19 Haziran 2014 Perşembe

Urfa İsotluk Biber (Capsicum Annuum)




Ana sezon yetiştiriciliğine uygundur.
Bitkiler kuvvetlidir, boyları 60-70 cm. yüksekliğindedir.
Meyveler 4 loblu, ilk dönemde koyu yeşil, hasat döneminde koyu kırmızıdır.
75-80 günde olgunlaşır,
 8-10 cm. uzunluğunda,
7-8 cm. çapındadır.
Sanayide ve taze tüketimde kullanılır.



(ayrıca isot biber olarak da bilinir) Urfa Biber Türkiye'nin Urfa bölgesinde yetiştirilen türü Capsicum annuum olan  kurutulmuş olarak tüketimi yapılan Türk biberidir ( karabiberidir). Genellikle tadı dumanlı bir üzüm  olarak tarif edilmektedir. Urfa biber  bitki üzerinde olgunlaşmasıyla kırmızı biber olur. Biberler güneşte gündüz kurutulmuş ve geceleri sıkıca sarılmış olan iki parçalı bir süreçten geçer. Gece süreci terleme olarak adlandırılır ve biber kalan nem ile kurutulmuş eti demlenmeye çalışır. Sonuç mor ve derin bir karanlık, morumsu siyah değişen bir görünüm oluşur biz buna ist biberi diyoruz.. Urfa biber diğer birçok biberden daha az baharatlı acısı ve acısının çabuk geçmesiyle tercih edilen lezzetli bir biberdir.

Geleneksel nedeniyle meyveleli etli ve tuzlu gıdalarıda Türkiye'de kullanılır. Kuzey Amerika'da popular hale gelmektedir.

İsotlar  saplardan arındırma ve iç temizleme

Temizlenen isotlar sergiye serilerek güneşte kurumaya bırakılır.





İsotların kırmızı, mor ve siyah renklerini almaları için belli zamanlarda
temiz bir muşamba ile hava almayacak şekilde üzeri örtülür

Çekilmiş isotlar trekrar serilir


English:
    The Urfa Biber is a dried Turkish chili pepper cultivated in the Urfa region of Turkey. It is often described as having a smoky, 'raisin-like' taste. Technically it's a red pepper, ripening to a dark maroon on the plant.

The peppers go through a two-part process, where they are sun-dried during the day and wrapped tightly at night. The night process is called 'sweating', and works to infuse the dried flesh with the remaining moisture of the pepper. The result is an appearance ranging from deep purple to a dark, purplish black. Urfa biber is less spicy than many other chili peppers, but provides a more lasting build of heat.

Traditionally used in Turkey in meat and savoury foods, because of its fruity overtones.


Fidesi

1 yorum:

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.