Her türlü toprakta yetişebilen erica özellikle parklar için çok uygun bir bitki. Erica‘nın kış bahçenize ayrı bir hava katacağından da emin olabilirsiniz.
Daimi yeşil kalabilen tüm bitkiler kış bahçelerinin baş kurtarıcılarıdır. Gövdesiyle önemli yaprağını döken bitkiler dışında da renkli çiçekler kadar değerli erica’lar esas kış bitkisidir. Anavatanı Avrupa, Alpler, Balkanlar olan bitki yurdumuzda da yabani biçimde yetişmektedir. Süpürge otu Calluna aslında erica’nın amcası sayılır (biraz boylusu).
Erica’lar yer örtücüdür. Hani size hep çim alanları azaltın, bakımı zordur, yerine yer örtücü kullanın dediklerimden… Asitli, killi, kireçli her türlü hafif rutubetli topraklarda, güneşten yarı gölgeye kadar tüm alanlarda yetişebilir. Yaprakları iğne gibidir. Esas olarak, çan kılıklı çiçekleri çok özeldir. Kış başından ilkbahara kadar açan çiçekler yazın kaybolur ve dinlenme dönemine geçer (20 – 30 cm).
erica
Erica carnea türü hava kirliliğinden ve kısa süreli kuraklıktan etkilenmez. Bu sebeple bence tipik park bitkisi olabilir (Ama üzerinde yürünmeyecek). Kaya bahçeleri, ardıçlarla yapılan kış gruplamalarında kullanılabilir.
Erica tarihte Roma – Bizans uygarlığında bile önemsenmiş. O dönem botanik kitaplarında konu edinilmiştir. Doğuda araştırılmış ve sonradan laboratuvarlarda üretilmiş 400 çeşidi var. Beyaz, pembe, kırmızı, bronz, sarı, yeşil, turuncu gibi pek çok rengi var.
Erica
İthal fideler pahalı. 1.5 milyon lira civarında ama tohumdan ve çeliklemeden kolay gelişiyor. Dikim için ilkbahar ya da sonbaharı tercih ederseniz o seneki kış bahçeniz muazzam olacak, garanti veriyorum.
Lütfen renkleri doğru kullanın. Bir de işin püf noktası, erica’ları büyük gruplar halinde kullanmak.
Dertsiz Funda Erica
Çalıların belkide en güzeli o. Avrupa bahçelerinin vazgeçilmezi. Ülkemizde ise özellikle Karadeniz Marmara ve Akdeniz bölgeleriyle sıkı dost. Erica familyasından Ericalar ülkemizde daha çok funda olarak bilinir. Dünyada yaklaşık 600 çeşidi vardır.
Ülkemizdeyse, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerindeki hemen hemen tüm makilik alanlarda, orman ve yol kenarlarında sıkça rastlanan çiçekli bir çalı bitkisidir. Bodur çalı olmasına rağmen yaklaşık 1.5-3 metre boylanabilen türleri vardır. İğneyi andıran yaprakları ve pembe, beyaz, iki tonlu pembe-beyaz ve mor-pembe çiçekleriyle bahçelerde, parklarda sıkça kullanılan bir süs bitkisidir.
Fidanlıklardan fidesini 5-25 YTL ye satın alabilirsiniz.
Toprak : Kireçli olmadığı sürece her türlü toprakta yetiştirebilirsiniz.
Bakım : Güneşi ve sıcağı sever. Çok fazla su istemez. Aşırı sulanırsa kökleri çürür. Yaşlı ve odunlaşan dallara gençleştirme budaması yaparsanız mutlu olur.
Üretim : Temmuz-eylül arasında yarı odunsu dallardan çelik alınarak yapılır. Fide halinde almanız da mümkün. Bu durumda fideleri dört mevsim dikebilirsiniz.
Çiçekler : Ağustostan ocağa kadar çiçeklidir. Pembe-mor çiçekleri çok gösterişlidir. Nadiren beyaz açan türlerine de rastlayabilirsiniz. Karadeniz, Marmara ve Ege’de sorunsuz yetişir. Büyük olanlarını bahçede tek başına kullanabilirsiniz. Bodur olanlarsa kayalık alanlar ve bordürler için idealdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.