Gelişme dönemi için reçete
Reçeteyi hazırlayabilmek için 5. şişe olarak 100 gram K2SO4 (potasyum Sülfat) eritilmiş bir stoka daha ihtiyaç var.
Domates,Makro besin elementleri
N 118 PPm
P 55 PPm
K 300 PPm
Ca 140 PPm
Mg 30 PPm
S 112 PPm
Bu reçeteyi hazırlamak için:
(10 litrelik bir kaba)
14 cc Potasyum Nitrat
31 cc Magnezyum Sülfat
25 cc Mono potasyum fosfat
39cc Potasyum Sülfat
stoklarından koymamız lazım
Sıra geldi Mikro besinlere:
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
Koyduktan sonra 10 lt su şişemizi ilk durumuna kadar doldurunuz. Böylece besin eriyiğimiz hazırlanmış oldu, ancak pH ının 6,4 ile 6,7 arasına ayarlanması lazım.
EC ayarlanmasına gelince, eğer bu eriyiği şişe suyu ile hazırladıysanız ki öyle tarif ettik yaklaşık EC 1,6 mS dir. Ancak su kalitesi değiştiğinde EC değişir. Domates için uygun
ec 2.5 ms/cm dir.
ec 2.5 ms/cm dir.
Bütün sebzeler fide döneminde normalinden daha düşük EC değerleri isterler.
EC değerini yüksetmek için örneğin 10 litre su yerine 8 litre su kullanmak lazımdır. Eğer EC değerini düşürmek istiyorsak ozamanda örneğin 12 litre suya hazırlamak gerekirdi.
İşte bunun içindir ki EC değerini biraz yüksek hazırlayıp kullanırken fide veya yetişkin olmasına göre sulandırarak kullanmakta fayda vardır. Hatta yaptığımız sistem bile etkilidir.
Mesela bir su kültürü yapıyorsak yani bitki devamlı suyun içinde ise düşük EC. eğer katı ortam kültürü yapıyor, bitkimizi günde 10-20-30 defa suluyorsak daha yüksek EC değerlerini seçmeliyiz.
Domatesin büyüme evresi bazı kaynaklara göre 5 bölüme ayrılıyor , birinci salkım, ikinci salkım, üçüncü salkım .........beşinci salkım diye ,bazı kaynaklarda,15 gün +21 gün+28 gün +28 gün +21 gün ,bazı kaynaklar ilk 40 gün için birinci dönem, 41 günden itibarende ikinci dönem diyorlar, bu dönemlerde sadece EC değil reçetede değişiyor.
Yukardaki formül gelişme dönemi içindir. lüks tüketimden dolayı ekonomik açıdan toril olarak biraz daha pahalıdır ,ama amatör bazda değil.Domateslerimiz meyve bağladıktan sonra ki bu yaklaşık 1,5 ay sonra 10 litre yerini 8 litre ye hazırlarsak uygun olur.
Ancak otomatik olarak sık suluyorsak hiç gerek yok,çünkü açık balkon ve teraslarda su kaybı fazla olacağından EC yi yükseltmek iyi sonuç vermeye bilir.hemen şunu söyliyelim: ne kadar sık sulama okadar düşük EC, nekadar seyrek sulama okadar yüksek EC.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.