9 Ağustos 2014 Cumartesi

Tarımda Bitki yetiştirmede Püf noktaları




1-Yeni ekilen genç meyve ağaçlarının dibine yonca ekenseniz 2 kat daha fazla hızlı büyüdüğü bunun nedeni ise,yonca bitkisi havadaki serbest haldeki azotu alarak toprakta tutması.

2-Güvercin gübresinde bol miktarda fosfor bulunur.

3-Bakır sülfat bitkilerin adeta bağışıklık sistemine etki ederek,bitkiye ve yapraklarına saldıran böcek ve haşereleri ondan uzaklaştırır, ayrıca bakır çivi çakılarak meyve ağaçları aynı şekilde bağışıklığı kuvvetlenir.

4-Bakır sülfat çözeltili suya batırılan fide veya fidanlar kök çürüklüğünü ve haşerelere  özellikle dana burnuna karşı etkilidir.

5-Kireçli topraklarda demir sülfat kullanılır,nedeni kireçli topraklarda bitki demiri alamamaktadır.

6-Kireçli topraklarda Kükürt kalsiyum sülfatı çözer bitkinin almasını sağlar.

7-Azot sebzelerde yaprak ve gözde gelişimine etkisi büyüktür verim içim çok önemlidir.

8-Kalsiyum eksikliğinde humik asit kullanılırsa topraktaki mevcut kalsiyumu bitkinin alması kolaylaşır.

9-Çay atıklarında ve odun külünde bol miktarda potasyum bulunur.

10-Kayısı ağaçlarını genç sürgünlerine ve yapraklarına dadanan kapnodis böceğini bakır sülfat kullanarak uzaklaştırılır.

11-Ağaçların susadığını anlamak için yaprağını avucunuzla sıkın kırılıyorsa sulu kırılmıyorsa susuzdur.

12-Toprağın ph yüksekse bazik değeri yüksek ve bitkinin demiri alamsını engeleyerek tuttar.Toprak nötrse yani ph 6-7 arasındaysa  toprağın asit dengesi normal ve dengeli olur.

13-Kayısı için don bölgelerinde ahava akımı yoksa büyük fan kullanılmalıdır çünkü don soğuk havanın çökmesiyle etkili olur.

14-Kayısı ağaçlarında ideal dikim aralığı 10X10 olursa hava sürkülasyonu iyi olacağından dona dayanıklılık ve ağaçların birbirine sürtünerek kuruması engellenir.Aynı şekilde diğer meyve ağaçlarınında uygun dikim aralığı çok önemlidir.

15-Çınar ağaçlarının çevresine dikilen meyve ağacı kısa zamanda kurur,nedeni çınar ağacını suyu daha çok çekebilme kapasitesi ve alanı geniş olmasından kaynaklanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.