiminde Dünyada 35. sırada yer almaktadır.
FINDIK
Anavatanı Doğu Karadeniz Bölümü’nün kıyı kesimi (Trabzon çevresi) olan bu bitki Karadeniz iklim koşullarını ister.
Psödomaki türleri arasında yer alır.
Fındık için her mevsim yağışlı, nem oranı yüksek ve orta derece sıcaklık ister. Bu nedenle üretim alanlarımız Karadeniz ikliminin görüldüğü Karadeniz kıyılarıdır.
Yıllık fındık üretimimiz 2014 yılı verilerine göre 412.000 tondur. Üretimin %80’i Karadeniz Bölgesi’nde, kalan kısmı ise Marmara’da üretilir. Türkiye fındık üretiminde Dünyada 1. sırada yer almaktadır.
KAYISI
LİMON
2014 yılı verilerine göre limon üretimimiz 725.000 tondur. Üretimin yoğunlaştığı illerimiz Mersin, Adana, Antalya olarak sıralanmaktadır. Türkiye limon üretiminde Dünyada 7. sırada yer almaktadır.
PORTAKAL
VİŞNE
2014 yılı verilerine göre Türkiye’nin vişne üretimi 182.577 ton olup ağaç başına verim 31 kg’dır. Vişne üretiminin en fazla olduğu ilimiz Afyon’dur. Sonrasında Konya, Kütahya ve Ankara gelmektedir. Türkiye vişne üretiminde Dünyada 1.sırada yer almaktadır.
MANDALİNA
2014 yılı verilerine göre mandalina üretimimiz 1 milyon tondur. Mandalina üretimi en fazla Adana ve çevresinde yapılmaktadır. Bölge olarak ise en fazla Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Doğu Karadeniz’de fön rüzgarlarının etkisiyle mandalina tarımı yapılabilmektedir. Türkiye mandalina üretiminde Dünyada 4.sırada yer almaktadır.
ŞEFTALİ
2014 yılında 607.000 ton üretilmiştir. Türkiye şeftali üretiminde Dünyada 6.sırada yer almaktadır.
ÜZÜM
Çok düşük sıcaklıklarda bile yetişebilen üzüm, bu nedenle ülkemizde doğal yetişme alanı ve üretimi en fazla olan meyvedir.Yaş ve kuru meyve olarak tüketilebilen üzümden pekmez, sirke, şıra ve pestil yapılır.Çeşitli türleri olan üzümün Türkiye’deki üretimi 2014 yılında yaklaşık 4,1 milyon tondur.Üzüm üretiminin en fazla olduğu bölge Ege Bölgesidir. Türkiye üzüm üretiminde Dünyada 6. sırada yer almaktadır.
Ülkemizin ihracatında önemli bir yeri olan çekirdeksiz üzüm Gediz Ovası’ndaki Manisa ili ve ilçelerine yetiştirilir
Ülkemizin ihracatında önemli bir yeri olan çekirdeksiz üzüm Gediz Ovası’ndaki Manisa ili ve ilçelerine yetiştirilir
Kaynak:Derleyen By Eyyupk
http://cografyahocam.com/turkiyede-yetistirilen-meyveler/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.