Sarı Ampül Domates (Yellow Pear)
Geleneksel mini armut sarı kiraz domates . Sırık tipi, bahçe ve tarla tipi domatestir. Sezon boyunca istisnasız tüm dalları sarı çeri tipi domateslerle dolan varyete bereketli ve oldukça lezzetli, mini domatesler yetiştirmenize olanak verir. Bahçe ve tarla üretimine uygun olan domates, ticari üretime uygun olmayabilir çünkü depolama süresi kısadır. Buna rağmen yerel üretime ve hobi bahçeciliğine uygun olan doğal varyete, dalından toplanarak taze şekilde tüketilebilir. 3 cm boylu çeri tipi Sarı Armut Domates, ortalama 78 günde hasata durur. Tatlı tadı, domatesin geleneksel lezzetine eklenir. Sürekli hasat yapılabilen, günlük hasata imkan veren varyete, dalından toplayıp salatalarınıza renk katabileceğiniz bir domatestir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Saksı tipi, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Bereketlilik ve verim :Çok Yüksek
Erkencilik :Çok erkenci
Ace 55
Amana Turuncu Domates
Brandywine black domates
Bulgaristan Pembe Domates
Büyük Beyaz Domates
Copia Domates
Çizgili Kaplan Domates
H2274
Invitus
Dev ordu domatesi
Erkenci Domates
Rio Grande
Principe Borghese İtalyan
Rutgers
Salkım İldi Domates
SC2121
Selanik Domatesi (Thessaloniki)
Siyah Erik Domatesi (Black Plum)
Siyah Prens Domates (Black Prince)
Tayland Pembe Domates
Trabzon Hurması Renkli Domates (Persimmon)
Yeşil Çizgili Domates (Green Zebra)
Fidesi
SUPER 12- (H 2274)
Yer domatesi olması bakımından açık tarla yetiştiriciliği için uygun, standart bir çeşittir. Bitki gelişimi kuvvetli, dallanma fazla ve yaprakların meyveleri örtmesi iyidir. Hafif uzun - yuvarlak olan meyvelerinin eni 8 cm, boyu 6 cm civarındadır. Yemeklik olarak piyasa değeri yüksek olmakla birlikte salça sanayinde de kullanılan orta geççi bir çeşittir. Sert, etli ve kalın kabuklu meyvelere sahip olması nedeniyle de nakliyeye ve depolamaya uygundur.
MANDUR
Yer tipi, büyük ve sık habitüslü domates çeşididir. Bitki yaprakları büyüktür ve meyveleri örter. Meyvesinde güneş yanığı görülmez. Meyvesi H 2274'ten daha iri 200 - 220 gr. ağırlığındadır. Meyvesi yuvarlak, hafif basık görünümlü, sert ve nakliyeye dayanıklıdır. Meyvesi saplı kopar, çatlama olmaz, dilimsizdir. Brixi 5.0 - 5.2 civarındadır. Değişik iklim koşullarına adaptasyonu yüksektir. Orta erkenci olup, ilk olgunluk süresi 75 - 80 gündür.
RIO GRANDE
Bitki yapısı oldukça kuvvetli, yaprakların meyveleri örtmesi iyi olan standart bir çeşittir. Meyveleri uzunca, düzgün, sıkı yapılı ve parlak kırmızı renklidir. Sanayi çeşidi olmakla birlikte yemeklik olarak da kullanılır. Brix bakımından zengin, kalın kabuklu ve nakliyeye dayanıklıdır.Meyve ağırlığı ortalama 90 - 100 gr olup, çatlamaya mukavimdir. Makine ile hasada uygun olan bu çeşit Verticillium ve Fusarium 1.2 'ye dayanıklıdır.
RIO GRANDE round
Bitki yapısı kuvvetli, yapraklanma ve yaprakların meyveyi örtmesi iyidir. Meyveler koyu kırmızı renkli, yeşil gölge özelliği olmayan ve homojen kızaran yapıdadır. Meyve şekli yuvarlak olup, ortalama 200 gr ağırlığındadır. Olgunlaşma gün sayısı dikimden itibaren 70 - 72 gündür.
VF 6203
Habitüsü fazla büyük değildir, fakat kuvvetli gelişir. Meyvesi oval - yuvarlak şekilli, üç loblu, orta kırmızı renkli, sert ve kalın kabukludur. Ortalama meyve ağırlığı 80 gr olup, brixi 5.2 - 6.2, PH'ı 4.3'tür. Orta erkencidir, yaklaşık 110 - 112 günde hasat olumuna gelir. Verticillium ve Fusarium 1 ırkına ve Alternaria'ya karşı dayanıklıdMeyve sertliği 1,8 - 2 arasında ve hasatta dayanımı yüksektir. Salça verimi de oldukça yüksek olup, dekara salça verimi 1529 Kg'dır. Orta geçci bir çeşittir, ekimden itibaren ortalama 120 günde hasat olumuna gelir.
RIO FUEGO
Bitki habitusu orta büyüklükte, kuvvetli gelişir. Meyvesi kare-yuvarlak şekilli, 105 - 115 gr ağırlığında, sert yapılıdır. Meyvedeki kuru madde oranı ( Brixi 5.6 - 6.2 ) yüksektir. Tohum ekimden itibaren 110 - 115 günde hasada gelir. Hasatta sapsız kopar ve makine ile hasat için de uygundur. Verticillium 1, Fusarium 1 - 2 ile Alternaria'ya karşı toleranslıdır.
CROSS
Sc2121 Domatesi( Sc2121 Tomatoes)
Devamı...
Kırmızı-sarı armut Domates (Austin's Red Pear-Beam's Yellow Pear Tomatoes)(Chery)
Devamı...
H2274 Domates (H2274 Tomatoes)
Devamı...
Falkon Domatesi (Falcon Tomatoes)
Devamı...
Rio grande Domates (Rio grande Tomatoes)
Devamı...
Nebraska Düğünü Domatesi (Nebraska Wedding Tomatoes)
Devamı...
Amai
Domates Tipi: Ticari
Irk: Hibrid
Sezon: Orta
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 8 ft
Meyve Şekli: Üzüm
Deri Renk: Kırmızı
Et Rengi: Kırmızı
Amana Turuncu
Tarih: Amana, Iowa itibaren
Domates Türü: Heirloom
Irk: Açık Döllenen
Menşei: ABD
Sezon: Erken
Yaprak Tipi: Dar
Bitki Türü: Belirsiz
Meyve Boyutu: 10 oz.
Meyve Şekli: Beefsteak
Deri Renk: Turuncu
Et Rengi: Turuncu
Tat: Hafif
Amarillo
Domates Türü: Özel
Irk: Hibrid
Sezon: Erken
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 8 ft
Meyve Boyutu: 0.5 oz.
Meyve Şekli: Kiraz
Deri Renk: Altın
Et Rengi: Altın
Amelia
Domates Tipi: Ticari
Irk: Hibrid
Menşei: ABD
Sezon: Orta
Yaprak Türü: Normal
Bitki Boyu: 4 ft
Meyve Boyutu: 12 oz.
Meyve Şekli: Basık Küre
Deri Renk: Kırmızı
Et Rengi: Kırmızı
Ananas Noir
Domates Türü: Özel
Irk: Açık Döllenen
Sezon: Geç
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 6 ft
Meyve Boyutu: 16 oz.
Meyve Şekli: Beefsteak
Deri Renk: Çift renkli
Et Rengi: Bi-renk
Diamond (ELMAS F1)
Temel Özellikler
Ortalama Meyve Ağırlığı 180-220 gr
Üretim Alanı Örtü Altı Yetiştiriciliği
Diğer Özellikler
Bahar ve güzlük dikimine uygun
Sırık çeşit
Yoğun yaprak oluşumu
Yüksek verimli,
Meyveler yuvarlak, parlak kırmızı renkli,
Uzun raf ömürlü
Salkımda 5-7 meyve
Sıcak havaya dayanımı yüksek
TYLCV, ToMV (ToM0-TMV), Fusarium 0-1 (L2) ve RN'ye (nematod) karşı toleranslıdır
Not: Bitkiden alacağınız Tohum f2 dir ilk aldığınız verimden düşük olur.
Çikolata domates (chocolate stripes tomato)
Her yıl düzenlenen Domates festivalinde yılın en iyi 3 domatesi arasına girdi. Çok iri, söğüşlük tip domateslerimizden biridir. Pembe domatesler gibi ipince bir kabuk, doyulmaz bir lezzeti vardır. Çikolata domates adını üzerindeki koyu yeşil çizgilerinden alır. Maun kırmızı ve koyu zeytin yeşili bu çizgiler aslında çikolata domatesin bizim anlata anlata bitiremediğimiz şu dünyanın en lezzetli domateslerinden yani siyah domatesler ailesinden geldiğinin de bir nişanı.
Bahçesinde domates yetiştirmeye meraklı her bahçecinin mutlaka denemesi gereken yılın en iddialı geleneksel, doğal domateslerinden biri. Söğüşlük olarak salatalarda ve tostlarda kullanın ama mutlaka taze olarak tüketin. Benzersiz hafif tuzlu, asitli, buram buram aromalı tadını ancak bu şekilde daha iyi alabilirsiniz.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Domates fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Pencere önü, Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Dev , Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Kaynak 2 tıkla
Mor domates (indigo rose Tomatoes)
Indigo rose içerdiği anthocyanins maddesi nedeni ile bir anti oksidan deposudur. Erken evrede yeşil gelişen domatesler doğrudan güneş ışığı almaya başladıklarında koyu mor bir renk almaya başlarlar. Kızaran kardeşleri yerine kızıl mor renk almaya başlayan indigo rose domatesi, tamamen geleneksel yöntemlerle karşılıklı polenlenme sonucu elde edilmiştir.
Bodur sırık tip domates fazla boylanmaz. Erkenci varyete tohum ekiminden sadece 75 günde ilk hasatı toplamaya başla
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Domates fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Pencere önü, Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum, Minyatür
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Tigerrella çizgili domates (heirloom tigerella tomato)
Geleneksel kaplan çizgili domates tohumu. Yuvarlak şekilli, parlak kırmızı üstüne yeşilden turuncuya dönen çizgili, geleneksel bir domatestir. Tüm domatesler daha gelişirken o hasat vermeye başlar. Erkencidir ve serin yaz geçiren bölgelerde dahi iyi hasat verir. Bu nedenle yüksek yayla, iç kesimler ve erken ürün almak isteyenlerin tercih edebileceği bir domatestir. Her geleneksel domateste olduğu gibi, lezzeti, kokusu, tadı dokusu tamdır. Üstelik kapalı mekân üretimine de oldukça iyi tepki verir. Hem çok renkli hem de lezzetli Çizgili Kaplan geleneksel domatesi ya bu sezon yetiştirin ya da yetiştirenlerin elinden tadın.
Satışta olan tohumlar işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Domates Fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Erkenci, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Kaynak 2 tıkla
Çizgili roma domates (heirloom speckled roman tomato)
Geleneksel Roma mum kırmızı çizgili domates tohumu. İtalyan geleneksel varyetesi, uzun muz şekilli ve fark yaratan belirgin lezzetli domates tadıyla tamamen doğal bir domatestir. Yerel marketlere üretim yapanların ve arka bahçe üreticilerinin başarı ile yetiştirebileceği sırık tipi domates, hem görüntüsü hem de tatlı tadı ile göz dolduruyor. Parlak orta boy domatesler, diğer tüm geleneksel İtalyan varyeteleri gibi bol hasat ve sepetler dolusu domates demek.
Satışta olan tohumlar işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Kaynak 2 tıkla
Tula domates (black from tula tomato)
Tula siyah domates en iri meyveli ve bir o kadarda lezzetli varyetesi. Domates yetiştiricileri arasında bahçe domateslerinin kralı olarak bilinen Siyah Tula domatesi, kokusu,tadı ve bereketi ile aklınızı başınızdan alacak. Türkiye genelinde yetiştirmeye uygun olan Tula, tatlı tuzlu tadı olan, aroması yüksek, şekil olarak oval ve basık bir domates. Sırık tip olan bu domates pembe koyu mor renk sap kısmından aşağı taban kısmına doğru yayılarak olgunlaşma döneminde ilerler. Bu koyu kahve, mor renk domatese siyah adını veren renktir. Her bir domates 250-350 gr. olup ortalama hasata 75 günde durur.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Domates tüketiminin artması ile birlikte çiftçilerin domatesin lezzetini değil tarladan almaya çalıştıkları domates miktarını önemsiyorlar. Bu da değişen yetiştirme teknikleri, ve gübreleme yöntemleri sebebiyle domatesin lezzetinin bozulmasına neden oluyor.
Domates Tipi: Ticari
Irk: Hibrid
Sezon: Orta
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 8 ft
Meyve Şekli: Üzüm
Deri Renk: Kırmızı
Et Rengi: Kırmızı
Amana Turuncu
Tarih: Amana, Iowa itibaren
Domates Türü: Heirloom
Irk: Açık Döllenen
Menşei: ABD
Sezon: Erken
Yaprak Tipi: Dar
Bitki Türü: Belirsiz
Meyve Boyutu: 10 oz.
Meyve Şekli: Beefsteak
Deri Renk: Turuncu
Et Rengi: Turuncu
Tat: Hafif
Amarillo
Domates Türü: Özel
Irk: Hibrid
Sezon: Erken
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 8 ft
Meyve Boyutu: 0.5 oz.
Meyve Şekli: Kiraz
Deri Renk: Altın
Et Rengi: Altın
Amelia
Domates Tipi: Ticari
Irk: Hibrid
Menşei: ABD
Sezon: Orta
Yaprak Türü: Normal
Bitki Boyu: 4 ft
Meyve Boyutu: 12 oz.
Meyve Şekli: Basık Küre
Deri Renk: Kırmızı
Et Rengi: Kırmızı
Ananas Noir
Domates Türü: Özel
Irk: Açık Döllenen
Sezon: Geç
Yaprak Türü: Normal
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 6 ft
Meyve Boyutu: 16 oz.
Meyve Şekli: Beefsteak
Deri Renk: Çift renkli
Et Rengi: Bi-renk
Diamond (ELMAS F1)
Temel Özellikler
Ortalama Meyve Ağırlığı 180-220 gr
Üretim Alanı Örtü Altı Yetiştiriciliği
Diğer Özellikler
Bahar ve güzlük dikimine uygun
Sırık çeşit
Yoğun yaprak oluşumu
Yüksek verimli,
Meyveler yuvarlak, parlak kırmızı renkli,
Uzun raf ömürlü
Salkımda 5-7 meyve
Sıcak havaya dayanımı yüksek
TYLCV, ToMV (ToM0-TMV), Fusarium 0-1 (L2) ve RN'ye (nematod) karşı toleranslıdır
Not: Bitkiden alacağınız Tohum f2 dir ilk aldığınız verimden düşük olur.
Çikolata domates (chocolate stripes tomato)
Her yıl düzenlenen Domates festivalinde yılın en iyi 3 domatesi arasına girdi. Çok iri, söğüşlük tip domateslerimizden biridir. Pembe domatesler gibi ipince bir kabuk, doyulmaz bir lezzeti vardır. Çikolata domates adını üzerindeki koyu yeşil çizgilerinden alır. Maun kırmızı ve koyu zeytin yeşili bu çizgiler aslında çikolata domatesin bizim anlata anlata bitiremediğimiz şu dünyanın en lezzetli domateslerinden yani siyah domatesler ailesinden geldiğinin de bir nişanı.
Bahçesinde domates yetiştirmeye meraklı her bahçecinin mutlaka denemesi gereken yılın en iddialı geleneksel, doğal domateslerinden biri. Söğüşlük olarak salatalarda ve tostlarda kullanın ama mutlaka taze olarak tüketin. Benzersiz hafif tuzlu, asitli, buram buram aromalı tadını ancak bu şekilde daha iyi alabilirsiniz.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Domates fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Pencere önü, Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Dev , Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Kaynak 2 tıkla
Mor domates (indigo rose Tomatoes)
Indigo rose içerdiği anthocyanins maddesi nedeni ile bir anti oksidan deposudur. Erken evrede yeşil gelişen domatesler doğrudan güneş ışığı almaya başladıklarında koyu mor bir renk almaya başlarlar. Kızaran kardeşleri yerine kızıl mor renk almaya başlayan indigo rose domatesi, tamamen geleneksel yöntemlerle karşılıklı polenlenme sonucu elde edilmiştir.
Bodur sırık tip domates fazla boylanmaz. Erkenci varyete tohum ekiminden sadece 75 günde ilk hasatı toplamaya başla
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Domates fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Pencere önü, Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum, Minyatür
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Tigerrella çizgili domates (heirloom tigerella tomato)
Geleneksel kaplan çizgili domates tohumu. Yuvarlak şekilli, parlak kırmızı üstüne yeşilden turuncuya dönen çizgili, geleneksel bir domatestir. Tüm domatesler daha gelişirken o hasat vermeye başlar. Erkencidir ve serin yaz geçiren bölgelerde dahi iyi hasat verir. Bu nedenle yüksek yayla, iç kesimler ve erken ürün almak isteyenlerin tercih edebileceği bir domatestir. Her geleneksel domateste olduğu gibi, lezzeti, kokusu, tadı dokusu tamdır. Üstelik kapalı mekân üretimine de oldukça iyi tepki verir. Hem çok renkli hem de lezzetli Çizgili Kaplan geleneksel domatesi ya bu sezon yetiştirin ya da yetiştirenlerin elinden tadın.
Satışta olan tohumlar işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Domates Fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Erkenci, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Kaynak 2 tıkla
Çizgili roma domates (heirloom speckled roman tomato)
Geleneksel Roma mum kırmızı çizgili domates tohumu. İtalyan geleneksel varyetesi, uzun muz şekilli ve fark yaratan belirgin lezzetli domates tadıyla tamamen doğal bir domatestir. Yerel marketlere üretim yapanların ve arka bahçe üreticilerinin başarı ile yetiştirebileceği sırık tipi domates, hem görüntüsü hem de tatlı tadı ile göz dolduruyor. Parlak orta boy domatesler, diğer tüm geleneksel İtalyan varyeteleri gibi bol hasat ve sepetler dolusu domates demek.
Satışta olan tohumlar işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Kaynak 2 tıkla
Tula domates (black from tula tomato)
Tula siyah domates en iri meyveli ve bir o kadarda lezzetli varyetesi. Domates yetiştiricileri arasında bahçe domateslerinin kralı olarak bilinen Siyah Tula domatesi, kokusu,tadı ve bereketi ile aklınızı başınızdan alacak. Türkiye genelinde yetiştirmeye uygun olan Tula, tatlı tuzlu tadı olan, aroması yüksek, şekil olarak oval ve basık bir domates. Sırık tip olan bu domates pembe koyu mor renk sap kısmından aşağı taban kısmına doğru yayılarak olgunlaşma döneminde ilerler. Bu koyu kahve, mor renk domatese siyah adını veren renktir. Her bir domates 250-350 gr. olup ortalama hasata 75 günde durur.
Domates tohumu ekimi
Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.
Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Domates tüketiminin artması ile birlikte çiftçilerin domatesin lezzetini değil tarladan almaya çalıştıkları domates miktarını önemsiyorlar. Bu da değişen yetiştirme teknikleri, ve gübreleme yöntemleri sebebiyle domatesin lezzetinin bozulmasına neden oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.