Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

KÜSTÜM OTU ÇİÇEĞİ (Mimosa pudica)

1 yorum



Anavatanı Brezilya olan, yaz kış yeşil bitki yapraklarına dokununca hareket ederek kapanması nedeni ile popüler olmuştur. Yaz boyunca sayısız, pembe leylak rengi ponpon çiçekler açan bitki, dış mekanda tek yıllık, salon bitkisi olarak yetiştirildiğinde çok yıllık bir bitkidir.



Tohumdan çok kolay yetişen bitki, her tür toprakta yetişebilen bir türdür. Yaprakları sayesinde havadan azot toplayarak, mineralce çok fakir topraklarda dahi yetişebilme özelliğine sahiptir.

Tohumları 3 gün içinde çimlenen Pudika - Hassas Çiçek - daha ilk veren gerçek yaprakla birlikte tüm hünerini göstermeye başlar. Heyecanla güneşli, yarı gölge konumlandırdığımız bahçenizde o güzel ponpon leylak renkli çiçeklerini hemen bu ilk yazında açmaya başlar.

Kış aylarında iç mekana taşıyabileceğiniz ve kolayca bakabileceğiniz bir bitki.


Saksı ortamında 40-50 cm boylanan bitki, Adana gibi yüksek nem ve sıcak, yazları uzun bölgelerimizde 2 metre boylanabilir, rahatlıkla budama ile boyunu sınırlandırabilirsiniz. Havadar güneşli bir yerde çok mutlu olacaktır.

Mimosa Pudica'lar geceleri uykuya yatarlar. Işık ya da sıcaklığın etkisi olabilir diye düşünsekte, aksine içlerinde bir gün saati ile doğada var olurlar. Gece ışıkları açsanız da Pudika tüm yapraklarını kapatarak belli bir saatte uykuya yatar. En güzeli mi, sabah ilk ışıklarla tekrar uyanması yapraklarını tekrar açarak, güne merhaba demesidir.

Tohum ekimi

Doğrudan yetişmesini istediğiniz yere Bahar başı ya da Sonbahar aylarında ekimi yapılır.

Nasıl çimlendirilir ?

Tohumları el yakmayan ılık suda, sabaha kadar bekletin. Ilık su çimlenmelerini hızlandırır. Steril nemli torfa, tohum kalınlığının 2 katı derine gömün. 25-30°C derecede çimlenme 1-3 hafta arası gerçekleşir. Çimlenmede ışık da etkili olduğundan, güneş alan bir yerde başlatmanız doğru olur. Nemi korumak için çimlenme gerçekleşene kadar ekilen saksının üstünü, şeffaf streç filmle örtebilirsiniz.

Mimosa pudica tohumlarını çimlendirmek kolay, ancak yaşatmak özen gerektirir. Çimlenme gerçekleşir gerçekleşmez, streç filmi açın. Mimosa fideleri hem doğrudan güneş ışığına çok duyarlı hem de çökerten denilen toprakta aşırı nemden ve mantar oluşumundan kaynaklanan, bir anda toprak hizasından yana yıkılıp ölmelere açıktırlar. Bu nedenle çimlenme gerçekleştikten bitki 7-10 cm boya ulaşana kadar sulama dipten yapılmalı, doğrudan öğle güneşinden kaçınılmalıdır. İlk iki yapraktan sonra gelen ilk yapraklar dokunulduğunda hemen tepki vermeye başlarlar. Ancak bu dönemde bitki çok rahatsız edilmemeli, gelişmesine izin verilmemelidir.

Salon bitkisi olarak, yazın da dışarıda gölge yarı gölge bir alanda yetiştirebilirsiniz

Bakımı ve diğer bilgiler

Kolay, saksı yetiştiriciliğinde budama ile form kazandırılırsa daha kaliteli görünüm kazandırılır. Kol atarak yayıldığından sınırlamak, budamak bitki kalitesini artırır. Çok yıllık olan tür şiddetli donlar hariç geniş bir iklim şeridinde, toprak ayrımı gözetmeksizin gelişir. Geleneksel tür olup, tohumundan yeniden üretimi yapılabilir.

Nerede yetiştirilir ?


Kırbahçeleri, sınırlandırılmış çiçek tarhları, giriş yol kenarları, sarkabileceği duvar kenarları, toprak yayvan saksılar.




1 comment

Yorum Gönder