Anavatanı Suriye olan hünnap ( Ziziphus jujuba ),cehrigiller ( Rhamnaceae ) familyasındandır. . Yurdumuzda en çok Denizli ilimizin Gümüşsü kasabasında yetiştirilmektedir.
Kışın yaprağını döken hünnap ağacı dikenli olur..Doğal olarak ormanlarda yetiştiği gibi kültür olarak da bazı türleri park ve bahçelerde yetiştirilmektedir.
Ülkemizde pek fazla tanınmayan hünnapa, bazı yörelerde; ünnap, çiğde, hırnap gibi adlar verilmektedir. Meyveleri, en çok erik büyüklüğünde olur, sert çekirdekli ve koyu kırmızı renklidir. Taze olarak yendiği gibi kurutulmuşu çay ile çerez olarakta tüketilir.
Yeşilimsi çiçekleri güzel kokuludur.
Hünnap meyveleri oldukça tatlı ve lezzetlidir, Bazı hastalıklara ( şeker,tansiyon,kalp ) iyi geldiği için şifalıdır,vücudu rahatlatır..Reçeli ve çayı yapılır, ilaç sanayinde kullanılmaktadır.
Hünnap, sıcak,güneşli yerleri ve nemli toprakları sever.Tohumla ve dip filizleri ile üretilir.
Kaynak:
http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/09/hunnap-ve-nedim.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.