Zibilli Pilavı
Yarım kg pirinç
4 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı erişte
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı maş
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
Ayrıca:
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
Pirinç bol soğuk suda 1 saat bekletilir. Sonra suyu süzülür. Tencerede kaynar su hazırlanır. Pirinçler bu suya atılır. Pişmesine yakın erişte katılır. 6-7 dakika sonra ateşten alınır ve süzülür. Pirince haşlanmış mercimek, maş, nohut ve zerdeçal katılır, karıştırılır. Yumurta ve un çırpılır. Tencerenin dibine biraz eritilmiş tereyağı konur, yumurtalı karışım dökülür, karıştırmadan kısa süre pişirilir. Üzerine pirinçli karışımın yarısı bırakılır, tereyağının yarısı gezdirilir. Kalan malzeme de konur. Kapak kapatılır. Çok kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yarım saat dinlendirildikten sonra servis tabağına ters çevrilir.
Taş Köfte
500 gr kemiksiz et
1 çay kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 çay kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 çay bardağı lepe
1 çay bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı margarin
Et dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemege eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır.
Bozbaş
Yarım kg et
1 baş kuru soğan
Yeteri kadar yağ
2-3 adet patates
1-2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
Lepe (Nohutun kırılmışı)
Yapılışı:
Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Eti normal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp, salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur). Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altını da hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapın.
Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır. Tabiki yanında yeşil soğanı veya salatayı eksik etmeyin.
Yarım kg pirinç
4 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı erişte
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı maş
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
Ayrıca:
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
Pirinç bol soğuk suda 1 saat bekletilir. Sonra suyu süzülür. Tencerede kaynar su hazırlanır. Pirinçler bu suya atılır. Pişmesine yakın erişte katılır. 6-7 dakika sonra ateşten alınır ve süzülür. Pirince haşlanmış mercimek, maş, nohut ve zerdeçal katılır, karıştırılır. Yumurta ve un çırpılır. Tencerenin dibine biraz eritilmiş tereyağı konur, yumurtalı karışım dökülür, karıştırmadan kısa süre pişirilir. Üzerine pirinçli karışımın yarısı bırakılır, tereyağının yarısı gezdirilir. Kalan malzeme de konur. Kapak kapatılır. Çok kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yarım saat dinlendirildikten sonra servis tabağına ters çevrilir.
Taş Köfte
500 gr kemiksiz et
1 çay kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 çay kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 çay bardağı lepe
1 çay bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı margarin
Et dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemege eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır.
Bozbaş
Yarım kg et
1 baş kuru soğan
Yeteri kadar yağ
2-3 adet patates
1-2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
Lepe (Nohutun kırılmışı)
Yapılışı:
Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Eti normal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp, salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur). Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altını da hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapın.
Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır. Tabiki yanında yeşil soğanı veya salatayı eksik etmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.