6 Temmuz 2011 Çarşamba

Armut çeşitleri (Pear varieties)














ÇEŞİTLER

Armut çeşitleri kısmen veya tamamen kendine kısırdırlar. Yani tek başına yeterli miktarda ürün vermezler. Bu sebeple emniyetli ve bol ürün almak için birbirini dölleyen ve aynı zamanda çiçek açan çeşitler bir arada dikilmelidir. Bahçe kurarken tozlayıcılar çeşitli şekilde yerleştirilebilir. Bahçede tek çeşit tozlayıcıyı en aza indirmek için her dördüncü sırada her dördüncü ağaç tozlayıcı olarak dikilebilir. Bu şekilde ağaçların % 6'sı tozlayıcı olur. Birden fazla çeşit için değişik yerleştirme şekilleri önerilebilir. Eşit miktarda sıralar ya da 4 sıralı 1 sıra gibi. Azami ve her yıl devamlı ürün alabilmek için tozlayıcı miktarı % 20-50 olmalıdır. En iyisi tozlayıcı da ticari değeri olan bir çeşitse, eşit miktarlarda dikilmelidir.

Meyve bahçesinde tozlayıcıların yerleştirilişi

Sadece tozlayıcı da yetmemektedir. İyi bir tozlanmanın temini için bahçede arı bulundurmak gerekir. Diğer meyve türlerinden farklı olarak armut çiçekleri şeker oranı düşük olan az miktarda nektar üretir. Bu sebeple armut bahçelerinde daha çok tozlayıcı çeşit ve arı bulundurulmalıdır. Genel olarak 4-5 dekara kuvvetli bir arı kolonisi uygundur. Kovanlar, çiçeklerin % 15-20'sinin açtığı zaman bahçeye konulmalı, taç yapraklarının dökülmesinden sonra ve ilaçlama başlamadan önce kaldırılmalıdır.

Hasat olum tarihlerine göre erkenciden geçe doğru üretimi öngörülen çeşitler, temmuz başından eylül sonuna kadar yaklaşık olarak on gün ara ile toplanabilmektedir. Bu çeşitler şunlardır:

AKÇA: Ülkemizde üretimi öngörülen armut çeşitlerinin en erkencisi Akça’dır. Yıllara göre temmuzun ilk haftasında toplanır. Ağaçları kuvvetli büyür. Meyveleri küçük, sulu ve az kumludur. Yeme olumunda sarımtırak açık yeşildir.

MUSTAFABEY: Temmuzun ikinci haftasında toplanır. Ağaçları kuvvetli büyür. Meyveleri küçük, sulu, az kumlu tatlıdır. Güneş gören yüzü bazen kırmızıdır.

WILDER: Temmuzun 2-3 haftasında toplanır. Ağaçları kuvvetli büyür. Meyvesi orta irilikte olup, tereyağ tipinde, az sulu, güneş gören yüzü kırmızıdır. Marmara bölgesi için tavsiye edilir.

BEURRE PRECOCE MORETTINI: Temmuzun 3. haftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyveleri iri, ince kabuklu, tereyağ tipinde, çok sulu, hafif ekşimsi, güneş gören yüzü kırmızıdır.

COSCIA: Temmuz sonunda toplanır. Ağaçları kuvvetli büyür. Meyveleri orta irilikte, kabuğu kalın, sulu, tatlı, çok az kumludur. Yeme olumunda açık sarıdır.

SANTA MARIA: Temmuz sonu-ağustos başında toplanır. Ağaçları orta kuvvetle büyür. Meyveleri iri, sulu, tatlımsı, güneş gören yüzü bazen açık kırmızıdır. Yeme olumunda çok açık sarıdır.

Dr. JULES GUYOT: Ağustosun 2. haftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyveleri iri-çok iri, çok sulu, tatlı, tereyağ tipinde, yeme olumunda sarı renklidir.

STARKRİMSON: Kabuk rengi kırmızı olan tek çeşidimizdir. Ağustosun 2. haftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyvesi iri tereyağ tipinde, sulu ve tatlıdır. Yeme olumu süresi kısa olup, olgunluk ilerledikçe çekirdek evinden başlayarak meyve eti kararmaktadır.

WILLIAMS: Dünyada en iyi armut olarak bilinen ve yurdumuza en erken gelen yabancı bir çeşittir. Hamdi Sükkari ve Frenk Armudu diye bilinir. Ağustosun 3. haftasında (22 Ağustos) toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyveleri orta iri, tereyağ tipinde, çok sulu tatlı ve güzel aromalıdır. Yeme olumunda sarı renklidir.

Sekil 6. Armut çeşidi

TRIUMPH de VIENNE: Ağustosun 3. haftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette gelişir. Meyveleri iri-çok iri, tatlı ve kendisine has aromalıdır. Kısmen paslı olup, yeme olumunda koyu sarıdır. Marmara Bölgesi için tavsiye edilir.

GRAND CHAMPTON: Ağustos sonunda toplanır. Ağaçları orta kuvvetli büyür. Meyvesi iri, tereyağ tipinde, ince kabuklu, çok sulu ve hafif ekşimsidir. Açık renkte sıvama paslıdır. Marmara Bölgesi için tavsiye edilir.

BEURRE HARDY: Ağustos sonu-Eylül başında toplanır. Ağaçları orta kuvvette gelişir. Meyveleri orta irilikte, çok sulu, tatlı, kumlu ve kısmen paslıdır. Ayva anacı ile çok iyi uyuştuğu için, uyuşmayan çeşitlerde ara anaç olarak kullanılır.

ABBE FETEL: Eylülün ilk haftasında toplanır. Ağaçları zayıf gelişir. Meyvesi iri ve uzun boyunludur. Tereyağ tipinde, çok sulu, tatlı, kısmen paslı, yeme olumunda sarıdır.

DUCHESSE d'ANGOULEME: Eylülün ilk hâftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyveleri iri-çok iri, orta derecede sulu, ince kumlu ve tatlıdır. Marmara ve Karadeniz Bölgeleri için tavsiye edilir.

BEURRE BOSC: Kaiser Alexandre'da denilen bu çeşit eylülün ilk haftasında toplanır. Meyvesi iri orta iri, yeme olumunda altın sarısı renginde, tereyağ tipinde, çok sulu ve tamamen paslıdır.

DOYENNE du COMICE: Eylülün ilk yarısında toplanır. Ağaçları kuvvetlice büyür. Meyveleri iri-çok iri, tereyağ tipinde, çok sulu ve güzel aromalıdır. Yeme olumunda koyu sarıdır.

BEURRE CLAIRGEAU: Eylülün ikinci haftasında toplanır. Ağaçları kuvvetlice büyür. Meyvesi iri, çok iri, mayhoşumsu tatlı, aromalı, az kumlu, kısmen paslıdır. Yeme olumunda koyu sârıdır.

ANKARA: özellikle Orta Anadolu'da yaygın, en önemli kışlık yerli çeşidimizdir. Yalova'da eylülün 2. haftasında toplanır. Ağaçları kuvvetli büyür. Meyveleri orta irilikte, tereyağ tipinde, sulu, tatlı, güzel aromalı, yeme olumunda sarımtırak açık yeşildir.

PASSA CRASSANE: Mevcutlar içerisinde en geç olgunlaşan çeşittir. Eylül sonunda toplanır. Ağaçları orta kuvvette gelişir. Meyveleri orta iri, iri, çok sulu, ekşimsi, kumlu, kısmen paslı, yeme olumunda koyu sarıdır. Uzun süre saklamaya elverişlidir.


etruşka






İtalya‘da melezleme ile elde elden ağaç yarı dik gelişen ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerdendir. Meyveleri Akça armudunu andırmakta, ancak meyveleri Akça’dan biraz daha iridir. Meyve kabuğu zemin rengi sarımtırak yeşildir. Oldukça verimli bir çeşit olup kendisi ile aynı zamanda çiçek açan Morettini, Wiliams çeşitleri dölleyici olarak dikilebilir. Meyve orta irilikte ve sertliktedir. Meyve eti açık krem, sulu ve tatlıdır. BA-29, MC ve OH-F anaçları üzerinde gelişimi ve uyuşması iyidir. Erkenci olması nedeniyle talep görmektedir.5-10 Temmuz tarihlerinde olgunlaşır.






Ankara armudu verimli bir çeşittir.
Ağaçlar armut ve ahlat çöğürü üzerinde 5-7 yaşından itibaren ürün vermeye başlamakta ve ürün miktarı 15 yaşına kadar artmaktadır.
İyi bakım koşullarında verimlilik 50 yaşına kadar aynı düzeyde devam etmekte ve daha sonra düşüş göstermektedir.




WILLIAMS



Orijini
1770 yılında İngiltere’de bulunmuştur.
Ağaç Özellikleri
Ağaçlar gençken dikine kuvvetlice büyür, verim başlayınca gelişme yavaşlar ve yayvanlaşır. Klasik ayva anacı ile uyum sağlamaz.
Meyve Özellikleri
Meyvesi orta iri – iri konik, boyunlu, orta kısmı geniş armut biçimindedir. Meyve kabuğu açık yeşil, ince, sap çukuru çevresi paslı, yeme olumunda sarı renktedir. Meyve eti beyaz, ince dokulu, tereyağı tipinde, çok sulu, tatlı ve aromalı olup kalitesi mükemmeldir. Sofralık, kurutmalık ve konservelik olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 500 gram ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
Ağustos ayının 3. haftası itibariyle hasat edilir.
Tozlayıcılar
Akça, Mustafabey, Comice
****
santa maria





Orijini : 1951 yılında İtalya’da William ve Coscia melezlemesinden elde edilmiştir.
Ağaç Özellikleri
Ağaçları güçlü ve erken verime yatar, yarı dik ve hızlı gelişir. Verimli ve ülkemizde çok yaygın bir çeşittir.
Meyve ÖzellikleriMeyve iri ve konik şekillidir. Meyve kabuk rengi hasat döneminde açık yeşil zemin üzerine al yanaklıdır. Meyve eti beyaz, orta sulu ve orta lezzetlidir. Soğuk hava deposunda olgunluğa ulaştığında kabuğu sarı renk alır ve uzun süre depolanabilir. Ortalama 65–70 cm genişlikte, sap hariç 105 cm uzunlukta olup yaklaşık 220 gram ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
Ağustos ayının 1. haftası itibariyle hasat edilir.
Tozlayıcılar
Williams, Abate Fetel


MARGERITE MARILLAT (KIEFER)





Orijini : İngiltere
Ağaç Özellikleri
Ağaçları yarı dik ve çok hızlı gelişir. Çok verimli bir çeşit olup ülkemizde oldukça yaygındır.
Meyve Özellikleri
Meyveleri iri, bazen de çok iridir. Sap ve çiçek kesimi dar olup orta kesimi oldukça şişkindir. Yeşil sarı zemin üzerine beneklidir. Meyve eti beyaz, kumlu, orta sulu ve orta lezzetlidir. Erwinia (ateş yanıklığı) hastalığına çok dayanıklıdır. Soğuk hava tesislerinde uzun süre depolanabilir. Ortalama meyve eni 90mm. meyve uzunluğu sap hariç 95 mm. olup, yaklaşık 350 gr. ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
Ekim ayının ilk günleri itibariyle hasat edilir.
Tozlayıcılar


AKÇA





Orjini : Anadolu
Ağaç Özellikleri :
Ağaçları kuvvetli büyür ve yarı dik gelişir. Düzgün bir taç teşkil eder, dallar sık ve aşağıya doğru sarkıktır. Düzenli meyve verir. Kendine kısır bir çeşittir. Armut anacına aşılanması durumunda geç meyveye yatar. Bu yüzden genellikle ayva anacına aşılanır ve iyi uyum gösterir.
Meyve Özellikleri :
Meyvesi küçük, kısa boyunlu, alt kısmına doğru geniştir. Meyve kabuğu yeşil zemin üstüne sarı renktedir, yeme olumunda yeşilimsi sarı renkte ve incedir. Meyve eti beyaz, az kumlu, orta derecede sulu, az tatlı olup kalitesi orta – iyidir. Ortalama meyve eni 45 mm. meyve uzunluğu sap hariç 70 mm. olup yaklaşık 120 gram ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
Temmuz ayının 2. haftası itibariyle hasat edilir.
Tozlayıcılar
Mustafa Bey, Williams.


BAHRİBEY



Orijini : Anadolu
Ağaç Özellikleri
Ağaçları kuvvetli, dik-yarı dik gelişir. Orta kuvvettedir. Yüksek verimlidir.
Meyve Özellikleri
Meyve şekli yuvarlak, çiçek çukuru kısmı geniş, kendine özgü hoş kokulu, meyve iriliği ortadır. Kabuk rengi olgunlaştığında sarıdır. Ortalama meyve eni 60mm. meyve uzunluğu sap hariç 70mm. olup yaklaşık 160 gram ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
Temmuz ayının 2. haftasından itibaren hasat edilir.
Tozlayıcılar
Williams


DEVECİ



Orijini : Samsun
Ağaç Özellikleri
Ağaçları orta kuvvete ve yaygın gelişir. Ülkemizde armut yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde sıkça rastlanır. Erwinia (ateş yanıklığı) hastalığına hassastır.
Meyve Özellikleri
Meyvesi iri-çok iri, basık, alt kısmı geniş, boyunsuzdur. Çiçek çukuru derindir. Meyve yüzeyi hafif girintili çıkıntılı olup kabuğu ince, zemin rengi sarı-yeşil, passız, bazen güneş gören yüzü pembe- kırmızıdır. Meyve eti beyaz, gevrek, sulu, tatlı ve kalitesi yüksektir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilmekte ve kış ayları için satış değeri açısından iyi bir seçenektir. Yeme olumunda fazla yumuşamaz. Ortalama; 100mm. genişlikte, sap hariç 98 mm. uzunlukta olup yaklaşık 620 gram ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
Ekim ayının 2. haftasından itibaren hasatına başlanabilir.
Tozlayıcılar
Akça, Williams.
HAZİRAN GÜZELİ


Orijini : Anadolu
Ağaç Özellikleri
Ağaçları yarı dik ve çok hızlı gelişme sağlar. En erkenci armut çeşidi olup çok verimlidir.
Meyve Özellikleri
Orta irilikte yeşil zemin üzerine kırmızı yanaklıdır. Sulu, tatlı ve hoş kokuludur. Meyve eti sarı, hafif kumludur. Ortalama 50 mm genişlikte,
sap hariç 95 mm uzunlukta olup yaklaşık 170 gram ağırlığındadır.


Hasat Zamanı
Haziran ayının 4. haftası başlanıp birden fazla toplama gerektirir. Dökülme yapması sebebiyle hasadına geç kalınmamalıdır.
Tozlayıcılar
Williams
NASHI - HOSUI



Orijini
1972 - Japonya. Nashi kelimesi Japonca da armut anlamında kullanılmaktadır. Nashi-Hosui Japon armut çeşitlerinin dünyada en yaygın olanıdır.
Ağaç Özellikleri
Ağaçları orta güçte yarı dik gelişir. Spur bir çeşit olduğundan sık dikime uygundur.
Armut yetiştirilebilen tüm bölgelerimize önerilir. Enwinia (ateş yanıklığı)
hastalığına dayanıklıdır. Çok verimli bir yapısı olduğundan mutlaka meyve seyreltmesi yapılmalıdır.
Meyve Özellikleri
Meyveleri orta irilikte, açık kahve zemin üzerine sarı benekli ve az paslıdır.
Uzun saplı, basık ve şişkindir. Meyve eti beyaz, çok sulu, müthiş aromalı ve lezzetlidir.
Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.
Ortalama 61 mm. genişlikte,
hariç 53 mm. uzunlukta olup yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.
Hasat Zamanı
ı.
r
Kendine verimli bir çeşittir.


HOSUI



Meyveleri orta irilikte,
Açık kahve zemin üzerine sarı benekli ve az paslıdır.
Uzun saplı, basık ve şişkindir.
Meyve eti beyaz, çok sulu, müthiş aromalı ve lezzetlidir.
Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.
Ortalama 61 mm. genişlikte, sap hariç
53 mm. uzunlukta olup yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.




ABBE FETEL


Ağacı, zayıf-orta kuvvette ve diktir.
Meyve kabuk rengi paslı, ince, yeme olumunda koyu sarıdır.
Meyvesi iri, konik ve boyun kısmı uzundur.
Hasat zamanı Eylül sonu, Ekim başlarıdır.
Tozlayıcıları : Williams, Coscia


Batı Avrupa, Kuzey Afrika ve tüm Asya'da doğal olarak yetişen armutun dünyada yaklaşık 30 türü vardır:

Badem yapraklı armut (Pyrus amygdaliev)
Pyrus anatolica
Pyrus austriaca
Pyrus balansae
Huş yapraklı armut (Pyrus betulifolia)
Pyrus boissieriana
Pyrus bourgaeana
Beyaz armut (Pyrus × bretschneideri)
Pyrus bulgarica
Pyrus calleryana
Pyrus × canescens
Pyrus caucasica
Avrupa armutu (Pyrus communis)
Pyrus × complexa
Pyrus cordata
Cezayir armutu (Pyrus cossonii)
Pyrus dimorphophylla
Ahlat (Pyrus elaeagrifolia)
Pyrus fauriei
Pyrus gharbiana
Pyrus glabra
Pyrus hakkiarica
Pyrus hondoensis
Pyrus × hopeiensis
Pyrus kawakamii
Pyrus koehnei
Pyrus korshinskyi
Pyrus lindleyi
Pyrus × lecontei
Pyrus mamorensis
Kar armudu (Pyrus × nivalis)
Pyrus oxyprion
Afgan armudu (Pyrus pashia)
Pyrus persica
Pyrus × phaeocarpa
Pyrus pseudopashia
Pyrus pyraster
Pyrus pyrifolia
Pyrus regelii
Pyrus sachokiana
Söğüt yapraklı armut (Pyrus salicifolia)
Pyrus salvifolia
Pyrus serikensis
Pyrus × serrulata
Pyrus × sinkiangensis
Pyrus syriaca
Pyrus taiwanensis
Pyrus turcomanica
Pyrus ussuriensis
Pyrus xerophila
Pyrus × uyematsuana
Pyrus yaltirikii


AKÇA

Meyvesi küçük konik biçimindedir. Kabuğu yeşilimsi sarı renkte ve incedir. Meyve eti beyaz, tatlı, sulu, çok az kumludur. Saf meyveye eğik olarak tutunmuş olup ince, düzgün ve meyveye göre uzundur. Temmuzun ilk haftasında toplanır.Saklamaya bir hafta on gün dayanır. Ağaçları kuvvetli büyür ve yarı diktir. Sofralık olarak kullanılır. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Soğuklama süresi 1200-1500 saattir. Tozlayıcıları Williams ( Hünkar ), Mustafa bey ve Passa Crassane dir.

MUSTAFA BEY:

Meyvesi küçük, konik biçimindedir. Kabuğu kalın olup zemin rengi yeşil ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Meyve eti suludur ve kendine has tadı vardır meyve sapı orta uzunluk ve kalınlıktadır. Temmuzun ikinci ve üçüncü haftasında toplanır .saklamaya uzun sure dayanmaz. Ağaçları orta kuvvette büyür, yarı diktir. Sofralık olarak kullanılır. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Oldukça düzenli mahsül verir . tozlayıcıları Duchesse d' Angouleme, passa Crassame, Akçadır.

COSCIA:

Meyvesi orta iri, konik biçimindedir. Kabuk açık yeşil renkli yeme olumunda sarıdır. Meyve eti beyaz, tatlı, sulu, kumludur. Sapı ince,orta uzunluktadır. Temmuz sonunda toplanır. Ağaçları kuvvetli büyür. Düzenli meyve verir. Sofralık olarak kullanılır. Bütün bölgelere tavsiye edilir. Tozlayıcıları Williams, Ankara, Akçadır.

DR. JULES GUYOT:

Meyvesi iri konik biçiminde ve orta kısmı geniştir. Kabuk açık yeşil, yeme olumunda sarı, güneş gören kesimleri kırmızı ve orta kalınlıktadır. Meyve eti beyaz çok sulu ve tatlıdır. Meyve sapı kısa ve kalındır. Temmuz sonu ile Ağustosun ilk haftasında toplanır. Soğuk depoda birkaç hafta saklanabilir, taşımaya dayanıklıdır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Düzenli bol mahsül verir. Ağaçları ayva ile iyi uyuşur. Sofralık olarak kullanılır. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Williams, Beurre Bosc, Abbe Fetel'dir.

STARKRİMSON

Meyvesi iri konik biçiminde orta kısmı geniştir. Kabuk rengi koyu kırmızı olup yeni olumunda rengi açılır. Meyve rengi beyaz sulu ve tatlıdır. Yeme olumu kısa olup çekirdek evi civarından başlayarak meyve eti kararmaktadır. Meyve sapı kısa ve kalındır. Ağustosun ikinci haftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür yayvandır. Sofralık olarak kullanılır. Tüm bölgeler için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Williams ve Pass Crassane dir.

WİLLİAMS (HÜNKAR)

Meyvesi orta iri-iri, konik biçiminde geniş ve yuvarlaktır. Kabuk yeşilimsi, ince sap çukuru çevresi paslı, yeme olumunda rengi sarıdır. Meyve eti beyaz ince dokulu tereyağı gibi ağızda erir çok sulu tatlı ve güzel aromalıdır. Meyve sapı kalın orta olgunlukta olup meyveye eğik olarak tutunmuştur. Ağustosun ikinci yarısında toplanır soğuk depolarda 2-3 ay saklanabilir. Ağaçları gençke dikine kuvvetlice büyür verim başlayınca gelişme yavaşlar ve yayvanlaşır. Ayva ile uyuşmaz. Sofralık konservelik ve kurutmalık olarak kullanılabilir. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Akça, Dr. Jules Guyot, Beurre Bosc, Mustafa beydir.

TRIUMPH de VIENNE

Meyvesi orta iri-iri, konik biçiminde uzuncadır. Kabuk yeşilimsi sarı çiçek çukuru çevresi paslı orta kalınlıktadır. Meyve eti çok sulu ve tatlıdır. Meyve sapı orta kalınlık ve uzunluktadır. Ağutosun ikinci yarısında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür ve yayvandır. Sofralık olarak kullanılır. Marmara bölgesi için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Williams, Dr. Jules Guyot ve Passa Crassanne dir.

BEURRE HARDY

Meyvesi orta iri konik biçiminde alt kısmı geniş ve yuvarlaktır. Meyve kabuğu ince paslı donuk yeşilimsi güneş gören kısımları kırmızıdır. Meyve eti çok sulu, tatlı, kumludur. Meyve sapı orta uzunluk ve kalınlıktadır. Eylülün ilk haftasında toplanır. Uzun süre saklamaya dayanmaz. Ağaçları orta kuvvette dikine büyür. Sofralık olarak kullanılır. Ege ve göller bölgesi dışındaki bütün bölgeler için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Passa Crassanne, Starkrimson dur.

ABBE FETEL

Meyve iri konik biçiminde boyun kısmı çok uzundur. Kabuk sarımsı kısmen paslı, incedir. Meyve eti beyaz, çok sulu, ince dokulu olup tereyağı bibi ağızda erir sapı kısa orta kalınlıkta ve meyveye eğik olarak tutunmuştur. Eylülün ilk haftasında toplanır. Ağaçları zayıf büyür ve diktir. Sofralık olarak kullanılır. Bütün bölgelere tavsiye edilir. Tozlayıcıları Duohesse d'Angouleme ve Beurre Clairgeau'dur.

DUCHESSE d' ANGOULEME

Meyvesi çok iri,yuvarlakça koniktir.Kabuk sarımsı yeşil kalın pas noktalıdır. Meyve eti beyaz orta sulu, ince kumlu tatlıdır.Meyve sapı uzun, orta kalınlıkta ve eğridir. Eylül ün ilk haftasında toplanır.Ağaçları kuvvetlice büyür,Önce diktir sonra yayvanlaşır.Sofralık oalarak kullanılır. Marmara ve Karadeniz Bölgeleri için tavsiye edilir.Tozlayıcıları wiIIiams ve Passa Crassane dir.

DOYENNE De COMİCE

Meyvesi çok iri konik biçimde karın kısmı çok geniştir.Kabuk sarımsı yeşil ince hafif pas lekelidir.Meyve içi sarımsı beyaz çok sulu güzel aromalı tereyağ gibi ağızda erir.Sapı orta kalınlıkta olup kısadır.Eylül ün ilk yarısında toplanır.Soğuk depoda uzun süre saklanabilir. Ağacı kuvvetli büyür, diktir, geç meyveye yatar ve düzenli mahsül verir sofralık olarak kullanılır. Ege ve göller bölgesi dışındaki bölgeler için tavsiye edilir . tozlayıcıları WilliamsBeurre Bosc ve Passa Cırassane dir.

BEURRE BOSC ( KAİSER ALEXSADER )

Meyvesi iri, orta iri konik biçiminde, alt kısmı geniş, boyun kısmı uzundur. Kabuğun zemin rengi yeşil üzeri pas lekeli, yeme olumunda rengi altın sarısıdır. Meyve eti beyaz çok sulu ince dokulu tereyağı gibi ağızda erir. Sapı uzun yay şeklinde orta kalınlıktadır. Eylülün ilk haftasında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür. Yayvandır. Ege ve göller bölgesi dışındaki bütün bölgelere tavsiye edilir. Tozlayıcıları Williams ve Duchesse d' Angouleme dir.

BEURRE CLAIRGEAU

Meyvesi çok iri konik biçiminde olup boyun kısmı uzundur. Kabuk yeşil, yeme olumunda sarı, güneş gören kısımları kırmızı üzeri kirli sarı beneklidir. Meyve eti sarımtırak beyaz, bol sulu mayhoşumsu tatlı ve aromalıdır. Meyve sapı kısa kalın bir tarafa eğiktir. Eylülün ilk yarısında toplanır soğuk depoda uzun süre saklanabilir.Ağaçları oldukça kuvvetli büyür., diktir, erken meyveye yatar. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Williams, Duchesse d'Angouleme ve Beurre bosc dur.

ANKARA

Meyvesi orta iri yuvarlakça boyunsuz altı çok geniştir. Kabuk açık yeşil yeme olumunda sarımtırak yeşil, düzgün ve incedir.meyve eti sulu tatlı, güzel kokulu, tereyağ gibi ağızda erir. Sapı kalın ve çok kısadır. Ankara'da Eylülün sonunda toplanır. Uzun süre saklanabilir. Ağaçları orta kuvvette büyür, yayvandır.Sofralık olarak kullanılır.İç, Doğu,Güneydoğu Anadolu, ve Akdeniz bölgeleri için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Akça, Abbe Fetel, Coscia dır.

PASSA ORASSANE

Meyve iri, yuvarlak, alt kısmı daha geniştir. Kabuk kalın önce yeşil, yeme olumunda yeşilimsi sarı, üzeri pas lekelidir. Meyve eti beyaz kumlu, çok sulu ekşimsidir. Meyve sapı uzun ve orta kalınlıkta olup derince bir sap çukuru içerisine gömülmüş gibidir. Eylül'ün son haftasında toplanır.Uzun süre saklamaya elverişlidir. Ağaçları orta kuvvette büyür, diktir. Ayva üzerinde iyi gelişir. Sofralık olarak kullanılır.verimi iyidir. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Tozlayıcıları Duchesse d' Angouleme Williams, Doyenne De Comice dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.