10 Kasım 2010 Çarşamba

Yer elmasını Faydaları



Vitamin Deposu


Bol miktarda fosfor, demir ve kalsiyumun yanı sıra A ve C vitaminleri içeren yer elması anne sütünü artırıyor, yaşlılara güç veriyor. İşte yer elması yemeğinin tarifi:

Romatizma, gut hastalığı, kabızlık ve sindirim zorluğundan yakınanlara yerelması yemeleri salık veriliyor. Ayrıca tok tutucu özelliği ve az kalori içermesi nedeniyle diyet yapanlar için ideal bir sebze.


´Peki bu yer elması nasıl pişirilecek´ diye düşünüyorsanız işte size tarifi:


MALZEMELER


500 gr. yer elması

1 adet soğan

1 adet havuç

1 fincan pirinç

4 çorba kaşığı zeytin yağı

tuz ,limon

doğranmış maydanoz


Yemeklik olarak doğranan soğanlar zeytinyağında kavurulurken içerisine küçük küçük doğranmış havuçlar eklenir ve pişirmeye devam edilir.

Diğer taraftan yıkanıp kabukları soyulan yer elmaları kararmaması için limonlu suya alınır.




Kavurulan soğan ve havucun içerisine yer elmaları ve yıkanan pirinç eklenir. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ve tuz konularak Kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. Pişme süresi 15 dakikadır. Servis tabağına alındığında doğranmış maydanoz ve limon suyu ilave edilir. Soguk olarak ikram edilir.


Yerelmasının yumruköklerinin tadı enginara benzer. Bu tadı veren, yüksek oranda içerdiği inülin adlı maddedir. Nişasta bulundurmayan ve kalorisi sıfıra yakın olan tatlı yerelması kökleri çok iyi bir besin olduğu gibi, şeker hastalarına da salık verilir. Bitkinin sap ve yaprakları iyi birer hayvan yemidir. Ayrıca bitkinin yumruköklerinin mayalanmasıyla etanol (yani etil alkol ya da kısaca alkol) elde edilir. Yetiştirilmesi kolay olan, en fakir toprakta bile yılın dokuz ayında (sonbahar, kış ve ilkbaharda) ürün veren bitkinin alkol içermesi, ilerde enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini akla getirmektedir.



Tibbi Etkileri ve Kullanımı Yerelmasının tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:


• Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına her zaman tavsiye edilen bir besindir.

• Emzikli annelerde süt gelişini artırır.

• İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.

• Safra gelişini artırır.

• Müshil etkisi vardır.

• Cildi güzelleştirir.

• Cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir.


Bu yararlı etkileri, bitkinin yumruköklerini bol miktarda yemekle sağlayabileceğimizden burada herhangi bir ilaç reçetesi vermiyoruz. Dileğimiz, sıcak ve soğuk yemekler halinde yenebilen yerelmasının, aynen patates gibi, sıklıkla günlük yemek diyetimizde yer almasıdır.



YERELMASI kabızlığa karşı iyi gelir. Pekliği giderir, yumuşaklık verir. YERELMASI şeker hastalığında da son derece yararlı sonuçlar sağlar. Bol bol yiyilebilir, bir zararı olmaz. Ancak, pişirilmesinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Herşeyden önce sebzenin bayat, . ezik olmaması.YERELMASI soyulmadan pişirilir. Suda haşlanmaması gerekir. İlaç tesiri olduğu kadar, besin değerini korumak YERELMASI buharda, suya değmeden, kabukları ile pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.