Uzun gövdesi güzel yapraklarıyla hoş görünen çiçektir.
Pachira bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
* Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan
da yararlanabilir.
* Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip
bir yerde bakılmalıdır.
* Güneş ışığını gören kısım ışığa doğru bir eğilmede
bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin diğer kısımları ile belirli
aralıklarla yön değiştirmeliyiz.
* Hava akımlarından kolay etkilenen pachira bitkisini bu
etkiden korumak için önlemler alınmalıdır.
* Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri
tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği
sağlanmalıdır.
* Saksı değişimini bitkinin gelişim sürecine bağlı olarak
köklerinin çok uzadığı dönemlerde değiştirmek yararlıdır.
* Pachira bulunduğu yerde başka cisimlere temasta
bulunmamalıdır.
* Pachira bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış
aylarında oda sıcaklığının 7 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Sulamada dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az
sulanmalıdır.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından
bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
-Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde,
sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır
-Pachirada çok büyük bir değişim görülmediği sürece sulamada
kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme
suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Pachira Bitkisinin Çoğaltılması:
* Pachirada birden fazla dal ve gövde var ise bunların bir
tanesini gövdeye yakın bir noktadan kesilir.
* Daha sonra belli bir süre suya koyarak köklenmesini
sağlanır.
* Bu işlemden sonra köklenmiş dalı yeni bir saksıya uygun
toprak ve uygun saksı yardımıyla dikerek yeni bir pachira ağacı elde edilir.
* 1. ve 2. pachira da aynı sulama, yetiştirme ve bakım
işlemlerini uygulamalıyız.
Pachira Ağacının Budanması:
* Budamayı kışın sonlandığı ve havaların güzelleştiği
zamanlarda servinin uzamış dallarına şekil vermek istediğimizde yapabiliriz.
* Ancak budadığımız servinin dalından kesilen uçlarının hava
almamasını sağlamalıyız
* Bunun için soğuk olan herhangi bir macunla çiçeğin dalının
budanan bölümünü kapatmalıyız.
Çoğaltılması
Paçira, tohumlardan veya ağaçların kesimleri çelikler kök salarak çoğaltılır.
Çelikle Köklendirme
1-Bir kısım turba yosunu bir parça kum veya perlit ile birleştirerek köklendirme ortamı oluşturun. Alternatif olarak, vermikülit, saksı hazırlama ortamı veya turba tohumlama tencere veya su ile genişletilmiş tepsiler kullanın. Bahçedeki topraklardan kaçının. Malzemelerin steril olması için yeni ortam hazı toprak kullanın; Toprağı 150 ila 200 Fahrenheit'te 20 ila 30 dakika boyunca fırında ısıtarak sterilize edin.
2-Nemlendirmek için kök ortamına yeterince su ekleyin.
3-Köklenme ortamının, altındaki boşaltma tahliye delikleri olan yeni bir saksıya yerleştirin. Bir saksı tekrar kullanıyorsanız, önce evde kullanılan dezenfektan temizleyiciyle fırçalayıp dezenfekte edin.
4-Budama makaslarınızı alkol ile ovmak için sterilize edin. Yaprakları olan daha yumuşak yeşil büyüyen filme uygun olan, gövde odunsu bölümünün üst kısmına kıstırarak bir pachira'nın üstünden bir kesim yapın. Ebeveyn pachira dışarıda ise, sonbaharın sonlarında veya kışın başında kesim yapın.
5-Köklenme hormonu tozunun hemen kesim ucunu pachira kesimine daldırın.
6-Kesmeyi, köklendirme maddesinin ortasına yaklaşık 1 veya 2 inç koyun. Çekim çevresinde köklendirme ortalığına sıkıca basın.
7-Ateşi, plastik bir şişe veya süt sürahisinin altını keserek yapılan bir kubbe ile kapatın. Alternatif olarak, tencerenin tamamını veya tepsiyi büyük, berrak bir plastik torba içine yerleştirin, hava ile şişirin ve kapatıp bağlayın. Plastiklerin pachira'nın yaprakları üzerinde kalmasına izin vermeyin ve köklendirme maddesini nemli tutmak için kapağı çıkarmayın.
8-Tencereyi veya tepsiyi sıcak, parlak bir noktaya yerleştirin, ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koyun. Sabit, sıcak bir sıcaklık muhafaza edin ve dondan koruyun.
9-Tabanı kontrol etmek için yavaşça köklendirme ortamından çekerek bir ya da iki hafta sonra kök gelişimini kontrol edin. Kökler en az 1 inç uzunluğunda olduğunda, kesim kalıcı bir kaba nakledilmeye hazırdır. Pachira'nın kök topunu naklederken sağlam tutun.
İhtiyacınız Olacak Şeyler
Kök ortamı
Saksı
Evde kullanılan dezenfektan temizleyici
Budama makası
Sürtme alkol
Hormon köklendirme tozu
Plastik şişe veya sürahi sürahisi
Büyük plastik torba
Çelikle Köklendirme
1-Bir kısım turba yosunu bir parça kum veya perlit ile birleştirerek köklendirme ortamı oluşturun. Alternatif olarak, vermikülit, saksı hazırlama ortamı veya turba tohumlama tencere veya su ile genişletilmiş tepsiler kullanın. Bahçedeki topraklardan kaçının. Malzemelerin steril olması için yeni ortam hazı toprak kullanın; Toprağı 150 ila 200 Fahrenheit'te 20 ila 30 dakika boyunca fırında ısıtarak sterilize edin.
2-Nemlendirmek için kök ortamına yeterince su ekleyin.
3-Köklenme ortamının, altındaki boşaltma tahliye delikleri olan yeni bir saksıya yerleştirin. Bir saksı tekrar kullanıyorsanız, önce evde kullanılan dezenfektan temizleyiciyle fırçalayıp dezenfekte edin.
4-Budama makaslarınızı alkol ile ovmak için sterilize edin. Yaprakları olan daha yumuşak yeşil büyüyen filme uygun olan, gövde odunsu bölümünün üst kısmına kıstırarak bir pachira'nın üstünden bir kesim yapın. Ebeveyn pachira dışarıda ise, sonbaharın sonlarında veya kışın başında kesim yapın.
5-Köklenme hormonu tozunun hemen kesim ucunu pachira kesimine daldırın.
6-Kesmeyi, köklendirme maddesinin ortasına yaklaşık 1 veya 2 inç koyun. Çekim çevresinde köklendirme ortalığına sıkıca basın.
7-Ateşi, plastik bir şişe veya süt sürahisinin altını keserek yapılan bir kubbe ile kapatın. Alternatif olarak, tencerenin tamamını veya tepsiyi büyük, berrak bir plastik torba içine yerleştirin, hava ile şişirin ve kapatıp bağlayın. Plastiklerin pachira'nın yaprakları üzerinde kalmasına izin vermeyin ve köklendirme maddesini nemli tutmak için kapağı çıkarmayın.
8-Tencereyi veya tepsiyi sıcak, parlak bir noktaya yerleştirin, ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koyun. Sabit, sıcak bir sıcaklık muhafaza edin ve dondan koruyun.
9-Tabanı kontrol etmek için yavaşça köklendirme ortamından çekerek bir ya da iki hafta sonra kök gelişimini kontrol edin. Kökler en az 1 inç uzunluğunda olduğunda, kesim kalıcı bir kaba nakledilmeye hazırdır. Pachira'nın kök topunu naklederken sağlam tutun.
İhtiyacınız Olacak Şeyler
Kök ortamı
Saksı
Evde kullanılan dezenfektan temizleyici
Budama makası
Sürtme alkol
Hormon köklendirme tozu
Plastik şişe veya sürahi sürahisi
Büyük plastik torba
Pachira aquatica'nın büyütülmesi için gerekenler :
Pachira aquatica yetiştirmeye başlamak için en iyi yol nedir :
Bitki / Tohum
Pachira suculcta'da vejetatif çoğaltılmayı veya aşılamayı gerekli mi?
Yok hayır
Zorluklar / Büyüyen Paçira suculisi ile ilgili sorunlar :
Ağaç bazen rüzgarda çok hızlı büyüyorsa eğilebilir.
Pachira aquatica ağacını ekmek için en iyi zaman ne zaman:
Bahar
Pachira zararlılar ve hastalıklar:
nematod
Pachira aquatica ağacını budamak için en iyi zaman ne zaman ?
Kış
Bir Pachira budamak için :
Kök kurmadığı zaman kesmeyi öneririm
Pachira aquatica ağacının büyüklüğü nedir ?
7-15 m
Pachira büyüme hızı :
Orta büyüme / Yavaş büyüme
Pachira aquatica Sulama Su Yönetimi:
Az miktarda su / Ortalama su miktarı
Büyüyen Pachiraiçin en uygun koşuldaki ışık koşulları :
Tam Güneşli / Yarı Gölge / Tam Gölge (hayatta kalabilir ancak iyi gelişmeyecek)
Pachira aquatica'yı kapalı alanda yetiştirmek mümkün mü?
Evet, ama ışığa ihtiyacı var
Büyüyen Pachira suketiği , bir saksı / saksı / kaplarda da mümkündür:
İklim:
Akdeniz iklimi
Subtropik İklim
Tropik İklimi
Bitki yaşam biçimi:
yaprak dökmeyen
Çok yıllık bitki
ağaç
Dikim Süresi:
Bahar dikimi
Bahar dikimi
Bitki büyüme hızı:
Ortalama büyüyen bitkiler
Bitkinin ne kadar suya ihtiyacı var?
Düzenli olarak su
Az miktarda su
Bitkiler güneşe maruz kalma:
Tam Güneş Bitkileri
Parça gölgesi Bitkiler
Gölge Tesisleri
Süsleme parçaları:
Süs bitkisi
Yenilebilir Parçalar:
Yenilebilir Somun
Hasat zamanı:
Yaz Hasat
Çiçeklenme:
Pachira aquatica ne zaman çiçek açar?
Geç ilkbahar - ilk yaz
Çiçek hakkında genel bilgi :
Büyük stamensli beyaz çiçek
Tozlaşma şu şekilde yapılır:
Arılar
Çiçeklenme Sezonu:
Bahar çiçekleri
Çiçek rengi:
Beyaz çiçek
Pachira aquatica ne zaman verime sahiptir :
Yaz sonu - erken sonbahar
Zararlılar ve hastalıklar (Pachira aquatica meyve üzerinde) :
Kuşlar ve eğer zemin sümüklü böcek
Bir Paçira meyveleri olması ne kadar sürer?
2-5 yıl
Tohumdan Çoğaltım
Tohumlar yukarda verilen toprak malzemesiyle aynı ortamda çoğaltılır.
Tohumları ılık suda 2 gün bekletin.
Tohumlar toprağın yarısı içine girecek şekilde devamlı fıs fıslayarak nemli tutulur.
Ortamı büyütün
Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk
Pachira tohumu buldum nasıl ekilmesi konusunda yardımcı olur musunuz ?
YanıtlaSilBu konuyla alakalı yeni konu "PARA AĞACI “Refah Çiçeği” (Pachira)" konusuna eklendi
YanıtlaSilMerhaba benim cıcegımde yapraklarda sararma oldu mekan degısıklık oldu ondan olabilirmı birde haftada bir suluyorum normalmi bilgi verirseniz sevinirim tesrkkurler
YanıtlaSil