9 Ocak 2014 Perşembe

Kamelya (camellia japonica) Çiçeği



Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Ericales
Familya: Theaceae (Çaygiller)
Cins: Camellia
Tür: Camellia japonica
Theaceae familyasındandır. Tropik ve supkropik Doğu Asya'da (Doğu Hindistan) doğal olarak yaşar Herdem yeşil çalı formunda bitkilerdir. Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde Camellla japonica önemli tür olup, bu türden birçok kültür formu elde edilmiştir. Çiçekleri yalınkat veya katmerli, beyaz, pembe, kırmızı ve ebrulı renkli olabilir.


Kamelya çaygiller ailesindendir. Anavatanı Japonya' dır. Kışın yaprak dökmez, herdem yeşildir. Çiçeğinin orta bölümünde sarı renkli erkek organı bulunur. Yaprakları bu erkek organın çevresinde dizilidir. Beyaz, pembe, kırmızı ve alacalı renkleri vardır. Yaklaşık 250 türü bulunur.

Bakım


Kamelya yarı gölge, sabah güneşive rüzgar almayan alanları sever.
Sulama, sabah erken saatlerde veya akşam vakti yapılmalıdır.
Yağmurlama sulama ile sulanmalıdır.
Çiçeklerin sağlıklı gelişmesi için bitki besin maddesi verilmelidir.
Funda toprağında mutlu olur.
Tek başına ya da büyük saksılarda yetiştirilebilir.
Dört metreye kadar yayılabilir.
Her ne kadar türüne göre değişse de, çok sıcak iklimden hoşlanmaz.
Şubat-Mayıs arası çiçeklenir.
Nasıl yetiştirisiniz?

Genel Özellikler
Anavatanı Kore, Kuzey Çin, Japonya ve Endonezya olan iç mekan süs bitkisidir. Yaprakları oval, sert yapılı ve parlak yeşil renklidir. Çiçekleri yalıtkan veya katmerli renkleri beyaz, pembe, kırmızı ve ebruli olabilir. Sürekli yeşil çalı formunda bitkilerdir. Tabiatta 82 türü bulunan Camellia cinsinin süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli tek türü C.japonica’dır.

İklim Özellikleri
Kış döneminde asıl çiçeklenme dönemi olduğundan Mayıs ayına değin bitki sıcaklığı 4-7 C olan yerlerde bulundurulur. Mayıs-Kasım ayları arasında dışarıda yarı gölgeli bir yerde tutulabilir. Özellikle çiçeklenme döneminde yüksek orantılı nem ister. Yarı gölge yerleri sever. Yoğun gölge yerlerde bulundurulmaları halinde, çiçek tomurcukları derhal dökülür.

Toprak İstekleri
Genelde asitli topraklara uyum sağlamıştır ve kireçli ya da kalsiyum bakımından zengin bölgelerde pek iyi yetişmez. Pek çok türü kuraklığa dayanamaz ve yüksek oranda yağışa gereksinim duyar. Hacim olarak 4 kısım kireçsiz tınlı toprak, 2 kısım turba ve 1 kısım kaba kumun karışımıyla elde edilir. Ayrıca hacim olarak 2 kısım kum, 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım turba, 1 kısım yaprak çürüntüsü ve ½ kısım yanmış ahır gübresinin karışımıyla oluşan harç da kullanılabilir.

Aynı senenin yan odunsu dallarından Temmuz-Ağustos aylarında 10 cm lik bir dal alın.
iki ya da üç yaprak kesin.
Kum ve üretim torfu karışımına daldırın.
Köklenmesi uzun süren bir bitkidir.
Yağmurlama sulama yöntemi ile sık sık sulayın.
Köklenince, Mart-Nisan aylarında asıl yerlerine dikebilirsiniz.
Toprağın çok derin olmamasına dikkat edin.
 Bitki Özellikleri

Üretim Tekniği
Kamelyanın üretimi tohum, çelik aşı ve daldırma ile yapılabilir. Bununla birlikte çelik ve aşı en çok kullanılan üretim şekilleridir. Çelikler yarı olgunlaşmış yan süngülerin uçlarından 10 cm uzunluğunda olmak üzere Haziran-Ağustos ayları arsında hazırlanır. Alınan çeliklerin dipleri yaralanır ve 24 saat süreyle 20 ppm’lik IBA’te tutulduktan sonra, hacim olarak eşit miktarlardaki turba ve kum karışımına dikilmelidir. Köklendirme sislemede veya orantılı nemi yüksek bir yerde yapılmalı ve ortam sıcaklığı 22 C olmalıdır. Bu koşullarda çelikler 2-3 ayda köklenir. Fazla sayıda çelikleri ile yine Haziran-Ağustos aylarında ve aynı koşullarda üretim yapılabilir. Öte yandan, yarma aşı en çok kullanılan aşı yöntemi olup,bu yöntemle hızlı şekilde üretim yapılabilir.Ayrıca İlkbaharda adi daldırma ile de üretim söz konusudur.

Gübreleme
Saksı değiştirme her 2-3 yılda bir Temmuz-Haziran aylarında yapılır. Aralık-Haziran ayları arası 2 haftada -1.5g/1 Açelya gübresi verilir.

Narin ve iyi bakım isteyen bir bitkidir.
Ülkemizde Güney bölgelerde sağlıklı gelişim göstermez.
Asitli ya da nötr, pH 5,5-6 olan topraklarda iyi gelişim gösterir.
Kireçli topraklarda sararır, canlılığını kaybeder ve yapraklarını döker.
Ancak dikmeniz şartsa büyük bir çukur açın, geçirgenliği sağlamak için en alta çakıl ya da mıcır döşeyin. Daha sonra üzerini toprakla örtün.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.