7 Kasım 2012 Çarşamba

Kanarya otu(gaillardia)


Tanımı: Çok çeşitli renkte, bol miktarda yalın kat veya katmerli çiçekleri, tüylü, iri yaprakları olan tek veya çok yıllık bitkilerdir.

Gaillardia, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Kuzey Amerika’ya özgü olan bir bitki cinsi.

Yazın çiçeklenen bazı türleri, özellikle G. aristata ve G. pulchella bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu bitkilerde çoğunun, tabanda toplanmış ya da gövde boyunca almaşık olarak dizilmiş tüylü yaprakları vardır. İri çiçek başları, ortadaki koyu mor renkli tüpsü çiçekler ile bunları çevreleyen sarı, turuncu ya da beyaz dilsi çiçeklerden oluşur. Bu çiçeğin bir özelliğide şudur: aşk çiçeği olarakta bilinir. Bu konuda birçok söylenti olmasına rağmen halk dilinde sadeliği masumluğu ve gizemi temsil ettiği için aşk çiçeği de denilir.
Özelliği:kuraklığa dayanıklı ve çok yıllık 
Çiçeklenme fazla olması için kuruyan çiçekleri koparın.





















Türleri: Senecio hybridus hortensis adı altında toplanan birçok melezlerin türetilmesine yarayan 2 türü vardır.
S. cruentus; 30-60 cm. boyunda, yazın kırmızı çiçek açar.Çok değişik renkli çiçeği üretilebilir.

Toprak İsteği: Yanmış çiftlik gübreli bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü ve az miktarda killi topraktır.

Su İsteği: Bitkilerin yaprağı çok olduğu için bol su isterler.

Isı İsteği: Kış ısısı minimum 4 derece, ocak ayından sonra ısı yavaş yavaş artırılıp 10-12 dereceye çıkarılmalıdır.

Işık İsteği: Serin ve yarı gölge yerleri severler.

Gübrelenmesi: 1-3. aylar arasında haftada bir kez 1-2 gr. azotça az gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.Yüksek  fosforlu gübre çiçek için idealdir.

Üretilmesi: tohum ve kök  ayırma ile üretilir.

Çiçeklenme Süresi: Haziran-Ekim
Ekim: Şubat-Mart
Diğer İsimleri : Ovatu, Büyük Karyaotu, Fuchskreuzkraut, Senecio ovatus



Bilinen Bileşimi : Meyvelerinin içeriğinde uçucu yağ, tanen, reçine, inulin vardır. Köklerinde ise; “Senecin” ve “Senecionin” adlı iki alkoloid bulunur.


Toplanması : Temmuzdan Eylüle kadar yerden 5-10 cm yukarıdan kesilerek demeti yapılır. Açık, havalı ve güneşli bir yerde kurutularak nemsiz bir yerde saklanılır.
Faydaları
Kadınlarda rahim kanamalarının durmaması, adet süresinin uzaması, doğumdan sonraki kanamalar, düşükten sonraki kanamalar ile burun kanamasına karşı kullanılır.
Bağırsak kurtlarını düşürür.
İshal, dizanteri ve kanamalarda faydalıdır.
Yaraları iyileştirir. Romatizma ağrılarını dindirir.

Gayret çiçeği gaillardia, saksı ve bahçelerde en kolay yetiştirilebilen, budama ve özel bakım istemeyen, ardı ardına ve sürekli çiçek açan bir bitkidir. Çift renkli çiçekleri kırmızı ve sarı tonlarında olup, çiçek üzerinde oluşan kontrast çiçeği bahçe ve saksıda daha belirgin ve dikkat çekici kılar.
Dikili oldukları tarhlarda ve saksılarda buket misali toplu halde çiçeklenen gayret çiçekleri yaz aylarında üzerlerinden çiçeklerini eksik etmezler. Donlara dayanıklı olup, aşırı sıcaklardan ve hatta uzun süreli kuraklıklardan da etkilenmezler. Satışta olan " Sundanca bi-color " serisi dikildiğinin 2. yılı çiçeklenirken, yeni geliştirilmiş, biraz daha bodur ve saksı performası çok yüksek olan " Arizona sun " varyetesi ise dikildiği ilk yıl çiçeklenir. Her ikiside çok yıllık kalıcı bitkiler olup, Sundance varyetesi döktüğü tohumlardan da yayılabildiğinden geniş çiçek tarhları için uygunken, arizona sun ise yüksek saksı performansı nedeni ile saksı bahçeciliğine daha yakındır.
İşe doğru başlamanız ve kolayca yetiştirmeniz için Zenfide da mini fide olarak satışta olan fideleri toprakla kavuşturmanız yeterli.
Dikim yeri :   güneşli
Önerilen: Saksı ve çiçek tarhları
Toprak :  toprak seçici değildir.
Büyüme hızı :   Hızlı uzun süre çiçekli * sürekli çiçek açar
Çiçeklenme dönemi :  Haziran'dan Eylül ayına dek çiçekli
Dona dayanıklılık : Donlara tam dayanıklı
Ömrü :  çok yıllık






























Gaillardia çiçeği Tohum Çimlendirme Resimleri





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.