14 Ağustos 2011 Pazar

Yongalı Göz Aşısı


    Yongalı göz aşısı ilkbaharda bitkide aktif büyüme başlamadan önce veya yaz aylarında aktif büyümenin su noksanlığı nedeniyle durduğu durumlarda yapıldığı gibi kabuğun odundan kolayca ayrılmadığı zamanlarda da yapılabilir. Metot genellikle çapı 1–2,5 cm olan küçük bitkilere uygulanır. Özellikle vinifera asma çeşidinde floksera ve nematoda dayanıklı anaçların sonbaharda yongalı göz aşısı ile aşılanması mükemmel sonuç verir. Her ne kadar yongalı göz başarılı ise de T göz aşısı kadar çabuk ve basit olmadığından T göz aşısının uygun olduğu durumlarda uygulanmaz


Anacın hazırlanması ( yandan ve karşıdan )




Gözün hazırlanması ( yandan ve karşıdan )



Gözün anaca takılması
Anacın toprağa yakın kısmından, iki boğum arasında düzgün bir yerden kabukla birlikte bir parça odun (yonga) kesilip çıkarılır. Bu yere istenen göz kaleminden alınan ve üzerinde bir göz bulunan aynı büyüklükteki bir kabuklu yonga yerleştirilir. Anaç ve kalemde yongalı kabuklar aynı şekilde kesilir. İlk kesim, odunun 450’lik bir açıyla tomurcuğun hemen altından yapılır. İkinci kesim tomurcuğun 1 cm kadar üzerinde başlar. Tomurcuğun arkasından odunun içinden geçecek birinci kesimle birleşinceye kadar aşağıya iner. Anaçtan çıkarılan kabuklu yonga yerine, göz kaleminden çıkarılan yongalı göz yerleştirilir. Eğer bu iki yonga aynı büyüklük ve şekilde kesilirse, iki kabuklu parça birbirine tam uyarak aşının tutma şansı artar. Yongalı göz aşısında, aşı tamamen kaynayıncaya kadar anacın tepesi gözün üzerinden kesilmez. Eğer yongalı göz sonbaharda yapılırsa, anacın tepesi ilkbaharda gözün takınmasından 10 gün sonra vurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.