30 Eylül 2012 Pazar

gülaşılamaveçelikdenköklendirme


Hollanda’da çelikten aşılı gül üretimi
Hem aşılama, hem çelik köklendirme, her şey aynı anda!Kaliteli güle anaç diyelim, kök kısmına yabani gül diyelim.. Kök bitki olarak iyi tanıdığımız yabani gül türünü kullanıyorlar. Bilimsel adı Rosa canina, Anadoluda bol bol yetişen yabangülü (veya diğer adıyla kuşburnu bitkisi). Yozgat, Tokat, Çorum yörelerinde yaban gülünün kuşburnu adı verilen meyvelerinden marmelat yapmak geleneksel bir şeydir.Her iki ayrı türün dalları alınıyor. Dallar tam aynı kalınlıkta aynı olgunlukta genç olgun dallar. Anaç kısım çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan uzun dallı güller var ya, aynen onlardan.. Çiçeğini yeni açmakta olan yapraklı dallar. Sonra bu dallar küçük küçük parçalara ayrılıyor; öyle ki her bir parçada sadece iki tane yaprak gözü var. Sonra bu parçaların aşıda birleştirilmesi gereken uçları eğik olarak, 45 derece gibi açı ile kesilir.Anaç parçalarında yaprak olacak. Yabani gül parçalarında olmayacak, sürgün gözleri köreltilmiş olacak. Yapraklı anaç parçası üste gelecek şekilde kesik yerinden yabani gül parçasının aynı açılı kesik yeriyle aynı hizada birbirine uydurulup bildiğimiz çamaşır mandalı ile birbirine tutturulur.Sonra dip kısımları köklendirme tozuna bulanarak mandallı çubuklar mini saksılardaki toprağa saplanıyor.Bunları filtreli güneşli (ya da özel ışıklandırmalı) özel seralara koyuyorlar. Orada sisleme cihazlarıyla oluşturulan yoğun sis kitleleri ordan oraya hava akımı ile savruluyor. Öyle havası yüzde yüz nemli bir ortamda uygun ısı ve ışığın etkisiyle yaprak ve sapın yeşil kabuğu fotosentez yapıyor bir yandan filizlenirken bir yandan da kökleniyor. Kökler yabani güle, filiz anaç güle ait.
Bunlar biraz gelişince ayrı bir yetiştirme serasına alınıyor.Bakın Hollandalılar her şeyi nasıl pratikleştirmiş.. Bir çırpıda hem aşı hem çelikleme ve köklendirme.. Böylece binlercesi bir arada seri üretimler yapılıyor.
       Aşağıdaki videoyu baştan sona izleyerek yukarda yazdığım tüm aşamaları
görebilirsiniz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.