16 Haziran 2015 Salı

Közlenmiş Kapya Kırmızı Biber Konservesi Yapımı


Malzemeler:

5 kg büyük boy kırmızı (kapya) biber
2,5 su bardağı üzüm sirkesi
2 su bardağı sızma zeytin yağı
Yarım çay bardağı kaya tuzu
1 çay bardağı esmer şeker
2 yemek kaşığı Sarmısak aroması veya suyu (2 baş sarmısak ince doğrasanızda olur)
Alabildiği Kadar temiz su (malzeme karışımına kavanozları dolduracak kadar  yaklaşık 2.5 lt az fazla)


Tarifi:

Biberleri yıkayın ve kurulayın.



Fırınınızı ızgara ayarına getirin yada yakınınızda varsa bir fırına da verebilirsiniz, daha lezzetli olur.

İki yüzünü de 20 dk közleyin.


Biberleri fırından çıkarır çıkarmaz hemen bir buzdolabı poşetine koyup ağzını kapatın.Soğuduktan sonra kabukları çok rahat bir şekilde çıkacaktır.

Kabuklarını soyduğunuz biberleri saplarını ve tohumlarını ayırın.

Bir kapta su,sirke, yağ, tuz ,sarmısak suyu , şekeri ve biberleri harmanlayın 10 dk bekletin.

Kavanozlarınızı  sterilize edin. Mutlaka cam kavanoz kullanın !!!

Biberleri Kavanosa yerleştirin  ve üzerini  karışımından doldurun ve en üste zeytinyağı doldurun.Biraz yerleşmesi bekleyip hava olmamasına dikkat edin .

Kavanozların ağzını silin ve kapaklarını kapatın.

İsteğe bağlı;
  Sterlize etmekve konservelemek isterseniz  .Cam kavanozların birbirine temas etmemesi için aralarına ahşap veya plastik ayıraçlar yerleştirelim. Düdüklünün tabanına yaklaşık beş cm yüksekliğe gelecek kadar su koyalım.  Düdüklünün kapağını kapatıp altını yakalım ve buhar çıkmaya başladıktan sonra yirmi otuz dakika arası kaynatalım. Ocağı söndürelim ve buhar boşaldıktan sonra düdüklüden kavanozları çıkaralım ve bir bezin üzerinde kapaklar üstte olacak şekilde soğumasını bekleyelim. Konserveleme başarılı ise kavanozlar soğuduktan sonra  kapakları içe doğru çökük olacaktır. Kapaklar sıcakken değil soğuyunca çökecektir. Eğer kapak içe doğru çökmemiş yukarı doğru bombe yapmış ise konserveleme başarısız olmuştur demektir. Onları ister hemen açıp tüketebilirsiniz isterseniz de kapakları değiştirerek konserveleme işlemini baştan tekrar edebilirsiniz.İsterseniz Közlenmiş biberin aralarına maydanozda ve yeşil biber közlemesi koyabilirsiniz.

Güneş almayan ,karanlık ,kuru ve serin bir yerde  saklayabilirsiniz.

Ayrıca Buzdolabında Aylarca saklayabilirsiniz.

10-15 gün sonra yenilebilecek kıvama gelir.

Közlenmiş biber konservesini kahvaltılarda, sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.