Güney Afrika orijinli ilginç bir çiçektir. Etli yaprakları üzerlerinde buz kırıntıları varmış gibi parlar. Papatyaya benzeyen çiçekleri göz kamaştırıcı renklerdedir. Buz çiçeği en iyi gün boyu güneş alan toprağı kumlu yerlerde yetişir.Çiçekleri gölgede açamaz.Tohumları Mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilir. Fideler Mayıs'ta bahçeye dikilir. Fazla su istemez. Hazır fide almak daha pratiktir.
Tohum ekimi: Şubat – Nisan arasında yapılır.
• Bol güneşli alanları tercih eder.
• Yazın çiçek açar.
• Yükseklik 10-15cm
• Yıllık ve Çok Yıllık bitki
• Kışı Dışarda geçirir.
Okadar yoğun açan türleri vardırki zemini görmenizi engeller.
Toprak Örtücü olarakta kullanılır.
Öneriler :
- Bitkinizin türüne göre besin seçiniz.
- Her iki sulamada bir ,besinli sulama yapınız,
- azar azar ama sık sık sulayınız.
- Sulama sıklığını ortamın ısısına göre ayarlayınız.
- Önerilen besin dozlarına ve kullanım şekline uyunuz.
- Besinli sulamayı zaman zaman yapraklara püskürterek uygulayınız..
Bitkiler Alemi (Plantea)
Alt Alem Trachebionta
Üst Şube Spermatophyta
Şube Magnoliophyta
Sınıf Mognaliopsida
Alt sınıf Caryophyllidae
Takım Caryophyllales
Familya Aizoaceae
Botanik Adı Mesembryanthemum crystallinum
Türkçe Adı Buz Çiçeği
Toprak örtücü olarak kullanılabilen bol çiçekli,etli yapıya sahip bitkilerdir. Yapraklar etli dikenli görünümde,ince yapılı yeşil renklidir.Etli yaprakları üzerlerinde buz kırıntıları varmış gibi parlar. Çiçekleri beyaz renklidir.Haziran-Ekim arasında çiçeklenirler Tohumları Mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilir. Fideler Mayıs’ta bahçeye dikilir. Bol ışıkta çiçek verimi artar.Çiçekleri gölgede açamaz. Toprağı kumlu yerlerde yetişir. Çelik ve ayırma ile üretilirler ve tohumla üretilir.
Tohum ekim talimatları: Şubat’tan Nisan’a kadar ekilir. Kaliteli bir torfa ekim yapın. Yalnızca tohumu torf ile kapatın ve ıslak kalmayacak biçimde nemli tutun. Genellikle 14-30 gün arası bir süre alan çimlenme sonrasına kadar bir fidelikte veya üzerine polietilen torba geçirilmiş bir kap içerisinde tutun. Çimlenmeye yardımcı olduğundan ışığı kullanmaya çalışın.
Yetiştirme talimatları: Taşınacak kadar büyüdüklerinde, kaplara veya 7,5cm’lik saksılara yerleştirin. Donma riskini önlemek amacıyla açık havaya ekmeden önce 10-15 gün boyunca daha serin koşullarda büyütün, ardından birbirinden 30cm uzaklıkta olacak şekilde dikim yapın.
Yeşil alanlarda kullanımı: ankara koşullarında kışa çok dayanıklı olmasa da yaz aylarında çiçek parterlerinde büyük gruplar halinde kaya bahçelerinde gösterişli çiçekleri ve ilginç yaprakları ile kullanılmaya uygun bitkilerdir.
Fidesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.