12 Şubat 2011 Cumartesi

Sarmısak Çeşitleri




Garlic Silver Rose

Garlic Siberian



Garlic Russian Salvation



Garlic Elephant



Rogue  River  Red kenthand



Polish white




Oneof kind simoneti



İnch barn


Clusters



Aslında erkenci beyaz ve geç pembe olmak üzere iki belirgin sarmısak, kuru sarmısak üretiminde çok kullanılır. Kellesi orta irilikte, çok ekilen kışlık sarımsaktır. Kastamonu, Balıkesir iyi cins, ihraç da edilen sarımsaklar üretir. Taşköprü, Boyabat'ı bu arada unutmamak lâzımdır.
Bazı bölgelerimizin sarımsakları yapı ve etlerinin dayanıklılığı bakımlarından piyasada oldukça yaygındır bunları şöylece özetlemede yarar vardır:
1. Kastamonu Sarmısağı:Pembe beyaz kabuklu, acı, kışa da dayanıklı olan sarmısak ihracata elverişlidir. Orta Kuzey Anadolu'da, özellikle Kastamonu'da çok üretilir. iç ve dış piyasada en fazla aranan bir türdür.


Kastamonu Taş köprü sarmısağı


1-Tasköprü sarımsağına kokusunu veren kükürtlü ve eterli yağlardan olusan Allylpropyldisülfid (C6H12S2) miktarı ülkemizde yetisen bütün sarımsaklardan fazladır.
2-Tasköprü sarımsağı diğer çesitlerden baharat oranı yüksek, keskin kokulu ve
aromalıdır. Bu özellikleri nedeni ile pastırma, sucuk, tursu, konserve, baharat v.b sanayi
kollarında en çok aranılan çesittir.
3-Tasköprü sarımsağı bilesim öğeleri, mineral madde ve vitaminler yönünden en zengin çesittir.
4-Kuru madde oranı % 33 – % 37’ler arasında olduğundan fazla bir ağırlık kaybına

uğramadan ve soğuk hava deposuna gerek kalmaksızın normal depo kosullarında yılın 10-11 ayı muhafaza edilebilmektedir.
5-Tasköprü sarımsağı iklim kosullarına toleranslı, kaliteli ve baslarının iri olması
nedeni ile ihracata, kuru madde oranının yüksek olusu sebebi ile de sanayiye en elverisli çesittir.
6-Tasköprü sarımsağı diğer sarımsak çesitlerine nazaran daha acı ve keskin kokuludur.
7-Kanser önleyici ve risk azaltıcı kimyasal bir madde olan SELENYUM elementi ülkemizde
Tasköprü sarımsağı hariç, diğer bölgelerde üretilen sarımsaklarda bulunmamaktadır.


ANAVATANI VE TARİHÇESİ
Kökeninin neresi olduğu tam olarak bilinmemesine rağmen ilk bilgiler tas devrine kadar dayanmaktadır. Bir kısım arastırmacılara göre İran ve Afganistan olduğunu belirtilirken; diğer kısmı Orta Asya’dan Akdeniz ülkelerine kadar uzanan oldukça genis bir alan olduğunu belirtmektedir. Türkiye de sarımsağın anavatanı içine girmektedir. Çin’ de insan sağlığı açısından M.Ö. 1. ve
2. yüzyıllarda kullanılmıstır. Sarımsak, kokusu yüzünden kullanıma geç girmis bir sebzedir. Bu bakımdan, Avrupa ülkelerinde sarımsak üretimi 15. ve 16. yüzyıllarda baslar. Eski çağlardan beri ilaç ve yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan sarımsağa ait veriler arkeolojik kayıtlardan elde edilen bilgilere göre Sümerlere kadar dayanmaktadır. Eski Mısırlılar sarımsağı ilaç olarak kullandıkları ve özellikle piramitlerin yapımı sırasında isçilere ve kölelere hastalıklardan korunmaları, sağlıklı ve diri kalmaları için bol miktarda sarımsak yedirdikleri kayıtlarda yer almaktadır. Sarımsağın Mısır’dan Filistin’e oradan da Anadolu’ya geldiği ve ilk defa haçlı seferleri sırasında Fransa’ya götürülmesiyle tüm Avrupa’ya yayıldığı belirtilmektedir. 19. yüzyılda Louis Pasteur ilk olarak sarımsağın tıbbi ve antibakteriyel etkisini ortaya çıkarmıstır. I. ve II. Dünya savaslarında bağırsak enfeksiyonlarını ve yaraların mikroplanmamasını önlemek amacıyla kullanıldığı bildirilmektedir.
Latince’si : Allium sativum L.
Almanca’sı : Knoblauch
İngilizce’si : Garlic
Fransızca’sı : Ail blanc
İtalyanca’sı : Aglio comune
Rusça’sı : Tschesnok
SARIMSAĞIN FAYDALARI
Sarımsak çok eski yıllardan beri tıbbi amaçlarla ve özellikle antimikrobiyel etkisi nedeni ile kullanılmaktadır. Ancak sarımsak son yıllarda bu özelliği yanında kolesterolü düsürücü, toksik etkiyi önleyici, sinir sistemini düzenleyici, kanser önleyici kalp dolasımını düzenleyici etkisi nedeniyle yaygın olarak tüketilmektedir. Sarımsağın antimikrobiyel etkisi çok etkili antimikrobiyeller gibi genis spektrumludur. Sarımsağın antimikrobiyel etkisi “Allicin” adlı madde ile ortaya çıkmaktadır. Allicin, sarımsak disi ezildiği zaman “allinaz” enzimi ile meydana gelmektedir.


2. Edirne Sarmısağı:
Beyaz, bej kabuklu, orta irilikte (25 gr kadar) sıkı başlı bir sarımsaktır. Kuru madde oranı % 37.5 tur. Trakya ve Marmara yöresinde üretimi geniş çapta yapılır.

3. Balıkesir Sarmısağı:Beyaz, kirli siyah kabuklu, gevşek yapılı, taze tüketime uygun bir türdür. Fazla dayanıklı olmayan bu sarmısak Marmara'nın Güney'inde çok üretilir.
Bunlara ilave olarak, Kayseri, Konya, Bafra-Çarşamba yörelerinde üstün özellikte sarımsaklar üretilmektedir.


4. Kara Sarmısak:İki Çeşidi vardır.Taze sarmısak elde etmek üzere yetiştirilen iri dişli bir türdür. Tadı acı olan sarmısak yurdumuzda çok ekilir.


5. İspanyol Sarımsağı:Avrupa'da çok yetiştirilen makbul bir sarımsaktır. Bizde de tarıma alınma denemeleri yapılmalıdır.
İtalyan sarımsağı denilen pembe renkli bir türün Amerika'da çok ekildiğini yurdumuzda da bilindiğini belirtmek gerekir.



Sert Kök Sarmısak




Diğer yabancı çeşitleri
Silver_rose_garlic




Romanian_red_cloves



Polish_white_wood



Metechi_wood_cut



Lorz_with_cloves



German_red_wood


Garlic spanish roja





Garlic Georgian crystal





Garlic comparison





Fireball_cut






Elephant_with_cloves



Elephant_bulblets



Chesnok_with_cloves





Brown_tempest







Glenlarge

Southern Glen

Creole

Printanor


Simonetti



Californian Early


Californian Late



Australian White

Rojo del Pais Baza

Italian White


New Zealand Purple - small high quality bulbs with purple tips







Chet's italian Red



Chrysalis Purple



Bogatyr




Broad leaf czech




Pskem River



Georgian Fire




Tochliavri



Persian Star



German extra hardy




Elephant




Achaldaba (aka Mild Blushing)



Achalikachati (aka Achalkachati)


Achatami


Acropolis


Ail de Pays Parne


Ajo Rojo (aka Ajo)



Aktyubinsk



Alexandria


Allison's


Alpert's Samarkand


Andizanskij (aka Andidzhanskij)


Argentine


Arguni White



Armenian



Ashworth



Asian Tempest (aka Seoul Sister)


Athens (aka Athens II)



Australian


Azanta



Bai Pi Suan (aka Bau Pi Suan)


Bangkok


Basque Turban


Batuhi


Belarus


Belgian Red


Bill Angell's


Blanco de Huelma Zamora #1


Blanco de Huelma Zamora #2

Blanik (aka Blanak)



Blossom



Blue Italian Gourmet (aka Blue Italian)


Bogatyr



Bohemia Red



Bolivian



Broad Leaf Czech (aka Broadleaf Czech)


Brown Rose


Brown Saxon


Brown Tempest



Brown Vesper



Bulgaria




Bulgarian Hanuan



Burgundy (aka Burgandy)



Bzenec (aka Bzenc)



Carpathian



Carpati



Chamiskuri



Chanzhu



Chargali




Chatkal


Chengdu




Chet's Italian Purple (aka Chet's, Chet's Italian Red, Italian Purple)



Chilean Purple


Chilean Silver



China Stripe




Chinese (ophio)



Chinese Pink



Chinese Purple




Chinese Rocambole



Chinese (sativum)



Choparsky




Chrysalis Purple



Chrysalis Rose



Cicamura



Cichisdzvari



Colorado Black





Craskton



Creole Red



Creole Rocambole



Croatian Rocambole



Cuzco



Czech Red





Czechland Race


Darcheli


Davati (aka Rusuli Niori)


Davido



DDR 7116



De Vivo (aka Devivo)



Didadzhara (aka Ididired)


Donostia Red


Dosenko




Dubna (aka Dubna I, Dubna Tall)


Dubna Standard



Duganskij (aka Dunganskij)




Dunganskij (aka Duganski, Duganskij)



Early Italian Purple


Early Red Italian



Espanola White




Estonian Red



Ferganski



Fisher's Knofel



Floha



Florence Italian (aka Florence #1 Italian, Florence Italian #1)



Frank Sentova



French Red



French Red Sativum



Georgia Homestead



German Brown



German Extra Hardy



German Porcelain


German Red


German White


Gigante Morado


Gomecari



Gravel Switch



Greek Artichoke


Guatemalan


Himalayan


Himalayan Red


Hokkaido-zairi (aka Hokkaido, Hikkalda Zairai)



Hungarian Purple Stripe



Idaho



Idaho Silver



Idaho Special




Inchelium Red



Iowa (aka Waddel Iowa)



Israeli




Italian Late



Jamey's



Japanese



Japo



Jiangsu



Joe's Italian


Jovak



Jurjevich



Kettle River Giant



Khabar



Killarney Red



Kitab




Kjev (aka Kyjev)



Knemokachati (aka Kvermokachati?)


Korean (aka Cassim's Korean, Korean #349)




Korean Hot


Korean Mad Dog



Korean Red


Korean Rocambole (aka Korean, Cassim's Korean)



Korean Wildfire



Krasnodar Red



Krasnodar White



Kulbaki



Kvemokachati (aka Kvermokachati)



Lampang



Laos



Large Italian


Large Italian Purple



Leningrad (aka Gat 684)



Lewandoski (aka VF-14)



Locati


Loiacono




Lorz Italian (aka Lorz)



Lukak




Luzern Silver (aka Luzern)










Machasi (aka Machashi)




Magraani


Mahogany


Marble Horn


Marino



Mathews (aka Matthews)



Mchadidzhvari



Mchadidzhvari #1



Metechi


Mexican Purple



Mexican Red Porcelain




Mexican Red Silverskin (aka Mexican Red Silver)



Mild French



Mom's Oklahoma Rocambole



Monshanskij (aka Monsanskij)



Montana Roja


Morado de Pedronera (aka Spanish Morado)


Moroccan Creole



Mother of Pearl



Mucdi


Munhung (aka Mun Hung)


Music


Nakuralesi #1



New Mexico Topset



New York White (aka Polish White)


Nootka Rose



Northe #3




Northern White




Nova Boschaca



Novo Triotzk




Old Homestead




Old Yellow




Oregon Blue



Ozark



Pearly Red



Pescadero Red



P-French Red



Pioneer



Pitarelli


Polish Hardneck


Polish Jenn



Polish Silver




Polish White



Poodles



Pride of Maine



Pskem (aka Peskem)


Pskem (aka Peskem)


Purple



Purple Cauldron


Purple Italian


Purple Rocambole


Purple Streak


Purple Tip


Pyong Vang


Red Czar





Red Revel




Red Rezan (aka Rezan)




Red Roman



Red Toch (aka Tochliavri)



Restaurant



Roja Spanish



Rojo de Castro (aka Cuban Purple)



Romanian Red (aka Red Elephant Garlic)


Ron's Single Center (aka Single Center, Trueheart)


Rose du Var



Rosewood


Russian Giant



Russian Inferno



Russian Red



Russian Redstreak



Russian Salvation (aka Light Tan)




Sam Lacona #1


Samarkand Purple (aka Persian Star)



Sarafini Red Italian


Siberian



Sicilian Gold



Silverskin



Spanish Red


Sukhumi



Syrian



Tai Cang (aka Tai Chang)


Tajikistan


Tangsiuina


Tipitilla (aka Tipatilla)





Tochliavri (aka Tochliaupi, Tochliauri, Red Toch, Russian Red Toch)


Trznice



Udabmo



Ukanapshavi


Vekak



Vilnius



Volpe (aka Oulpe)




Waddell



Webber Creek (aka Webber Greek)


Western Rose



Xi'an (aka Xian (275), Chinatown Xian)



Yampolskij (aka Jampol'skij)


Yugoslavian


Zahrada (aka Zaharada)


Zemo









Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk


http://tierra.unm.edu/~jnekola/Heirloom/garlicM.htm

1 yorum:

  1. ülkemizdeki Sarımsak türlerini gerçekten araştırıp yayınlamış bir araştırmacı var mı ?

    YanıtlaSil

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.