11 Ağustos 2012 Cumartesi

Bambu Bakımı - Bambu Yetiştirme


-İsmi lucky bamboo (şans bambusu) olarakta bilinir.
-Fazla ışık almayan aydınlık bir yer seçilmeli bambunun boyuna göre bir saksıya dikilmeli. Saksının su kabı genişçe yada çok derin olmalı.
-Toprağı taşsız toprak olmalı.
Bambu satın alınıp saksısına dikildikten sonra saksının pozisyonu değiştirilmeden bakım yapılmalı. Yaz ve Kış Saksının su kabında devamlı olarak su bulundurulmalı. (Japon şemsiyesi gibi). Ortamın sıcaklığına göre su verilmeli. Şebeke suyu kullanılacaksa 2 gün bekletilmeli (Klor kireç pas tortu vs.). Ortam sıcaklığı 18 derecenin altında bakılmamalı. Çok neşeli bir bambunuz olsun isterseniz: 20-30 dereceler arası bir eviniz varsa günde iki defa yapraklarına ve kamışına su püskürtebilirsiniz.

Üretimi filizler kesilip suyun içinde kök saldırarak yapılır.

Yapılan en büyük hata bu bitkiyi aldıktan sonra çiçekçilerin yönlendirdiği gibi bir vazoya koyup o şekilde büyütmemizdir. Her bitki toprakta yetişir toprakta yetişmeyen bitkiler bile (göl yada havuz bitkileri) alttaki kaliteli kum toprak karışımı maddelere ulaşmak için uzun kökler salarlar.

Evimize aldığımız Bambu bitkisi (Luck Bambu haric) eğer saksıda bakılmak isteniyor ise evin oldukça aydınlık bir bölümüne konulmalı. Bambu bitkisinin toprağı sürekli nemli olmalı. Fakat toprak asla çamur olacak şekilde sulanmamalı. Sürekli azar azar sulanmalı. Bambunuzun yapraklarını bol aralıklarla spreyle sulamak da gerekiyor.

Bambu gübre ihtiyaci olan bir bitkidir. Eğr gübre ihtiyacını hazır karışımlı gübrelerden sağlayamıyorsanız, o zaman dogal gübrelerle bu işi karşilamak gerek. Bunun için güneşte yanmış inek gübresi idealdir. Ayrıca burada Hornspäne diye satılan bir doğal üründe bulunmakta, bu da yine mezbahalarda kesilen hayvanların boynuz ve tırnaklarının talas haline getirilip bitkinin toprağına karıştırılması ile oluyor.

Yani özet olarak yanmış inek gübresi ve boynuz talaşını birlikte Bambunun toprağına karıştırdığımızda biyolojik bir Bambu tarımı yapmış oluyoruz.

Eger siz bunları bulmakta güçlük çekerseniz o zaman bir zirai ürünler dükkanina gidip orada aşağıdaki ölcülerde hazır gübre karışımı yaptırabilirsiniz.
%18 N
%5 P2O5
%7 K2O
%1,7 MgO
%0,7 Na
%6,5 S
%0.37 Fe

Eğer bunu da hazırlatamıyorsanız o zaman size en kolay yöntem bir bahçe mağazasına gidip hazır çim gübresi almak. Çim gübresi de bu işi çok rahat görüyor.

Bambular iki yüzden fazla türe ayrılır. Bazı bilim adamları bunu beş yüze kadar çıkarırlar. Bambulardan çoğu Asya’ da, büyük bir kısmı ise Amerika’ da, bazıları Afrika’da, deniz yüzeyinde 3.000 m ( Himalaya ), hatta 5.000 m ( Andlar ) yüksekliğe kadar yetişir. Bambunun, içi boş ve düğüm düğüm bölmeli bir gövdesi, düğümlere bağlı sürekli yada süreksiz bir yaprak kını ve başaklardan oluşan az çok dallı salkım biçiminde çiçekleri vardır. En büyük bambu türü ( Cava’ da yetişen Gigantocloa maxima ) 45 m boy yapar.

Hemen hemen bütün bambular, Güney Avrupa iklimine uyum gösterir. Bugün bambular tropikal kuşakta yer alan ülkelerin hemen hepsinde yetiştirilmektedir. Çin kökenli olan saz bambu, Cezayir’ de yetiştirilir. Bambular kök parçalarıyla yetiştirilip çoğaltılır. Bambuların hafif fakat esnek ve dayanıklı olan gövdeleri ( sapları ), gemi direği ve yapı gereci olarak kullanılır. ( Çin ve Japonya’ da bazı köylerde evlerin tümü bambu odunuyla yapılmıştır.) bambu gövdeleri enine kesilerek, bunlardan vazolar, kutular, trampetler yapılır. Körpe filizleri sebze olarak yenilir. Bazı bambu türleri çok nitelikli kağıt hamuru verebilir. XVII. yy.’ da, Avrupa’ ya ithal edilen bambu gövdelerinden az çok işlenerek evlerde, teraslarda ve bahçelerde kullanılabilen hafif mobilyalar yapıldı. Türkiye’ de XIX: yy.’ ın ikinci yarısında, saray bahçelerinde yetiştirilmeye başlayan bambulardan bir grup bugün Beylerbeyi Sarayı’ nın bahçesindedir. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde de bambu yetiştirilebilir.

Alt Başlık
Çeşitleri
Bambudan Yapılan Eşyalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.