Bitkisinin Bilimsel Sınıflandırması
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Polemoniales
Familya: Solanaceae
Cins: Petunia sp.
Bitkisinin Genel Özellikleri
Petunia Solanaceae ailesinden olan ve kültür ortamında çokça yetiştirilen bir bitkidir. Popüler çiçek ismini Fransızca’dan almaktadır. Fransızca’da, "petun" kelimesi eskiden "tütün" anlamına gelmekteydi. Fransızlar terimi Amazonlardaki yerel bir Kızılderili lehçesinden almışlardır. Bahçelerde görülen birçok çeşidi melezdir. Çiçek rengi ve boyutu açısından geniş bir aralık sunar.
Petunia bitkisi
Yarı dayanıklı, yumuşak – odunsu, otsu karakterdedir. Çalımsı gelişmeli, tek ya da çok yıllık bitkilerdir. Yıllık bir bitki gibi işlem görür. Yaprakları küçük, yapışkan ve tüylüdür. Dik ve sarkıcı formu bulunmaktadır.
Petunia bitkisinin sarkıcı formu
Geniş huni biçimli ve çeşitli büyüklükte olan, yalın ve katmerli çiçekleri vardır. Çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı, mavi ve mor renkte olabilir. Ilıman iklim şartlarında mayıs sonundan eylül hatta ekim ayına kadar çiçekli halde kalır.
Petunia (Petunya ) Bitkisinin Üretimi
Tohumlar mart ayında yastıklar veya kasalara atılır. Özel firmalarda ise direkt olarak viollere atılmaktadır. Petunia bitkisinin tohumlarının violde üretimi Nisan ayında da fideler şaşırtılır. Şaşırtma erken yapılmalıdır. Aksi halde bitkinin gelişiminde yavaşlamalar olur.
Petunia bitkisinin şaşırtılması
Petunia bitkisi, şaşırtılma yapıldıktan sonra bitki gelişimine bağlı olarak uygun zamanda kaplara alınır ve bitkinin büyümesine devam etmesi sağlanır. Bu şekilde bitki pazara hazır duruma getirilmiş olur. Petunia fidesinin uygun kaplara alınması
Petunia (Petunya ) Bitkisinin Ekolojik İstekleri
Güneşli – yarı gölge ve havadar yerlerde iyi gelişir. Kumlu, besin maddece zengin ve gübrelenmiş bahçe topraklarında iyi gelişir.
Bitkisinin Peyzajda Kullanımı
Park ve bahçelerde, ev bahçelerinde çiçek parterleri için uygundur. Özellikle saf renkte kullanıldıklarında daha etkili olmaktadır. Sarkıcı formdakiler balkon ve teraslarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
Petunia (Petunya ) Bitkisinin Önemli Türleri
Petunia axillaris ( P. nyctaginiflora )
Bu türün birçok yalın ya da katmer çiçekli çeşitleri vardır. Çiçekleri kirli beyaz, dip kısmı dar ve uzundur. Çeşitler genellikle haziran ve ekim arasında çiçek açar. Bitki 30 cm kadar boylanabilir.
Petunia violacea
Çiçekleri pembemsi kırmızı – mor, dip kısmı geniş ve kısadır. Bugün yapılan çalışmalar sonucunda yukarıdaki iki çeşit melezlenmiştir. Bunun sonucunda çok çeşitli form ve boyda, çiçek büyüklüğü gibi farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bunları şu şekilde gruplandırabiliriz.
Petunia violacea “ Pendula” :
Sarkıcı formludur. Çiçekleri küçüktür. Kırmızı, pembe, beyaz çiçeklere sahiptir. “Nana” : 20 – 30 cm boylanır. Çiçekleri küçük, kırmızı ve pembe olabilir.
“Grandiflora” :
Sarkıcı formludur. Çiçekleri iridir. Kırmızı ve beyaz renkte çiçeklere sahiptir.
“Grandiflora nana”:
25 – 30 cm boylanır. Çalımsıdır. Çiçekleri iridir. Kırmızı veya mor renkte çiçekleri vardır.
“Fimbriata”:
70 – 80 cm boylanır. Çalımsıdır. Çiçekleri iridir. Çiçek kenarı büzgülüdür.
“Fimbriata nana”:
30 cm boylanır. Çalımsıdır. Çiçekleri iridir. Kenarları büzgülüdür.
“Superbissima”:
60 – 80 cm boylanır. Çiçekleri iridir.
“Superbissima nana”:
35 – 45 cm boylanır. Çiçekleri muhtelif renktedir.
Petunia (Petunya ) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Phytophtora, sclerotinia en çok görülen hastalıklar olup yaprak biti ise en çok karşılaşılan zararlılardandır.
Not: Tohumların büyüklüğü ancak nokta kadardır ve ekerken üzerine toprak atılmamalıdır. Yoksa tohumlar çimlenmez, sadece toprağın üzerine serpip, fısfısla sulayarak çimlenmesini sağlamak gerekir..
Petunya uygulamaları
Tohumdan Fideye petunyalar
Alt Başlık
Çeşitleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.