3 Haziran 2011 Cuma

Patates Çeşitleri
























































Shepody




Sagitta



Russet


Remark


Mondial




Monalisa





Latano



İnnovator



Hermes







Fabula




Desiree




Courage



Challenger




Carrera



Carlita




Asterix




Annabella



Türkiye'de Bilinen çeşirler

Ari, 101(Nif), Adora, Agata, Agria, Alaska, Alpha, Anais, Anna, Atlas, Banba, Binella, Carlita, Caspar, Condor, Cosmos, Cycloon, Desiree, Dorado, Elfe, Elodie, Fabula, Fasan, Felsina, Fianna, Florice, Granola, Hermes, Hertha, Impala, Innovator, Isola, Jelly, Konsul, Korrigane, Lady Claire, Lady Olympia, Lady Rosetta, Latona, Laura, Lola, Lyra, Marabel, Maranca, Marfona, Melody, Milva, Mondial, Morene, Obelix, Opal, Orla, Pamina, Panda, Pasinler 92, Pepo, Planta, Provento, Quinta, Ramos, Ranger Russet, Remarka, Resy, Russet Burbank, Safrane, Sante, Satina, Shepody, Slaney, Soleia, Solide, Tomensa, Universa, Van Gogh, Velox, Verdi, Victoria

1-ADORA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Adora

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1989

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Primura X Alcmaria

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta kısa

Bitki Örtüsü:Çok İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık Dik

Ana Sap Sayısı:4,4

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:89,9gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:80 günden önce

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Krem

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):98,1

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):12,3

Kuru Madde Miktarı (%):18,3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 56 Cipslik olmaz

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Krem, orta ,çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Krem , orta ,unlu

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3106kg/da

Kullanım Şekli:Turfanda



AGATA (BM 52.72 X SİRCO)

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Olgunlaşma:Çok erkenci

Yumru Şekli:Yüzlek gözlü

Verimi:Yüksek

Kuru Madde:Çok düşük

Pazar Kalitesi:Oldukça sağlam bünyeli, piştikten sonra renk

değişikliği olmaz

Yeşil Aksam:Oldukça iyi gelişir.

Hastalıklar:Yaprak mantarına hassas, Yn virüsüne çok dayanıklı,

siğile bağışıklı, altın nematodunun A Tipine dayanıklı

MORFOLOJİK ÖZELLİKLER

Bitki:Saplar cılız, orta kalın arası, dağınık, çok mat renkli.

Yapraklar oldukça geniş, kapalı görünümde açık yeşil, birincil

yaprakçıklar çok büyük, çok geniş yüzlek damarlı, çiçek toplulukları

küçük, az sayıdadır. Çiçekler beyaz renklidir.

Yumru Şekli:Oval, sarı ,düzgün kabuklu, açık sarı etli; yüzlek

gözler.

Filizler:Geniş ve silindirik şeklinde kırmızı-mor renkli, seyrek

tüylü, uç sürgünleri mat kırmızı, yan sürgünler orta ile uzun

arasındadır.




AGRİA



TARIMSAL ÖZELLİKLERİ




Olgunlaşma: Orta erkenci




Yumru Şekli: Büyük-çok büyük, bir tek iç çürüklüğüne az hassas

yüzeysel gözler.




Verimi: Çok iyi




Kuru Madde: Orta




Pazar Kalitesi: Un gibi pişirildikten sonra renk değişimi olmaz, cips

üretimine uygun.



Yeşil Aksam: Hızlı gelişir, dikine ve uzundur, iyi kaplar, güçlü ve

gelişken saplar.




Hastalıklar: Orta derecede yaprak mantarına hassas,az derecede yumru

mantarına hassas, A ve , Yn virüsüne iyi dirençli,virüs X'e

bağışık,altın nematodunun A etmenine dirençli.




MORFOLOJİK ÖZELLİKLER




Bitki: Saplar az sayılır, kalın, dik, yaygın ve mordur. Yapraklar

oldukça iri ve aşağı yan sarkık,koyu yeşil,ana yaprakçıklar oldukça

iri ve enli,yüzeysel damarlı, çiçek oldukça iri ve çok sayıda,

beyaz.




Yumru Şekli: Uzun oval; sarı, tümüyle pürüzsüz kabuk, koyu sarı etli,

yüzlek gözlü.




Filizler: Silindirik, koyu mavi-mor renkli, yoğun bir şekilde tüylü,

uç sürgünü oldukça iri, açık mavi- mor, birkaç kısa yan dallar.




Niğde şartlarındaki Gözlemler: Ana sap sayısı 4.4, nişasta oranı

%13.7, ortalama yumru ağırlığı 160 gr., dekara verim 5738 kg/da.,

çiçek rengi beyaz, çok çiçekli, sap uzun ve dik durumda, et rengi

sarı-koyu sarı, ortalama göz sayısı 5, yumru şekli uzun- oval.















ANNA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Anna

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Irlanda 1996

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:OP 4501/2XCara

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:5-6

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:145-162 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde ve Nevşehir . Çok geçci

Yumru Şekli:Kısa Oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Krem

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):94

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):11.9-13.2

Kuru Madde Miktarı (%):17.9-19.4

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Sınırlı olarak parmak

patatese uygun

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:4412 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






CARLİTA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Carlita

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1989

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Jaerla X Provita

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık Dik

Ana Sap Sayısı:3,3

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:163,2 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:80-90 gün

Yumru Şekli:Yuvarlak oval

Yumru Göz Derinliği:Orta sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Açık saır

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):96,6

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):10,0

Kuru Madde Miktarı (%):15,7

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 43 Cipslik olmaz

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı ,iyi, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı ,iyi,ortakuru

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3908 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






COSMOS

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Cosmos

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1980

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:2180 Haploid

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık

Ana Sap Sayısı:-

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:- gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:-

Pazarlanabilir Verim (%):76.9

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):16.2

Kuru Madde Miktarı (%):22.6

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:2571 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik







CYCLOON

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Cycloon

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1995

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:W 72-22-489 X VK 69-491

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:2-4

Çiçek Rengi:Mavi-Mor

Ortalama Yumru Ağırlığı:199-206 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : çok geçci Nevşehir : geçci

Yumru Şekli:Uzun oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):95

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):13.1-16.0

Kuru Madde Miktarı (%):19.2-22.5

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips

kalitesi çok iyi

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:5502 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik






FABULA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Fabula

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1996

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Monalisa X Hudson

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:Çok İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık Dik

Ana Sap Sayısı:3,0

Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan

Ortalama Yumru Ağırlığı:214,3gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 gün

Yumru Şekli:Yuvarlak oval

Yumru Göz Derinliği:Orta sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Açık saır

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):86,3

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):10,6

Kuru Madde Miktarı (%):16,3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 41 Cipslik olmaz

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Kou sarı ,iyi, hafif çatlama

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı,orta, yaş

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:4580kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






FELSİNA




ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Felsinaq

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1991

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Morene X Gloria

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:3,8

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:130,3

Olgunlaşma Gün Sayısı:80-90 Gün

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):96,5

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):16,3

Kuru Madde Miktarı (%):22,8

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 11 Orta

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı,Orta, hafif çatlama

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,iyi,Orta kuru

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3919kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik kızartmalık



FİANNA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Fianna

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda1974

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Konst62-660 X AM 66-42

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki örtüsü: İyi

Bitki Büyüme Şekli: Dik

Ana Sap Sayısı:-

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:- gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta geççi

Yumru Şekli:Yuvarlak

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Beyaz

Yumru Et Rengi:Krem

Elek Öncesi Yumru Görünümü:-

Pazarlanabilir Verim (%):-

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):16.9

Kuru Madde Miktarı (%):-

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3038 kg/da

Kullanım Şekli:Cips-Parmak patates







GRANOLA

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Olgunlaşma:Orta geççi

Yumru Şekli:Oval, oldukça derin gözler

Verimi:Yüksek

Kuru Madde:Orta

Pazar Kalitesi:Oldukça sıkı bünyeli,pişirildikten sonra renk

değişikliği olmaz.

Yeşil Aksam:Başlangıçta oldukça yavaş gelişme, bitki örtüsü iyi.

Hastalıklar:Oldukça iyi derecede yaprak mantarına ve orta derecede

yumru mantarına dayanıklı, virüs A ve virüs , Y" ye çok iyi

dayanıklı, altın nematodunun A tipi etkenine karşı dayanıklıdır.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLER

Bitki:Orta uzunluktan uzun; saplar oldukça kalın, dağınık, donuk

mor; yapraklar geniş, soluk yeşil; ana yaprakçıklar geniş ve dar,

yüzeysel damarlı; çiçek toplulukları küçük ve az sayıda ; çiçekler

koyu kırmızı-mor renklidir.

Yumru Şekli:Kısa oval, sarı , oldukça pürüzlü kabuk, sarı etli,

oldukça derin gözlü.

Filizler:Oldukça küçük, yumurta şeklinde, alt kısmı kırmızı-mor

renkli, seyrek tüylü, uç sürgünler koyu kırmızı-mor, orta uzunlukta

yan dallar.










HERMES

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Hermes

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1972

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:5158 DDR X 163/55

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta kısa

Bitki Örtüsü:Orta

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik

Ana Sap Sayısı:2,4

Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan

Ortalama Yumru Ağırlığı:100,4

Olgunlaşma Gün Sayısı:90-100 Gün

Yumru Şekli:Yuvarlak

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Açık Sarı

Yumru Et Rengi:Koyu Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Lazım olmayan yumru fazla

Pazarlanabilir Verim (%):55.8

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):14,9

Kuru Madde Miktarı (%):21,1

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları (6) iyi

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı, orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı, iyi, orta kuru

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3040 kg/da

Kullanım Şekli:Cips Sanayi






IMPALA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Impala

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hıolanda 1989

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:BM 52-72 X Biranco

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik

Ana Sap Sayısı:7,7

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:108

Olgunlaşma Gün Sayısı:80 Günden önce

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık Sarı

Yumru Et Rengi:Koyu Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):95,7

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):10,5

Kuru Madde Miktarı (%):16,2

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 56 (Cipslik olamaz)

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı, orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı,orta,yaş

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:4513 kg/da

Kullanım Şekli:Turfanda






JAERLA (Sirtema X MPI 19268)

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Olgunlaşma:Erkenci

Yumru Şekli:Çok iri, iç çürüklüğüne az hassas, gayet yüzlek gözlüdür

Verimi:İyi ile çok iyi arası, erken hasat edilirse kalitesi çok iyi

Kuru Madde:Oldukça düşük

Pazar Kalitesi:Gayet sağlam bünyeli, piştikten sonra renk değişmez.

Yeşil Aksam:Oldukça hızlı gelişir. Sapları kuvvetlidir. Gayet iyi

dallanır. Susuzluğa dirençlidir.

Hastalıklar:Yaprak küfüne hassastır. Yumru küfüne çok az hassasdır.

Siğile bağışıklıdır.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLER

Bitki:Saplar az ve gayet kalındır.sayılır, erken yatar. Yaprak

sapları hafif mordur. Yapraklar gayet iri, oldukça düşük ve açık

yeşildir. Birincil yaprakçıklar gayet geniş ve yüzlek damarlıdır.

Çiçek topu küçük ve az sayıda olup, az miktarda beyaz çiçek bulunur.

Yumru Şekli:Oval pürüzsüz, mat sarı kabukludur. Eti mat sarı

renklidir. Çok yüzlek gözlüdür.

Filizler:Başlangıçta konik, daha ilerideki dönemde sapa benzer kısa

yapı oluşur. Hafif kırmızı- mor renklidir. Uca doğru gayet yeşildir.

Seyrek tüylüdür. Uç sürgünü küçük, kapalı ve gayet yeşildir.






KONSUL

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Konsul

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1999

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Cosmos X KO 81-0820

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:3-5

Çiçek Rengi:Mavi-Mor

Ortalama Yumru Ağırlığı:167-190 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):95

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):9.8-11.2

Kuru Madde Miktarı (%):15.5-17.0

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:5528 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






LADY OLYMPİA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Lady Olympia

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1997

Islah Metodu:

Ebeveynleri:

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Çok uzun

Bitki Örtüsü:Orta tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı dik

Ana Sap Sayısı:4,2

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:182,3

Olgunlaşma Gün Sayısı:Çok geçci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Çok Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%):89,25

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):15,7

Kuru Madde Miktarı (%):22,1

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı, İyi ,az dağılan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,iyi,unlu

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:7165 kg/da

Kullanım Şekli:Parmak patatese uygun



LADY ROSETTA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Lady Rosetta

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Cardinal-SVP(VTn)2 62-33-3

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Örtüsü: Çok iyi

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik

Ana Sap Sayısı:-

Çiçek Rengi:Renkli

Ortalama Yumru Ağırlığı:50.8 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci

Yumru Şekli:Yuvarlak

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Kırmızı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi

Pazarlanabilir Verim (%):-

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):14.0

Kuru Madde Miktarı (%):20.3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Cipslik, Parmak patates

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:2343 kg/da

Kullanım Şekli: Cipslik, Parmak patates









LATONA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Latona

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1994

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Jaerla X Nicola

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:3-5

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:132-149 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):94

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):12,0-12,7

Kuru Madde Miktarı (%):18,0-18,7

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:4308 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






MARABEL

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Marabel

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Kaltenberg-1993

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:NenaXM 75-364

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:İyi

Bitki Büyüme Şekli:Yaygın

Ana Sap Sayısı:-

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:- gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Koyu sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:-

Pazarlanabilir Verim (%):83.9

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):14.9

Kuru Madde Miktarı (%):-

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:2228 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik







MARANCA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Maranca

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1993

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:ImpalaXMA 77-481

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:4-5

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:151-166 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci

Yumru Şekli:Uzun oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):88

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):7.5-8.5

Kuru Madde Miktarı (%):12.8-14.0

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:4635 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik












MARFONA

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Olgunlaşma:Orta erkenci

Yumru Şekli:Çok iri, iç çürüklüğüne az hassas, orta derinlikte

gözler.

Verimi:Çok yüksek ve irilik yeknesaklığı iyi (derecesi iyi).

Kuru Madde:Düşük

Pazar Kalitesi:Oldukça sıkı bünyeli, pişirdikten sonra renk

değişiminden tamamen muaf.

Yeşil Aksam:Başlangıçtaki gelişme çok hızlı, daha sonra da iyi

gelişme, susuzluğa iyi dayanır..

Hastalıklar:Yaprak mantarına oldukça hassas,yumru mantarına az

hassas, A virüsüne iyi dirençli, Yn virüsüne tamamen dirençli,

siğile bağışıklı.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLER

Bitki:Saplar az sayılır, oldukça kalın, hafif yatık, donuk mor,

yapraklar oldukça iri ve koyu yeşil, ana yaprakçıklar iri oval ve

oldukça derin damarlı, çiçek toplulukları çok sayıda ve beyaz

renklidir.

Yumru Şekli:Kısa oval, açık sarı, kabuk pürüzsüz, açık sarı etli;

orta derin gözlü.

Filizler:Oldukça uzamış, kısa silindiriktir. Kahverengi-kırmızı-mor

renklidir. Az tüylü, uç sürgünü küçük kapalı, stolona benzer yan sap

filizler; erken gelişme.

Niğde şartlarındaki Gözlemler:Ana sap sayısı 2.68, nişasta oranı

%11.8, ortalama yumru ağırlığı 112,52 gr., dekara verim 4906 kg/da.

Üreticiler tarafından arzu edilen bir çeşit.






MONDİAL

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Mondial

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1987

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Spunta X 66-295

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:4,3

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:85,5 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:90-100 Gün

Yumru Şekli:Uzun

Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%):88,4

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):13,2

Kuru Madde Miktarı (%):19,3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 33 Cipslik olmaz

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı,Orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,Orta,Orta kuru

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3909 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






MORENE

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Morene

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1980

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Renova X AM 66-42

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:4,4

Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan

Ortalama Yumru Ağırlığı:95,9 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 gün

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Krem

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Orta kötü örnek

Pazarlanabilir Verim (%):84,3

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):15,9

Kuru Madde Miktarı (%):22,3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 12 Orta

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı ,orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Krem ,iyi, unlu

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:4222 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik-Kızartmalık






PANDA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Panda

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1986

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:0.351/17X6858/8

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Örtüsü:Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:3,4

Çiçek Rengi:Beyaz ile mor erguvan

Ortalama Yumru Ağırlığı:150,5 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 gün

Yumru Şekli:Yuvarlak

Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Koyu sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):94,5

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):15,6

Kuru Madde Miktarı (%):22

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 7 iyi

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı ,orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı , orta, orta kuru

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3601 kg/da

Kullanım Şekli:Parmak patates-cips







PROVENTO

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Provento

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1993

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Elvira X Escort

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:3-5

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:118-196 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde ve Nevşehir :geçci

Yumru Şekli:Kısa oval

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):95

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):11.0-12.8

Kuru Madde Miktarı (%):16.8-18.9

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:5462 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






RANGER RUSSET

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Ranger Russet

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:ABD 1991

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:ButteXA6595-3

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:3-4

Çiçek Rengi:Mavi mor

Ortalama Yumru Ağırlığı:111-123 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci

Yumru Şekli:Uzun oval

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Krem

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):95

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):9.4-10.9

Kuru Madde Miktarı (%):15.0-16.7

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips kalitesi çok iyi

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3157kg/da

Kullanım Şekli:Sanayilik










REMARKA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Remarka

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1991

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Edzina X AM 66-42

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:Çok İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:3,5

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:104,3gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:90-100 Gün

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ

Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%):86,0

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):15,1

Kuru Madde Miktarı (%):21,4

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 11 Orta

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı,Orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,Orta,Orta kuru

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3720kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik ,Kızartmalık






RESY (SVP 50-2017 X MPI 19268)

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Olgunlaşma:Oldukça erkenci

Yumru Şekli:Büyük, İç çürüklüğüne az hassas, yüzeysel gözler

Verimi:İyi ile çok iyi arası, irilik yeknesaklığı (derecesi) iyi.

Kuru Madde:Orta derecede

Pazar Kalitesi:Oldukça sağlam dokulu, piştikten sonra renk

değişikliği olmaz

Yeşil Aksam:Hızlı gelişir, orta derecede boylanır. Geniş yapraklar,

iyi kaplar.

Hastalıklar:Geç dönem mantarına hassas A ve Yn virüsü ile yaprak

kıvrılmasına hafif hassas, siğile dayanıklı.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLER

Bitki:Hayli az saplı, oldukça kalın, geniş örtülü, yeşil veya yer

yer açık mor, yapraklar geniş, oldukça sert, açık yeşil; ilk

yaprakçıklar hayli geniş ve oval, yüzlek damarlı; çiçek topu hayli

küçük ve hayli çok sayıda; çiçekler çok soluk kırmızı-mor.

Yumru Şekli:Oval, düzgün, sarı kabuk; açık sarı etli; yüzlek gözler.




Filizler:Başlangıçta yoğun, sonra koni şeklinde, sap dipleri hafif

kırmızı mor renkten sonra mat yeşile döner. Seyrek tüylenme ve

sürgünü küçük, kapalı, yeşildir.



RUSSET BURBANK

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Russet Burbank

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Amerika 1874

Islah Metodu:Mutant

Ebeveynleri:

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:5,3

Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan

Ortalama Yumru Ağırlığı:121,0

Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 Gün

Yumru Şekli:Uzun

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Koyu sarı

Yumru Et Rengi:Beyaz

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%):85,6

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):12,7

Kuru Madde Miktarı (%):18,7

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 6 iyi

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Beyaz, orta ,önemli derecede

çatlama

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Beyaz ,orta, sert

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3802 kg/da

Kullanım Şekli:Parmak patates cips sanayi






SANTE

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Sante

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1981

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Y 66-13-636 X SVP AM 66-42

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:4-5

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:106-154 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci

Yumru Şekli:Kısa oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):96

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):13.0-14.6

Kuru Madde Miktarı (%):19.0-20.9

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:5203 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik


Salina





SATINA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Satina

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1981

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Puntila X H99 7.4

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:

Bitki Büyüme Şekli:Yarı dik

Ana Sap Sayısı:

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:

Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci

Yumru Şekli:Kısa oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeyselden ortaya

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:

Pazarlanabilir Verim (%):

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):

Kuru Madde Miktarı (%):

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:

Kullanım Şekli:Yemeklik


Sifra






SHEPODY

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Shepody

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Kanada 1980

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Bake King X F 58050

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Orta

Bitki Örtüsü:Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik

Ana Sap Sayısı:4,2

Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan

Ortalama Yumru Ağırlığı:126,3

Olgunlaşma Gün Sayısı:80-90 Gün

Yumru Şekli:Uzun

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Açık Sarı

Yumru Et Rengi:Beyaz

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru

Pazarlanabilir Verim (%):97,4

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):14,1

Kuru Madde Miktarı (%):20,3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 10 iyi

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Beyaz, orta ,önemli derecede

çatlama

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Beyaz ,orta, sert

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3528 kg/da

Kullanım Şekli:Parmak patates cips sanayi






SLANEY

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Slaney

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Irlanda 1996

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Maris Page X Cara

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik

Ana Sap Sayısı:3-6

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:108-180 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde ve Nevşehir . Çok geçci

Yumru Şekli:Kısa Oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Krem

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):81

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):11.9-14.8

Kuru Madde Miktarı (%):17.9-21.4

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3766 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik

Spunta





SOLİDE

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Solide

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1996

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Hertha X Baraka

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:4-7

Çiçek Rengi:Mavi-Mor

Ortalama Yumru Ağırlığı:136-169 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):95

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):15.3-17.3

Kuru Madde Miktarı (%):21.6-23.9

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips

kalitesi çok iyi

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:6441 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik


Taurus





TOMENSA

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Tomensa

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya-1980

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:HybridXTarga

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Çok uzun

Bitki Örtüsü:Çok İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:-

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:62.6 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci

Yumru Şekli:Yassı

Yumru Göz Derinliği:Orta derin

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi

Pazarlanabilir Verim (%):

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):14.0

Kuru Madde Miktarı (%):20.6

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3915 kg/da

Kullanım Şekli:Ciplik, Kızartmalık







VAN GOGH





ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Van Gogh

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Örtüsü:Çok İyi

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:3.0-4.0

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:109.1 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Adapazarı ;90-100 gün Niğde ;120 Günden fazla

Yumru Şekli:Kısa oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):Adapazarı ;80 , Niğde ; 97

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):Niğde ;16.1 Nevşehir ;16.9

Kuru Madde Miktarı (%):Niğde ; 22 Nevşehir; 23.4

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları Cips kalitesi orta, parmak

patates kalitesi iyi

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı, iyi, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı, çok iyi, unlu

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:5447 kg/da

Kullanım Şekli:Parmak Patatese Uygun ,Yemeklik






VELOX

ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Velox

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1994

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:2680/77X99/73

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Kısa

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:2-3

Çiçek Rengi:-

Ortalama Yumru Ağırlığı:70-94 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci -Orta Erkenci

Yumru Şekli:Kısa Oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Açık Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):97

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):14.0

Kuru Madde Miktarı (%):20.2

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:3029 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik






VİCTORİA



ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)

Çeşit Adı:Victoria

Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1997

Islah Metodu:Melezleme

Ebeveynleri:Agria X Roptaj 861

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bitki Boyu:Uzun

Bitki Tipi:Ara Tip

Bitki Büyüme Şekli:Dik

Ana Sap Sayısı:3-6

Çiçek Rengi:Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı:142-197 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci- geçci

Yumru Şekli:Oval

Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi:Sarı

Yumru Et Rengi:Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi

Pazarlanabilir Verim (%):97

TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Nişasta Oranı (%):13.4-15.2

Kuru Madde Miktarı (%):19.5-21.5

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips

kalitesi çok iyi

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

Ortalama Verim:5164 kg/da

Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik



ÜRETİM İZİNLİ ÇEŞİTLER



Ajiba, Alegria, Aurea, Blondine, Borwina, Caruso, Challenger, Donald, Electra, Estrella, Europrima, Everest, Gala, Lady Blanca, Lanorma, Louisana, Madeleine, marella, Natascha, Omega, Orchestra, Rooster, Safari, Toscana, Triomphe, Triplo, VR 808.


ALASKA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1999

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Orta

Bitki Örtüsü
Orta

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
2,5

Çiçek Rengi
Mavi-mor

Ortalama Yumru Ağırlığı
254,4

Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci

Yumru Şekli
Uzun oval

Yumru Göz Derinliği
Çok yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Beyaz

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
88,47

Nişasta Oranı (%)
10,3

Kuru Madde Miktarı (%)
16,0

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Krem,orta,dağılmayan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Beyaz,orta,unlu

Ortalama Verim
6448 Kg/da

Kullanım Şekli
Yemeklik



ANAİS
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1997

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Uzun

Bitki Örtüsü
Orta

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
4,2

Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
189,1

Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci

Yumru Şekli
Kısa Oval

Yumru Göz Derinliği
Orta derin

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
90,32

Nişasta Oranı (%)
11,2

Kuru Madde Miktarı (%)
17,0

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, İyi ,dağılmayan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta,Orta unlu

Ortalama Verim
6184 kg/da

Kullanım Şekli
Yemeklik



BANBA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
1991-1992

Islah Metodu


Ebeveynleri


Bitki Boyu
Uzun

Bitki Örtüsü
Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı


Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
129,9 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci (120 günden fazla)

Yumru Şekli
Oval

Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
95,43

Nişasta Oranı (%)
13,4

Kuru Madde Miktarı (%)
19,5

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,yumrular dağıldı

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, iyi, orta unlu

Ortalama Verim
7471 Kg/da

Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun



BURREN
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
1991-1992

Islah Metodu


Ebeveynleri


Bitki Boyu
Uzun

Bitki Örtüsü
Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı


Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
128,5 gr

Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci (120 günden fazla)

Yumru Şekli
Uzun

Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
97,22

Nişasta Oranı (%)
9,9

Kuru Madde Miktarı (%)
15,5

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,Çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, Kötü, unlu

Ortalama Verim
6264 Kg/da

Kullanım Şekli
Parmak patatese olabilir



DORADO
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Hollanda 1996

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Orta,uzun

Bitki Örtüsü
Ara tip

Bitki Büyüme Şekli
Dik,Yarı dik

Ana Sap Sayısı
4-5

Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı


Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci

Yumru Şekli
Oval

Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
82-94

Nişasta Oranı (%)
14,5

Kuru Madde Miktarı (%)
21,0

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Parmak patatese uygun

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi

Ortalama Verim
2044-5233 Kg/da

Kullanım Şekli
Yemeklik ve Parmak patatese uygun



ELODİE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1998

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Uzun

Bitki Örtüsü
Orta

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
2,9

Çiçek Rengi
Mavi-mor

Ortalama Yumru Ağırlığı
234,4

Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci

Yumru Şekli
Uzun

Yumru Göz Derinliği
Çok yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
93,7

Nişasta Oranı (%)
9,6

Kuru Madde Miktarı (%)
15,3

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,dağılmayan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta,orta unlu

Ortalama Verim
5347 Kg/da

Kullanım Şekli
Yemeklik






JUSTİNE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1999

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Uzun

Bitki Örtüsü
Orta

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
3,8

Çiçek Rengi
Mavi-mor

Ortalama Yumru Ağırlığı
168,7

Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci

Yumru Şekli
Uzun oval

Yumru Göz Derinliği
Çok yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
89,88

Nişasta Oranı (%)
11,7

Kuru Madde Miktarı (%)
17,7

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta,dağılmayan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iy, unlu

Ortalama Verim
6250 Kg/da

Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun



LADY CLAİRE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Hollanda 1997

Islah Metodu


Ebeveynleri


Bitki Boyu
Orta

Bitki Örtüsü
Orta tip

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
4.8

Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
190,6

Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci

Yumru Şekli
Kısa oval

Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
95.7

Nişasta Oranı (%)
15,7

Kuru Madde Miktarı (%)
22,1

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, orta ,dağılmayan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,unlu

Ortalama Verim
6361 kg/da

Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun


ORLA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER

Tescil Edildiği Yer ve Yıl
1991-1992

Islah Metodu


Ebeveynleri


Bitki Boyu
Orta

Bitki Örtüsü
Çok iyi

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı


Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
84-47

Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci (120 günden fazla)

Yumru Şekli
Oval

Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Açık sarı

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
96,15

Nişasta Oranı (%)
11,1

Kuru Madde Miktarı (%)
16,9

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, orta, çatlama yok

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Koyu sarı, orta, orta unlu

Ortalama Verim
4664 Kg/da

Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun







SANTANA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Hollanda 1992

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Orta

Bitki Örtüsü
Ara tip

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
4-5

Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
79-132

Olgunlaşma Gün Sayısı
Erkenci,Orta erkenci

Yumru Şekli
Uzun Oval

Yumru Göz Derinliği
Çok Yüzeysel

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Beyaz

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
72-95

Nişasta Oranı (%)
14,7

Kuru Madde Miktarı (%)
21,0

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Parmak patatese uygun

Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi

Ortalama Verim
1472-457 Kg/da

Kullanım Şekli
Yemeklik ve Parmak patatese uygun




SOLEİA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 2001

Islah Metodu
Melezleme

Ebeveynleri


Bitki Boyu
Uzun

Bitki Örtüsü
Orta

Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik

Ana Sap Sayısı
3,3

Çiçek Rengi
Beyaz

Ortalama Yumru Ağırlığı
165,1

Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci

Yumru Şekli
Uzun oval

Yumru Göz Derinliği
Orta derin

Yumru Kabuk Rengi
Sarı

Yumru Et Rengi
Koyu sar

Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek

Pazarlanabilir Verim (%)
87,63

Nişasta Oranı (%)
14,9

Kuru Madde Miktarı (%)
21,2

Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları


Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta ,dağılmayan

Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,Çok iyi, unlu

Ortalama Verim
5555 kg/da

Kullanım Şekli
Cipslik ve parmak patatese uygun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.