Trinidad biber (Trinidad Pepper)
Sos yapımında ve kurutulup dövüldükten sonra baharat olarak kullanılabilen geleneksel Karayip adalarından bir biber varyetesidir. Yaklaşık 3 cm eninde ve 5-8 cm uzunluğunda kızardıkça acılaşan biberler verir.
Biber önce yeşil, sonra turuncu ve son olarak kırmızı renk alır.
Scoville acılık seviyesi: 500
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze, Aromatik Baharat
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Dünyadaki en acı biberlerden birisidir.Dudağınıza değmesi bile size acı çektirmeye yeter.Kolaylıkla yetiştirebilecek acı severlerin sofrasından eksik etmeyeceği bir biberdir.
Ekim zamanı : Nisan, Mayıs, Haziran, Ocak, Şubat, Mart
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
SARI SÜS (ARNAVUT) BİBERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bahçemizde sarı süs tohumu yetiştirmek için öncelikle ekim yapacağımız toprağı hazırlamamız gerekiyor. İlk olarak yabancı otları tohum ekeceğimiz alandan temizleyerek başlıyoruz. Daha sonra toprağımızı çapalayarak havalandırıyoruz ki bu bitkimizin iyi gelişim göstermesi için oldukça önemlidir. Çapa yaptığımız toprağı 6 ila 7 gün bekletiyoruz ve böylece toprağımız sarı süs tohumu ekimine hazır hale geliyor. Hazır olan toprağımıza aşağıdaki bilgilere göre ekim yapabiliriz.
Sarı süs tohumlarımızı ekmeden önce kısa bir süre suda bekletmemiz veya tohumlarımızı fısfıs yardımı ile nemlendirmemiz çimlenme hızlarını ve yüzdelerini arttıracaktır. Tohumlarımızı hazır olan toprağımıza ektikten sonra yapmamız gereken düzenli olarak nemlendirmemizdir. Artık bahçemizde sağlıklı sebze yetiştirmenin tadını çıkarabiliriz.
EVDE, BALKONDA ve SAKSIDA SARI SÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ
Evimizde sebze yetiştirmek artık çok kolay. Öncelikle saksımızı hazırlamak ile başlayabiliriz. Altı tabaklı saksımızı alırız daha sonra saksımızın içerisine (saksımızın büyüklüğüne göre) 2 ila 3 cm yüksekliğinde çakıl taşlarını doldururuz, çakıl taşının üzerinede sadece torf (çiçek toprağı) veya imkanımız varsa toprak ile torfu (çiçek toprağı) karıştırırız ve saksımızın içerisine doldururuz. Hazırlamış olduğumuz saksımız artık sarı süs tohumlarımızın ekimi için hazırdır.
Ekimden önce nemlendirdiğimiz sarı süs tohumlarını hazır olan saksımızın toprağına tohum büyüklüğünün 2 – 3 katı derinliğinde ekiyoruz ve üzerlerini de en fazla 1 cm yüksekliğinde toprağımızla örtüyoruz. Son olarak toprağımızı gün içerisinden bir vakit seçip hergün seçtiğimiz vakitte fısfıs yardımı ile nemlendiriyoruz (aşırı nemlendirme yaptığımızda tohumlarımızın çürüyeceğini unutmamalıyız). Artık saksımızı gün ışığını görebilecek bir yere koyup evimizde sağlıklı sarı süs yetiştirmenin tadını çıkarabiliriz.
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
SARI SÜS (ARNAVUT) BİBERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bahçemizde sarı süs tohumu yetiştirmek için öncelikle ekim yapacağımız toprağı hazırlamamız gerekiyor. İlk olarak yabancı otları tohum ekeceğimiz alandan temizleyerek başlıyoruz. Daha sonra toprağımızı çapalayarak havalandırıyoruz ki bu bitkimizin iyi gelişim göstermesi için oldukça önemlidir. Çapa yaptığımız toprağı 6 ila 7 gün bekletiyoruz ve böylece toprağımız sarı süs tohumu ekimine hazır hale geliyor. Hazır olan toprağımıza aşağıdaki bilgilere göre ekim yapabiliriz.
Sarı süs tohumlarımızı ekmeden önce kısa bir süre suda bekletmemiz veya tohumlarımızı fısfıs yardımı ile nemlendirmemiz çimlenme hızlarını ve yüzdelerini arttıracaktır. Tohumlarımızı hazır olan toprağımıza ektikten sonra yapmamız gereken düzenli olarak nemlendirmemizdir. Artık bahçemizde sağlıklı sebze yetiştirmenin tadını çıkarabiliriz.
Ekim zamanımız :
|
İlkbahar – Yaz - Sonbahar
|
Sıra arası mesafemiz :
|
45 ila 80 cm
|
Ekim derinliğimiz :
|
0.5 – 1 cm
|
Sıra üzeri mesafemiz :
|
35 ila 50 cm
|
EVDE, BALKONDA ve SAKSIDA SARI SÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ
Evimizde sebze yetiştirmek artık çok kolay. Öncelikle saksımızı hazırlamak ile başlayabiliriz. Altı tabaklı saksımızı alırız daha sonra saksımızın içerisine (saksımızın büyüklüğüne göre) 2 ila 3 cm yüksekliğinde çakıl taşlarını doldururuz, çakıl taşının üzerinede sadece torf (çiçek toprağı) veya imkanımız varsa toprak ile torfu (çiçek toprağı) karıştırırız ve saksımızın içerisine doldururuz. Hazırlamış olduğumuz saksımız artık sarı süs tohumlarımızın ekimi için hazırdır.
Ekimden önce nemlendirdiğimiz sarı süs tohumlarını hazır olan saksımızın toprağına tohum büyüklüğünün 2 – 3 katı derinliğinde ekiyoruz ve üzerlerini de en fazla 1 cm yüksekliğinde toprağımızla örtüyoruz. Son olarak toprağımızı gün içerisinden bir vakit seçip hergün seçtiğimiz vakitte fısfıs yardımı ile nemlendiriyoruz (aşırı nemlendirme yaptığımızda tohumlarımızın çürüyeceğini unutmamalıyız). Artık saksımızı gün ışığını görebilecek bir yere koyup evimizde sağlıklı sarı süs yetiştirmenin tadını çıkarabiliriz.
Chipotle jalapeno Biberi (Chipotle jalapeno pepper)
Özellikle közlenerek ya da kurutularak tüketilen jalapeno biber ailesinin bir varyetesidir. Chipotle biber, meşhur adobo acı sosunun yapımında özellikle tercih edilir ve bu nedenle çok popülerdir. Özel aroması nedeni ile tercih edilen varyete özellikle et yemekleri ile birlikte kullanılır. Yoğun, meyvemsi ve baharatlı aroması ile mutlaka biber severlerin denemesi gereken bir çeşit.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Devamı...
Tatlı Romanya biber (Roumanian sweet pepper)
Tatlı Romanya biberi ekimden hasata 70 günde olgunlaşan lezzetli geleneksel bir tatlı biberdir. Erken dönemde krem sarı renkli biberler olgunlaşma döneminde kırmızı renk alırlar. Dolmalık ya da kızartmalık olarak tüketebileceğiniz biberler, bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Mor marconi biber (purple marconi pepper)
Lezzetli tatlı İtalyan marconi biberi tohumu. Sezonla birlikte zengin parlak bir mor renk alan biber lezzeti kadar salatalarınıza renkte katar. Bol hasat bekleyebileceğiniz varyete, ortalama 12 cm boyunda etli, küt burunlu biberler yetiştirmenize olanak sağlar.
Geleneksel italyan mutfağında kızartılarak kulanılan marconi biberleri, taze olarak tüketildiğinde de meyvemsi tatları ile oldukça lezzetlidirler.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Portakal rengi biber (Orange california wonder bell pepper)
Geleneksel turuncu dolmalık biber tohumu. Çok kolay yetişir, çok verimli ve çok lezzetlidir. Yaz boyunca kendi yetiştirdiğiniz hormonsuz taze biberin keyfini çıkarın.
4 loplu, dolgun, sulu, etli ve tatlı orijinal Kaliforniya Portakal renkli dolmalık biberi sofranızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. Dallarından defalarca ürün verir. Verimli ve hastalıksız tohumlardır. Tohum başına en yüksek ürünü verirler. Meyve çapı 10 cm'dir.
Ekim zamanı : Nisan, Mayıs, Haziran, Ocak, Şubat, Mart
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Tatlı Romanya biber (Roumanian sweet pepper)
Tatlı Romanya biberi ekimden hasata 70 günde olgunlaşan lezzetli geleneksel bir tatlı biberdir. Erken dönemde krem sarı renkli biberler olgunlaşma döneminde kırmızı renk alırlar. Dolmalık ya da kızartmalık olarak tüketebileceğiniz biberler, bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Mor marconi biber (purple marconi pepper)
Lezzetli tatlı İtalyan marconi biberi tohumu. Sezonla birlikte zengin parlak bir mor renk alan biber lezzeti kadar salatalarınıza renkte katar. Bol hasat bekleyebileceğiniz varyete, ortalama 12 cm boyunda etli, küt burunlu biberler yetiştirmenize olanak sağlar.
Geleneksel italyan mutfağında kızartılarak kulanılan marconi biberleri, taze olarak tüketildiğinde de meyvemsi tatları ile oldukça lezzetlidirler.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Portakal rengi biber (Orange california wonder bell pepper)
Geleneksel turuncu dolmalık biber tohumu. Çok kolay yetişir, çok verimli ve çok lezzetlidir. Yaz boyunca kendi yetiştirdiğiniz hormonsuz taze biberin keyfini çıkarın.
4 loplu, dolgun, sulu, etli ve tatlı orijinal Kaliforniya Portakal renkli dolmalık biberi sofranızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. Dallarından defalarca ürün verir. Verimli ve hastalıksız tohumlardır. Tohum başına en yüksek ürünü verirler. Meyve çapı 10 cm'dir.
Ekim zamanı : Nisan, Mayıs, Haziran, Ocak, Şubat, Mart
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
fidesi
6 renk kalifornia biberi(rainbow california bell pepper)
Geleneksel 6 renk dolmalık biber . Gökkuşağı dolmalık biber size birbirinden renkli, tatlı, büyük, etli biberler yetiştirmenize olanak verir. 4 loblu, 60 cm boylanan bitkilerde, 8-15 cm boyunda tatlı dolmalık biberler yetiştirmenizi sağlar. Biberler kalın etli, sulu, kokulu olup her türlü yemeğe, salataya ve yetiştirilen bahçeye renk katarlar.
Tatlı mini dolmalık biber (mini bell red sweet pepper)
Kıpkırmızı renkli minyatür dolmalık biberler yetiştirmenize olanak tanır. Tohumunu alarak yeniden yetiştirebileceğiniz sevimli varyete bol hasat veren erkenci bir dolmalık biber varyetesidir.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Erkenci, Geleneksel tohum, Minyatür
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Pepperoncini acı biber (italian pepperoncini pepper)
Geleneksel İtalyan peperoncini biber tohumu . Kırmızı yeşil süper turşuluk bir çeşittir. İnce etli biber, acı fakat lezzetlidir. Güney İtalyan geleneği biberi acı biber sevenlere tavsiye ederiz.
Satışta olan biber tohumları işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
kim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Aromatik baharat, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Geleneksel İtalyan peperoncini biber tohumu . Kırmızı yeşil süper turşuluk bir çeşittir. İnce etli biber, acı fakat lezzetlidir. Güney İtalyan geleneği biberi acı biber sevenlere tavsiye ederiz.
Satışta olan biber tohumları işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
kim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Aromatik baharat, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Biquinho acı biber (biquinho pepper)
Biquinho acı biber yüksek verimli, yeşilden kırmızıya dönen ve ortalama fideden 75 günde hasada duran dolmalık biber varyetesidir. Kalın etli olup dolmalık biber olarak kullanılabileceği gibi taze olarak salatalarda, ızgara yada közleyerekte tüketilebilir.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Aromatik baharat, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, Kış aylarında hasat, İlkbaharda hasat, Dört mevsim hasat
Peynir biberi (red cheese pepper)
Geleneksel peynir biberi ,öncelikle çok lezzetlidirler. Tatlı biber derken gerçekten tatlı biberden bahsediyoruz konu Peynir biberi olunca. 7 cm'lik pimento-dolmalık tipi biberler, kalın etli meyveli. Hem taze tüketime uygun hem de dolmalık. O kadar lezzetliler ki adeta alışkanlık yapıyorlar diyebiliriz. Üstelik her biber aldığı güneşe ve olgunlaşmasına göre ayrı renk alıyor.
Bir zamanlar peynir renklendirmede kullanıldıklarından bu adı alsalar da, hala geleneksel olarak meze tabaklarında içleri peynirle doldurularak ve taze halde sunulmaktalar. Fideden dikildikten sadece 80 gün sonra dalından düzenli biber toplamak istediğiniz, tatlı ve inanılmaz lezzetli biberler yetiştirmek istiyorsanız Peynir biberini sepetinize eklemeyi sakın unutmayınız. O kadar memnun kalacaksınız ki, takip eden sezon tüm arka bahçeyi bu biberle doldurmazsanız iyidir. Aklımızdayken söyleyelim, peynir biberi saksı üretimine de uygun yeter ki güneşli bir köşe ona ayrılmış olsun.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum, Minyatür
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
6 farklı renk kaliforniya çan biber (rainbow california bell pepper)
Geleneksel 6 renk dolmalık biber ,gökkuşağı dolmalık biber tohumu karışımı size birbirinden renkli, tatlı, büyük, etli biberler yetiştirmenize olanak verir. 4 loblu, 60 cm boylanan bitkilerde, 8-15 cm boyunda tatlı dolmalık biberler yetiştirmenizi sağlar. Biberler kalın etli, sulu, kokulu olup her türlü yemeğe, salataya ve yetiştirilen bahçeye renk katarlar.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Yerli tatlı kırmızı kapya biber
Geleneksel közlemelik kırmızı biber ,yerli kırmızı kapya biberi, kalın etli ve oldukça da verimli bir biber varyetesidir. Az boylanan ve dipten dallanan biber tatlı, 15 cm'e varan uzun, yassı ve konik şekilli meyveler yetiştirmenize olanak sağlar. Et kalınlığı 3 mm'ye ulaşan bu biber, özellikle közlemelik bir biberdir. Salçası da yapılabilen, yağlı lezzeti ile ünlenmiş bu bereketli biberden vazgeçemeyeceksiniz
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Big jim biber (big jim hot pepper)
Geleneksel big jim acı biber tohumu. Big Jim kurutmalık acı biberdir. Büyük Jim olarak bilinmesinin sebebi 25 cm'e kadar uzayan biber boyudur. 5 cm enlenen ve olgunluk döneminde kıpkırmızı olan Big Jim’i taze olarak da tüketebilirsiniz. Orta acı olan Big Jim, bol güneş altında kızardıkça daha da acılaşır. Fideden hasada ortalama 75 günde ulaşır. Satışta olan tohumlar işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Meyveden aldığınız tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız. Takip eden sezon kendi tohumlarınızdan aynı kalitede biberler yetiştirebilirsiniz.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Dev , Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat, Dört mevsim hasat
Mor serrano acı biber (hot chilli purple serrano pepper)
Serrano biberleri o kadar sevildiki, aynı lezzette, aynı kalitede ve hatta aynı acılıkta şimdi de mor renklisini beğeninize sunuyoruz. Geleneksel serranoda biraz daha uzun gövde yapısı olan mor serrano biberi 150 cm e ulaşabilen bitkisiyle de oldukça aranan biberlerden biri. Diğer serrano biberlerinde olduğu gibi, önce yeşil olan meyvesi, koyu bir mor renk aldıktan sonra tohum döneminde kırmızıya döner. Salata ve soslarda taze olarak mutlaka tüketiniz.
Unutmayın biberler hasat edildikçe biber vermeye hatta daha çok biber vermeye devam ederler. Gelişiminin tüm aşamalarında biber toplayabileceğiniz bereketli bir varyete.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Orozco acı biber (hot chilli orozco pepper)
Siyaha yakın koyu yeşil renk değiştiren yaprakları ile lezzetli ve bereketli olduğu kadar görüntü açısından da yaprakları ile güzel bir görüntü sergiler. Biberler bitkinin dalları üzerinde olgunlaştıkça renk değiştirdiğinden aynı anda yeşil, mor, sarı, portakal ve kırmızı renkli biberleri görmek mümkündür. Orta boy ve orta acı olan bu Doğu Avrupa biberini seveceksiniz. Lezzetini alacağınız derecede acı ve meyvemsi dolgun tadı ile orozco biberi hem yetiştirmesi hem de seyri keyifli bir biber.
Unutmayın biberler hasat edildikçe biber vermeye hatta daha çok biber vermeye devam ederler. Gelişiminin tüm aşamalarında biber toplayabileceğiniz bereketli bir varyete.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Acı altın cayenne biber (pepper hot golden cayenne)
Klasik cayenne acı biberinin altın sarısı renkli varyetesidir. Önce yeşil olan biberler geliştikçe altın sarısı bir renk alırlar. Biberler sadece renk değiştirmekle de kalmaz üstelik. Yeşil dönemde hafif acı hatta tatlı olan varyete sezon ilerledikçe acılaşır. Bu sayede istediğiniz acılık derecesinde hasat edebilirsiniz.
Unutmayın biberler hasat edildikçe biber vermeye hatta daha çok biber vermeye devam ederler. Gelişiminin tüm aşamalarında biber toplayabileceğiniz bereketli bir varyete, özellikle acı biber sevenlere.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Acı chili biberi (pepper de arbol hot chilli)
Oldukça acı kurutmalık biber biber varyetesidir. Ana vatanı Meksika olan Arbol biberi, uzun boylu bitkilerde sürgünler boyunca sarkan kırmızı renkli ince ve acı biberler verir. Özellikle kurutularak ve kurutulduktan sonra dövülerek pul biber gibi kullanılır. Oldukça aromatik olan varyete tütsülenmiş baharlı bir kokuya sahip olduğundan fasulye ve et lezzetlendirilmesinde tercih edilir. Çok verimli olan Arbor biber yaz boyu biber dökmeye devam eder ve kurutulduktan sonra kırmızı rengini kaybetmez.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Erkenci, Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Mini çikolata renkli tatlı dolmalık biber (mini bell chocolate sweet pepper)
Çikolata renkli minyatür dolmalık biberler yetiştirmenize olanak tanır. Tohumunu alarak yeniden yetiştirebileceğiniz sevimli varyete bol hasat veren erkenci bir dolmalık biber varyetesidir.
Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran
Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Erkenci, Geleneksel tohum, Minyatür
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat, İlkbaharda hasat
Medusa Biberi
Çarliston Biberi
Çarliston biberler: Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olabilir. Uzun, iri, daha kalın duvarlı ve etli olduğundan ayrı bir grup teşkil eder
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yaptığınız için teşekkürler.Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan; hiçbir şeyi gayesiz, nizamsız göremezsin. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.