2 Ocak 2015 Cuma

HÜNNAP MEYVESİ ( Ziziphus jujuba )






   Anavatanı  Suriye olan hünnap ( Ziziphus jujuba ),cehrigiller ( Rhamnaceae ) familyasındandır. . Yurdumuzda en çok Denizli ilimizin Gümüşsü kasabasında yetiştirilmektedir.

  Kışın yaprağını döken hünnap ağacı dikenli olur..Doğal olarak ormanlarda yetiştiği gibi  kültür olarak da bazı türleri  park ve bahçelerde  yetiştirilmektedir.



   Ülkemizde pek fazla tanınmayan hünnapa, bazı yörelerde; ünnap, çiğde, hırnap gibi adlar verilmektedir. Meyveleri, en çok erik büyüklüğünde olur, sert çekirdekli ve koyu kırmızı renklidir. Taze olarak yendiği gibi kurutulmuşu çay ile  çerez olarakta tüketilir.
Yeşilimsi çiçekleri güzel kokuludur.

   Hünnap meyveleri oldukça tatlı ve lezzetlidir, Bazı hastalıklara  ( şeker,tansiyon,kalp )  iyi geldiği için  şifalıdır,vücudu rahatlatır..Reçeli ve çayı yapılır, ilaç sanayinde  kullanılmaktadır.

  Hünnap, sıcak,güneşli yerleri  ve nemli toprakları sever.Tohumla ve dip filizleri ile üretilir.


Kaynak:
http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/09/hunnap-ve-nedim.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.