23 Eylül 2010 Perşembe

Pul Biberin Yapılışı




















Malzemeler:
1 kg acı kırmızı sivri biber(kurutulmuş)
Yapılışı:
Biberlerimizi iyice yıkayıp tohumlarını dikkatlice çıkarıp gazete kağıdı üzerinde güneşe yayıyoruz. Tabii artık güneş filan kalmadıysa. 100 kg.isottan i 4 kg pul biber elde edilir .Biberleri gazete kağıdının üzerine yayıp kaloriferin üzerinde de kurutabilirsiniz. 1-2 hafta kuruyan biberleri ( biberler iyice kuruyacak hiç bir yumuşaklığı kalmayacak ellerinizde serleşmiş olacak) Hergün sabah akşam biberler tek tek çevrilir.Kurutulduktan sonra çok ince parçacıklar hâline gelinceye kadar dövülür,makinelerde istenen kıvamda ince kıyılır,blendır veya robottada olabilir elekten geçirilir.Ne kadar ince olursa o akadar değerli olur üzerine de 1 çay bardağı kadar zeytinyağı (zeytin yagını ısıtıp soguyan yagı İsotun üzerine döküp harmanlıyoruz)ve 2 yemek kaşığı tuz. 1-2 gün kadar kavanozda beklettikten sonra kullanabiliriz. Toz haline getirmek istiyorsanızda el değirmeninde üğütmeniz gerekiyor.



Buda Urfa isot biberi

Siyahlatmak istiyorsanızda hatmanladığımız karışımı kapalı ağzı hava almayacak biçimde laylon fırın poşedi(ısıdan etkilenmeyen poşet) ğüneşte 2 günde bir ağzını açıp havalandırmak şartıyla 10 günde şiyahlatıyoruz çok siyahlatmak istiyorsanız işlemi uzatın.

Bu tarif kendimindir Ad belirtmek şartıyla başka sitelerde yayınlanabilir.
By Eyyupk

 N o t  :    (Yaz aylarında Urfa biberi güneş gören düz alanlarda içindeki tohumu çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılır. En fazla üç gün bekletilebilir. Birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, 2. gün toplanan biber mor, 3. gün ise siyah renğini alır. Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir. Günümüz teknolojisi isot üretimini de bir nebze olsun kolaylaştırmıştır. Eski yöntemde isot tokmakla dövülerek öğütülürken; şu an isot çekme makineleri aracılığıyla daha kolay ve daha verimli bir isot elde edilmektedir. Şanlıurfa isotunun en büyük özelliği yakıcı acı olmamasıdır. Doğal olduğu için önce ağıza tatlı bir tat gelir, bir müddet sonra acı gelip geçicidir. Urfa'da en çok Sırrın mahallesinde hazırlanır.)


Özellikle Şanlıurfa'da üretilip tüketilen kırmızı biber bilindiğinin aksine çok faydalı bir sebze... Sağlıklı kurutulmuşları da taze yenilenleri de fayda sağlıyor.

Ülkemizde çok fazla üretildiği halde yapılan araştırmalar çok değil. Daha çok Batılı bilimadamlarının araştırmaları bize gösteriyor ki güçlü antioksidan etkisinin yanı sıra kırmızı biberin faydaları saymakla bitmiyor...

İşte bunlardan en az bilineni...

VÜCUTTAKİ YAĞLARI YAKIYOR, ZAYIFLATIYOR

İçindeki acı madde “capcaicin”, vücudun kan dolaşımını hızlandırarak ısısını artırmasına neden oluyor. Vücudun forma girmesine yardımcı olan bu etkiye de “termojenes” adı veriliyor. Vücut ısısı ne kadar artarsa yağ yakımı da o derece hızlanıyor. Terlemeyi artırdığı da biliniyor. Bu nedenle de zayıflatmada etkisi büyüK.

Urfa İsodu HER DERDE DEVA... İŞTE MİKROPLARI ÖLDÜREN ÖZELLİĞİ...

ANTİBİYOTİK ETKİSİ GÖRÜYOR

Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direncini artırır. Mikropları öldürüyor.

AYNI ZAMANDA ETKİLİ BİR AĞRI KESİCİ

İçindeki bir başka madde de ağrı kesici ve iltihap çözücü işlevi görüyor. Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir.

GRİP VE SOĞUKALGINLIĞININ İLACI

İçinde portakaldan daha çok C vitamini barındıran kırmızı biber aynı zamanda grip ve soğuk algınlığına da birebir.

MİDEYE BİREBİR, SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Kırmızı biber, mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır. Mide asidini düzenliyor. Mideyi ısıtır, çalışmağa zorlar, böylece yemeklerin ve bil­hassa et yemeklerinin hazmını kolaylaştırır.

Mide tembelliği, hazım zorluğu, iştahsızlıkta da çok etkili.

Yemeklerin gaz yapmasını önler. İshali geçirir, Kusmaları durdurur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Ayrıca kırmızı biberin kolesterol düşürücü etkisi de biliniyor.

Kanser önleyici etkisini içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor.
Amerikalı bilimadamlarının araştırmasına göre kırmızı biberin içinde etkin olarak bulunan ve acılığını veren bir madde ise prostat kanseri hücrelerinin “intiharına” neden oluyor.

Los Angeles’teki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde bunların parçalanarak yok oldukları görüldü.

Laboratuar farelerine nakledilen kanserli insan prostat hücrelerinin yüzde 80’inin “kapsaisin” karşısında imha oldukları ortaya çıktı.

Bütün vücudu harekete geçirir, ısıtır. Bu sayede bol idrar ve ter sök­türür.
Vücutta birikmiş fazla suyu boşaltır.

VE AFRODİZYAK ETKİSİ DE VAR...

Kırmızı biberin kadınlarda ama özellikle de erkeklerde afrodizyak etkileri de var, cinsel gücü artırdığı da biliniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.